papuga Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 Panowie opanujcie podstawy nazewnictwa bo trudno dojść o co wam biega. Statecznik ma ster. Skrzydło ma lotki, klapy, hamulce aerodynamicznego, skrzela... I znowu narozrabiałem. Nic nie poradzę że dzieli nas ćwierćwiecze Jak mnie uczyli na modelarni to było to poprawne nazewnictwo szczególnie, że łódki też robiliśmy i trzeba było mieć takie wspólne esperanto ze szkutnikami. Czas jest nieubłagany więc zmienieniają się jednostki miar i nazwy wielu rzeczy. Wybaczcie analogowemu staruszkowi ze słownictwo ma z lampowej epoki. Dzisiaj zakończyłem operację szpachlowanie i pomalowałem kadłub pierwszym kolorem. Niestety, wczoraj (wielka majówka) pozamykane były sklepy z lakierami samochodowymi wiec wk...łem się i poszedłem do Leclerca kupić spraja. Nawet kolor mi się trafił odpowiedni . No to na szary podkład poszedł ten kanarkowy kolorek.
wacek.matuszak Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Piekny model ładnie wykonany -gratulację. Mam tylko nieśmiałe pytanie ? Co prawda to dwa płaty, ale czy waga 1100 bez pokrycia to trochę nie za dużo jak na model wykonany w technice tradycyjnej ? Mam podobnych rozmiarów piankolota , a epp jest cięższe i waży 820 g.. P.s. Sloty po po polsku to skrzela i tak należy nazywać to ustrojstwo zamontowane na natarciu skrzydeł !!!
papuga Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 Piekny model ładnie wykonany -gratulację. Mam tylko nieśmiałe pytanie ? Co prawda to dwa płaty, ale czy waga 1100 bez pokrycia to trochę nie za dużo jak na model wykonany w technice tradycyjnej ? Mam podobnych rozmiarów piankolota , a epp jest cięższe i waży 820 g.. Waga nie jest tak istotna jak współczynnik obciążenia powierzchni, który ma tutaj nie przekroczyć 37,5 g/dm2. To mało jak na model rekreacyjny i to budowany w połowie z materiałów z odzysku. Z drugiej strony zbyt lekkie modele lubią tylko spokojną pogodę, a ja chce mieć model, niebojący się silniejszego wiatru. Takie są plany, a co wyjdzie zobaczymy po oblocie.
meran110 Opublikowano 10 Maja 2016 Opublikowano 10 Maja 2016 Mój styropianowy dwupłat ma obciążenie ~25,5g/dcm i znakomicie radzi sobie z dużym wiatrem. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59948-dwup%C5%82atowy-trenerek/?hl=%2Bdwup%C5%82atowy+%2Btrenerek Pozdrawiam
Atomizer Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Mój styropianowy dwupłat ma obciążenie ~25,5g/dcm i znakomicie radzi sobie z dużym wiatrem. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59948-dwup%C5%82atowy-trenerek/?hl=%2Bdwup%C5%82atowy+%2Btrenerek Pozdrawiam Komary, i inne owady tez dają sobie radę z dużym wiatrem!
papuga Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Opublikowano 18 Maja 2016 Wreszcie miałem trochę czasu i pokryłem folią skrzydła i lotki. Podstawowy zestaw kolorystyczny to żółć i czerń. Na razie bez dodatków. Do zrobienia zostały popychacze lotek i koła. Te ze zdjęć muszą zostać wzmocnione bo raczej nie wytrzymają cięższego lądowania. 1
Rekomendowane odpowiedzi