Gość tadzio--18 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Witam Chce zacząć przygodę z modelarstwem RC. Na początek trenerek, potem akrobata 3D i F3A i śmigłowiec elektryczny. Zamierzam kupić aparaturę Hitec Optic 6 http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=206 i silnik spalinowy AP .061 A WASP http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1568 do Wicherka 10. Model chce zbudować z planów W. Schier ściągnięte ze strony Alehara. A o co chodzi z tym Mode_1 o Mode_2 w niektórych sklepach jest to do wyboru, a na przykład w modele.sklep to nie ma napisane jakie Mode, wiem tylko że jest to związane z drążkami. Chyba dobrze wybrałem jak na początek. Czy ktoś może mi rozrysować jak ma rozmieścić zbiornik, serwa, odbiornik i pakiet. Proszę o podstawowe porady związane z budowanie Wicherka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Jak dopiero zaczynasz to mode nie ma znaczenia(chodzi o to co masz na prawym i lewym drążku) jeśli natomiast masz kumpla czy kogoś kto by miał cię trochę podszkolić to bierz mode takie jakie ma on.To upraszcza sprawę a tobie nie zrobi różnicy bo to kwestia przyzwyczajenia.No chyba że jesteś mańkutem : edit.ten silniczek do rc jest trochę za słaby wez może lepiej 2 cm3 edit2.i jak nie musisz to lepiej odpuść sobie Wicherka tym bardziej że chcesz go robić zgodnie z planami. mode w aparaturze łatwo zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tadzio--18 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 kiedyś jak trzymałem aparaturę to ona miała gaz na lewym drążku - które jest to Mode a jak nie Wicherek to co na 2ccm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 to ona miała gaz na lewym drążku - które jest to Mode 2 lub 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Mode 2 polega na tym że masz gaz i kierunek na lewej ręce (kanał 3 i 4) lotki i ster wysokości na prawej(kanał 1 i 2).Wicherka odradzam ci dlatego że mając aparaturę do pełnego sterowania chcesz rezygnować z lotek(konstrukcja wicherka tego nie przewiduje).Co wcale nie znaczy że nie można lotek dorobić ale jest to związane ze zmianami w płatach.Mocowanie płatów w Wicherkach to słaba strona tego modelu musiałbyś wszystko zmieniać.A sądąc po twoich pytaniach nie masz za dużego doświadczenia by to zrobić samemu?Dlatego wybierz sobie model przystosowany do sterowania 4 kanałami.Każdy trener spełni twoje oczekiwania.Najpierw wybieraj model a potem silnik do niego.To wcale nie musi być 2cm3.Lepiej jak by było więcej.Większy model lepiej lata od małego.Nie budowałbym nic co jest mniejsze od 1500 mm rozpiętości i silnik 6 do 8 cm.To oczywiście jest tylko moje zdanie i nie musisz go słuchać. edit.Napisz może czy chcesz bardziej latać czy wolisz wybudować coś swojego i dopiero latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tadzio--18 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Szczerze mówiąc to ma na razie 900zł i za ta kwotę kupię aparaturę i wybuduje Wicherka 10, a co Pan proponuje za model z lotkami, ale silnik między 1 a 2 cm3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Tu masz link do silnika http://wimarex.pl/product_info.php?cPath=24_68&products_id=439 a tu do modelu http://www.rcworld.pl/shop/index.php?products=product&prod_id=2891 model ma wszystko co trzeba do tego by latał bez śmigła i kleju. Do budowy Wicherka też musisz kupić materiał,zbiornik kółka zawiasy bowdeny itp. Podlicz sobie czy to ci się opłaca i zadecyduj sam. Na temat silniczków które wymieniasz i Wicherka nie zabieram głosu bo nigdy nie radzę komuś czego bym sam nie zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Widziałem jak lata model polecany przez Jano -rewelacja w dodatku na OS max 0,25FX + śmigło Air Craft 9x4/Osy są b.tanie w Tower Hobby ale kłopoty z NASZĄ pocztą powodują że opłaca się tylko prosić kogoś o przywiezienie/. Silnik o mocy 0,8 kM w zupelności wystarcza do tego modelu . Co do ASP to kolega na lotnisku zatłukł tą cholerę młotkiem ze złości a byl to modelarz z 40 letnim stażem.Prawdą jest jednak że duże ASP chodzą bez zarzutu. Nie kupuj Optica w komplecie bo serwa i tak dobierzesz do konkretnego modelu a i pojawiły się ostatnio tanie odbiorniki z syntezą.No i jeśli Optic to z syntezą /roczny na aukcjach lub naszym forum kupisz za ok 380-450 zł /. Jestem zwolennikiem zaczynania RC od elektryków z EPP ale czasem dźwięk i zapach spalin jest tak przemożny, że nie da się inaczej.Wtedy lepiej zacząć od "gotowca" a model proponowany przez Jano jest chyba najprostszym i najtańszym sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper1994m Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Czy ten model wraz silnikiem i śmigłem jest gotowy do lotu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Ja nauczylem sie latac na wildze artexu i silniku 2,5 asp.Niemialem problemu z regulacja ani docieraniem.Serwa mikro hxt ,pakiet aaa 1000 mah.Lekki odbiornik.I oczywiscie satysfakcja ze zrobionego modelu-bezcenna. Co prawda przelatalem najpierw 10 godzin na symulatorze zanim zaczolem zabierac sie za lot na swiezym powietrzu i niezaluje bo bylem w stanie poprowadzic model tak jak sobie tego zyczylem a nie to co on chcial.Radze postąpic tak samo,symulator dopiero model. Co do aparatury to polecam graupner mx 12.Widuje je czasami na allegro po 400 450 zl i uwazam ze lepszego radyjka niekupisz w tym przedziale cenowym.Latwa programacja ,trymery mixery,wszystko czego potrzeba na dlugi poczatek zabawy z modelarstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matyjasiak Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 "Chce zacząć przygodę z modelarstwem RC. Na początek trenerek, potem akrobata 3D i F3A i śmigłowiec elektryczny. " Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz zacząć przygode z modelarstwem, i nauczyć się latać na spalinie? Nikt ci tego nie zabrania ale ja proponował bym zacząć od modelu elektrycznego. Modele spalinowe są dość trudne w lataniu, coś o tym wiem bo też na początek spróbowałem z kolegą i efekt był marny (połowa skrzydła połamana na drobne kawałki). Na początek proponuje zbudować model rwd,zefir,albo kupic gotowy np: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=44&products_id=204 http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=44&products_id=385 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.