Francka Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Postanowiłem zbudować coś pływającego rekreacyjnie .Będąc na zawodach w Kochłowicach zobaczyłem model kutra rakietowego "Ryś" . Budowałem go w latach 70 jako jeden z pierwszych modeli pływających RC. Plany modelu powstały w latach 1963 , a wydane zostały w 1966 w "Planach modelarskich NR13" Czyli znowu wracamy w przeszłość model miałem zbudowany tradycyjne jak religia nakazuje ze sklejki i listew , pływał wyrzutnia rakiet była ruchoma z zasilanie było z "płaskich baterii 4,5 v" , zabytek dziś nie osiagalny . zestaw baterii był około 5 szt . Pływanie tym było więc bardo kosztowne i nieopłacalne . Jako że materiały konstrukcyjne kleje bardzo sie zmieniły postanowiłem zrobić model z płyt polistyrenu i spienionego polistyreny klejonego cjanoakrylem . Planuje zabudować silnik szczotkowy na początek , pózniej zabuduję bezszczotkowy. Po wielu problemach udało mi się kupić "PLany Modelarskie NR13 Zakupiłem materiały do budowy i zaczynamy : Skserowałem sobie częsci nadbudówek Przy pomocy tasmy dwustronej nakieiłem na spieniony polistyren Nóż do reki i tniemy Powycinane i posklejana nadbudówka Muszę przyznać , że świetnie to się skleja CDN.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Kadłub składa się z 3 wręg wycinałem z hips 3mm i podłużnic i sępki Suchy dok postawiłem na stole po oklejeniu szkieletu położyłem tkanine szklaną celem wzmocnienia konstrukcji Aktualnie czekam na wał napędowy i sprzęgło już od 8 czerwca w warszawie w U C Kadłub wygąda tak Teraz szlifowanie szpachlowanie i podkład Nadbudówki z podkładem Całość 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zbudowałem kratownice wyrzutni rakiet Zamontowłem na nadbudówce Uruchomiłem mechanizm podnoszenia wyrzutni Na dodatek uruchomiłem moduły dzwiękowe silnika i syreny. Czekam na wał napędowy , paczka z chin idzie krócej , niż z Warszawy do mnie (warszawa 8.06 u mnie 16 .06 ) Właśnie wał dotarł do mnie do domu :D :D :D 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Co to za moduł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Ten dzwiękowy do symulacji odłosu silnika ?? Koledzy z innego forum zaprojektowali . Tu jest cały temat https://www.alexrc.pl/viewtopic.php?f=17&t=11322&sid=cb0b9093c91b5932157ae2dc5d7945fb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Uruchomiłem skaner radarowy Małe serwo z uszkodzoną elektroniką posłużyło jako przeniesienie napędu. Zbrałem się za napęd łoże silnika wygląda tak : i cały zestaw napędowy , wał ,przegub i śruba Zabrałem się za wykonanie okienek nadbudówki jako że , nie posiadam doświadczenia w budowie modeli redukcyjnych zaczołem kombinować Odrysowałem zarys okna na kartonie i podleiłem tasmą dwustronną Całość przykleiłem do kawałka "HIPS" 05 mm Wyciołem zarys wewnętrzny nożyczkami Po sciągnięciu kartonu i taśmy dwustronej pomalowałem. Nie miałem pomysłu na przyklejenie szybki (kjej do polistyrnu nie trzymał "uhu por" brakło) przykleiłem szybki na taśmę dwustronną . Nożyczkami obciołem nadmiar i tak powsytały moje okienka Jak na model do rekreacji myślę , że bedą dobre 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 W tym tempie to jeszcze tydzień, góra dwa i na wodę. Podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Test wodny w najbliższym czasie test szczelności i test predkości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Mało czasu miałem ostatnio , ale udało mi się nałożyć farbe na model Mistrzem malowania nie jestem , nie mam pistoletu i kopresora i maluje z puszki. Buduje oświetlenie , troche kabelków jest i mocno poplątane. Ale zabudowałem podsufitke. Światełka wyglądaja tak , reflektor w budowie. Teraz pracuje nad rakietami i elektroniką sterująca załączaniem poszczególnych systemów . Musze jeszcze kupić odbiornik 10 kanałowy powinien wystarczyc . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Elektronik ze mnie marny , ale dzieki pomocy innego forum modelarskiego ,po kilku dniach udało mi się uruchomic sekwencyjne sterowanie serwomechanizmami. Potrzebne to bedzie do łączenia poszczególnych efektów w moim modelu (światła,radar, świeca dymnna). Przy pomocy 1 kanału można załaczyć kilka urządzeń , wyglądaa tak : Dzwignie będą załączać mikrowyłączniki , a te poszczególne obwody . Model już opływany - nie topi się filmiku brak kamerka nie zadziałała , ale poprawie się . Po pływaniu musze zmienić silnik poprzeni uległ awarii tyle na dziś Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Dziś była okazja wytestować silnik i powiem , że jestem zadowolony model pływa . Razem z kolegami popływalismy na "Przystani" Czekam jeszcze na regulator elektroniczny i bedę dalej kończył budowę . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Dziobam dalej przy moim modelu , już wiem że pływa . Teraz przyszedł czas aby to wszystko co planowałem uruchomić i wyszło tak::: Została kwestia zakupu silników rakietowych i próba ich odpalenia już w modelu .Planuje jeszcze uruchomienie świecy dymnej , ale to już chyba na wiosne . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Prawie rok przeleciał jak zdecydowałem się na budowe mojego modelu . Dzisiaj model pojechał na zawody "XXII Międzynarodowe Mistrzostwa Śląska Modeli Pływających". Wystartowałem w klasie F7 pokazowe modele sterowane przez 1 zawodnika. Pomimo braku treningu i sprawdzenia jedynostki w terenie mój start był udany . Symulator pracy disla zadziałał , radar zadziałał, oświetlenie zadziałało,wyrzutnia zadziałała , ale awaria odpalenia rakiet zawiodła i świeca dymna nie odpaliła . Musze jeszcze popracowac nad tymi elementami . Ale zawody zaliczam do udanych . Rakieta odpaliła , ale to już po zawodach Przygotuje się lepiej na przyszły rok. Dla wszystkich których interesuje model , plany moge wysłać na email 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Tego Gościa po lewej to jakbym skądś znał Gratulacje. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zmieniłem profesje z FSR na wolnopływające ale zawsze satysfakcja zostaje. Pozdrawiam Andrzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 De facto, to szanowny Francka stanął był na II miejscu, bowiem podyjum było oznakowane na odwyrtkę : 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 AJAKSA masz? Masz, to co za problem popływać w STD? Zapraszam . Zabawa w grupie murowana, Sam z resztą wiesz, Zgłoś się na zawody. Monki też się odgraża, że będzie pływał A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi