VJ_Adams Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Witajcie modelarze. W wczoraj stałem się posiadaczem modelu szybowca, podarowanego od kolegi modelarza. Szybowiec ten jest do poprawek, co zobaczycie na fotkach, Prosiłbym was o propozycje od czego zacząć, i jak co robić, na razie zabrałem się za szlifowanie go zewnątrz, nie jest on w najlepszym stanie. A teraz fotki: To tyle na razie, w razie potrzeby dodam fotki skrzydełek, któe nie są w najgorszym stanie Pozdrawiam Adam
mucha93 Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Witam, ja na twoim miejscu zrobił bym nowy kadłub i stateczniki.Stateczniki konstrukcyjne a kadłub taki jak jest tylko z rurką węglową.A stateczniki zrób w standardowym układzie a jak już tak bardzo chcesz mieć płytowy statecznik poziomy to zrób to tak --> http://www.charlesriverrc.org/articles/allegrolite2m/allegrolite_homebrewvtail.pdf
MarekJ Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 To, co widać na zdjęciu to jedno wielkie nieszczęście. Dlatego nie bardzo rozumiem Twoje "szczęście" z powodu takiego prezentu. Znacznie łatwiej i szybciej będzie wykonać coś podobnego od podstaw, niż remontować te resztki.
pilot Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 ...Prosiłbym was o propozycje od czego zacząć, i jak co robić, Proponuję wywalić go na śmieci a z balsy posklejać nowy model. O ile będziesz umiał doprowadzić takiego wraka do stanu używalności, to tym bardziej poradzisz sobie ze zrobieniem nowego.
Marcin Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Ło matko, jaki trup. Wywal to do śmieci, ewentualnie może skrzydła wykorzystaj.
VJ_Adams Posted July 2, 2008 Author Posted July 2, 2008 Jednogłośnie mnie przekonaliście, wyciągnę tylko Bowdeny i dźwigienki acha i silnik. Zrobię jeszcze fotki skrzydełek i podam wymiary to moze pomożecie mi dopasować do nich jakieś plany. Pozdrawiam Adam
Marcin Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Dobry wybór. Myślę, że u Alexa dostaniesz podobną odpowiedź.
Pawel_W Posted July 2, 2008 Posted July 2, 2008 Widzę silnik 400 z przekładnią - całkiem sympatyczny napęd do motoszybowca ok. 1,5 - 1,8m rozpiętości
VJ_Adams Posted July 3, 2008 Author Posted July 3, 2008 Widzę silnik 400 z przekładnią - całkiem sympatyczny napęd do motoszybowca ok. 1,5 - 1,8m rozpiętości to ten jest 30 cm większy
mucha93 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Co do planów kadłuba to tu jest przyzwoity kadłubik --> http://www.charlesriverrc.org/articles/allegrolite2m/allegrolite_woodfuse1.pdf http://www.charlesriverrc.org/articles/allegrolite2m/allegrolite_woodfuse2.pdf jedynie rurkę węglową byś musiał dopasować długością aby nowy kadłub miał wymiary starego.
Piotrek_F3J Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Tak jak mówiłeś wyciągnij bowdeny,snapy i dzwignie...reszta na śmieci :twisted: Może pokaż jeszcze nam te skrzydełka ?
EnzO_CK Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Tak jak mówiłeś wyciągnij bowdeny,snapy i dzwignie...reszta na śmieci . Faktycznie, wyciągnij bowdeny,snapy i dzwignie. Po co na śmieci. Można wykożystać jako drewno na ognisko :devil: Pozdrawiam
wojcio69 Posted July 3, 2008 Posted July 3, 2008 Silnik 400 z przekładnią jest całkiem dobry do szybowcy o masie startowej ok. 800g powyżej niej jest tylko balastem.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.