wapniak Opublikowano 23 Lipca 2016 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zniesmaczony ciągłymi awariami elekroniki w modelach hydro postanowiłem coś z tym zrobić. Posmarowałem odbiornik dość grubą warstwą żywicy epoksydowej 5 min. Obustronnie . Efekt jak na filmie : Woda zwykła kranówa. Żywica taka, ale zapewne nada się każda bez wypełniaczy w rodzaju proszku alu.: Aha , preparat Kontakt Plastik , czy jakoś tak, w aerozolu, zupełnie się nie sprawdził w tej roli. Pryskane grubo trzykrotnie. Wystarczała odrobina kropelek wody w modelu i elektronika odmawiała współpracy.
japim Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Ja zakupiłem ostatnio liquid tape z Home Depot. W PL też jest dostępny ale 2 x droższy.
wapniak Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Opublikowano 24 Lipca 2016 W dniu 24.07.2016 o 07:57, japim napisał: Ja zakupiłem ostatnio liquid tape z Home Depot. W PL też jest dostępny ale 2 x droższy. I działa? Żywica ma tę zaletę, że większość modelarzy ma ją pod ręką.
japim Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Syn właśnie buduje race quada i właśnie smaruje tym wszystko. Raz usmażyl naze32 jak lądował w zroszonej trawie.
japim Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Można. Pytanie tylko czy można to potem usunąć? Liquid tape można zdjąć i np coś odlutowac lub przylutować - a takiej funkcjonalności potrzebuję w race quadach. Oczywiście jak ktoś buduje konwencjonalne układy rc na wtyczkach i nie potrzebuje dostępu do pól lutowniczych to jest super i wcale nie takie drogie.
madrian Opublikowano 24 Lipca 2016 Opublikowano 24 Lipca 2016 Ja tam bym zwyczajnie owinął torebką foliową i taśmą klejącą. Żywica jednak waży i jest problem z jej usunięciem. Ewentualnie zalanie Hot glue, który można też łatwo usunąć. Ale żywica? Deczko ostateczne.
PioDabro Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 Może zanurzyć w tzw. "folii w płynie". Dostępna w każdym markecie budowlanym.Kiedyś używałem takiej firmy dragon, ale w celach budowlanych , była przezroczysta.Wiem że są też kolorowe.Pytanie jak to będzie współpracować z elektroniką.
mike217 Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 Lepiej robić szczelne modele. Obserwuje zawodników jak z uporem walczą z mokrym sprzętem zamiast przyłożyć się do dokładnej budowy łódki. Kondony,balony,preparaty nie pomogą jak wałem lub klapą leci...
japim Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 W dniu 28.07.2016 o 03:14, mike217 napisał: Lepiej robić szczelne modele. Obserwuje zawodników jak z uporem walczą z mokrym sprzętem zamiast przyłożyć się do dokładnej budowy łódki. Kondony,balony,preparaty nie pomogą jak wałem lub klapą leci... A kto tutaj mówi o modelach łódek? I gdzie jest powiedziane ze zabezpiecza przed wodą? Mowa o zabezpieczeniu odbiornika przed wilgocią. Czy drony też mam budować szczelne?
mike217 Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 A przepraszam model z tego tematu to niby czym jest? Na lataniu to hobby się na szczęście nie kończy.
japim Opublikowano 28 Lipca 2016 Opublikowano 28 Lipca 2016 A to sorry. Jadę z telefonu i nie oglądam youtube. W przypadku łódek to rzeczywiście należaloby się przyłożyć. Niemniej ja uczestniczę w dyskusji właśnie ze strony samolotowo copterowej. Żywica to overkill
Rekomendowane odpowiedzi