Patryk_352 Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Mam taki problem, moj RC pali mi ciagle swiece. Jaka dobrac, dotychczas spalil mi R3 i R2 oraz A5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 A może problem leży w podgrzewaczu ?! czyli on nadpala Ci świece a silnik tylko dopełnia dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 jak pojemność tego silnika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSz Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Kiedyś na forum pisali że jeżeli silnik pali świece to oznacza że już kończy swój żywot. Posiada taki luzy że po po prostu sie przegrzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_352 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 silnik ma pojemnosc 2.11, ale nie konczy zywota bo nie przejechał nawet 0.5l paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_352 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 a co do zaplanik to tez jest nowy, zasilany na 1 baterie R14, czyli 1.2 Volta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 silnik ma pojemnosc 2.11, ehhh..............2,11 litra ? cala ?? galonka ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 Częstą przyczyną palenia świec jest nadmierny stopień sprężania silnika. W moim CMB45RS wymieniałem świece przed każdym kolejnym uruchomieniem. Dopóki nie rozprężyłem silnika dodając dodatkową podkładkę pod głowicę. Napisz jeszcze jakie paliwo stosujesz - ile nitra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Ostatnio cwiczylem Enya 21CX plus rezo, przy 20% nitro spalil swiece Enya #3, OS 8; po zmianie na 0 (zero) nitro rowniez spalil OS 8. Pomoglo wkrecenie swiecy K&B HP (zimna). Sprawdz tez czy korbowod nie skrobie o dekiel i w jakim stanie sa lozyska. Wszelkie opilki moga powodowac niszczenie swiec. Tu nieco bardziej drastyczny przyklad "skrobania" :mrgreen: : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_352 Opublikowano 3 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Silnik ma pojemnosc 2.11 ccm, stosuje paliwo modelarskie firmy BIG BANG 16% nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Odgrzeje kotleta, Mam Model hpi rs4 evo+ silnik nitro star t3.0 silnik jest jeszcze na dotarciu ale mam problem że spalił 2 świece w przeciągu 20 minut, co może być przyczyną? Złe świece? Za mocna grzałka? Czy silniki nie dotarte jeszcze mogą mieć takie problemy i jak go rozwiązać? 2 podkładki pod nową swiece ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 opiłki z docierania tez mogą zrobić takie problemy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Według mnie zła regulacja. Zbyt uboga mieszanka wynikiem czego jest za wysoka temperatura w komorze spalania. Docierałeś w ogóle ten silnik czy od razu jeździsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Silnik przepalil około 4 bakow dopiero poprzedni właściciel zaczął tylko 8 jeździć i ja również odpalilem z kołami w powietrzu i następnie zacząłem jeździć delikatnie, dzisiaj rozebralem głowice i jak zobaczyłem ilosc opilkow to się za głowę złapałem :/ Wyczyscilem wszystko i zobaczymy jutro, regulację dopiero zacznę po dotarciu silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 W nowym silniku mogą się znaleźć opiłki poprodukcyjne, i te, faktycznie palą świece. Zwykle po dwóch-trzech spalonych świecach zjawisko ustaje, bo silnik wszystko wypluje. Ale to co masz na palcu wygląda raczej na grubszy problem. Przejrzyj dokładnie silnik z każdej strony zanim znów go uruchomisz, bo w środku coś skrobie. Może też łuszczyć się chrom z cylindra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Sprawdzałeś tylne łożysko na wale? Jak jest do wymiany to silnik lubi palić świece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Marcin ma racje. Bardzo źle to wygląda i na pewno coś jest nie tak. Spotkałem się już z nowym silnikiem z revo 3,3 w którym zlazł chrom z tuleii w trakcie docierania. Producent uznał reklamację ale tylko dlatego że docierał serwis na sklepie modelarskim gdzie pracowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 przejrzałem tam wszystko i wyczyściłem, dziś jak będzie czas to spróbuje i zobaczę czy dalej będzie palił świece, bo w świecy nawet koło spirali został uszczerbek opiłków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Model żyje świec nie pali, okazaly się że opiłki a raczej ich resztki dostawaly się do świecy i momentalnie palily, po wyczyszczeniu została założona nowa swieca i silnik został odpalany kilkanaście razy aby mieć pewność że wszystko OK. Dziękuje wszystkim za cenne uwagi i pomoc, została jeszcze regulacja po dotarciu i można smigac. Pozdrawiam wszystkich jeżdżących i latających Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.