Gość Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Cześć ! Mam na imię Darek. Kilka latek już minęło kiedy to trochę z przypadku zacząłem poważniej interesować się lataniem rc. Miałem złamaną rękę, z nudów i za namową brata Irka zacząłem dłubać swoje pierwsze modele latające. Swoją drogą jego zmotywowało to do powrotu do modelarstwa po kilkunastu chyba nawet latach przerwy. Tak więc dłubiemy, obmyślamy i latamy głownie we dwóch, ale żeby nie było że jesteśmy dzikusami to co jakiś czas zmawiamy się z kolegami ze szczecinka na wspólne latanko Czasami przypadkiem spotkamy kogoś na lotnisku... Tak było jakiś czas temu z kolegą Leszkiem, który był na lotach ze swoim Respect'em- Pozdrawiam serdecznie Właśnie w tym temacie chciałbym zamieszczać fotki, filmiki z naszego latania, czasem bardziej, a czasem niej udanego, ale zawsze w super atmosferze Poniżej kilka zdjęć z latania zimą tego roku na zamarzniętym jeziorze, z latania z kolegami na majówce i z przed kilku dni oraz z dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Dzisiaj znów była mała porcja latania Jak zawsze zabawa przednia, ćwiczenia w pilotażu itp.itd. Jednak samotne latanie szybko się nudzi, dobrze że był Piotrek z chłopakami Koledzy ze szczecinka i okolic, co powiecie na wspólne latanie w formie bardziej zorganizowanej? Np. w każdą niedzielę od 16 do aż się znudzi ? Proponuję niedziele bo chyba większość ma ten dzień akurat wolny... Świetna była na przykład majówka, kilka fotek w poście wyżej... Napiszcie proszę co o tym myślicie. Zapraszam również modelarzy z Jastrowia oraz innych nieodległych miejscowości Poniżej kilka zdjęć z dzisiaj, autorstwa mojej żonki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Fajnie się u was lata:) jak by ktoś trafił kołpaki czerwony z nakrętką na oś w trewie przed pasem to proszę o kontakt;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelth Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Czołem, kiedy planujecie kolejne loty? Na Wilcze Laski mam 20 minut drogi samochodem, to też bym wpadł z modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Marcin, jeśli znajdziemy to na pewno damy znać Michał, tak jak wspomniałem, proponuję stały termin- każda niedziela po południu, lub przed, dokładna pora do dogadania w tygodniu, ale niedziela wydaje mi się najbardziej optymalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Bardzo chętnie Niestety z modelarzy z Jastrowia zostałem sam A co z samochodziarzami którzy lubią poszaleć na pasie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Adam, Myślę że i samochodziarzami damy radę się pomieścić Jest czasem spory ruch, owszem, ale to często nauki jazdy, a zawsze możemy lądować "awaryjnie" na trawie. Auta są zresztą często z drugiej strony pasa... No chyba że SCS robi zlot, wtedy już tego nie przeskoczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Dziś pogoda raczej nie da polatać, szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelth Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Też nic nie pisałem bo pada i nie zamierza przestać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Barowa pogoda zaowocowała otwarciem piwka bezalkoholowego oraz małą rotacją modeli w pracowni i sprzątaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Ostatnimi czasy z braku czasu latam głównie blisko domu ale nic nie zastąpi spotkań z "wariatami" . Konsolidacja szczecineckich modelarzy to znając życie trudne zadanie ale każdy będzie mile widziany i oczekiwany. Inicjatywa skierowana jest również do okolicznych modelarzy (Złotów, Jastrowie, Piła , Koszalin Borne Sulinowo itp). Proponuję powrót do "tradycji" zakończenia sezonu z ogniskiem (kto pamięta? ) . Sobota 13:00 koniec września lub październik. Póki co piszcie kiedy się wybieracie na Wilcze. Bardzo uważajcie nie tylko na samochody i motocykle. Od niedawna Wilcze Laski mają oficjalnie status lądowiska i duzi "skrzydlaci bracia" maja "pierwszeństwo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Tak jeszcze w kwestii bezpieczeństwa lotów, polecam aplikację : https://droneradar.eu/ . Można sprawdzić czy akurat strefa nie jest zamknięta i trzeba uważać bardziej, Można też zaznaczyć swoją obecność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Byłem dziś na lotnisku, dopiero po 18-tej, ale działo się... Urwałem w locie obie połówki steru wysokości Szczęśliwie zostały na zawiasach jakieś fragmenty i udało mi się wyprowadzić model z lotu nurkowego, przy którym właśnie odpadły stery Nurkowanie na pół gazu ale dość szybkie, przypomnę - silnik SuperTigre .51 i śmigło 10x8 APC, więc i ciągu jest sporo nawet na pół gazu... Nie mam pojęcia czy podwiało może gdzieś zluzowaną folię czy co się stało, trzeba będzie powołać komisję Ważne że model "cały" Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Orzeczenie komisji badania wypadków lotniczych. Przyczyną dewastacji steru wysokości było przekroczenie w nurkowaniu prędkości krytycznej flatteru (aerolelastycznych drgań samowzbudnych). Czynnikiem sprzyjającym byla duza powierzchnia płyt kompensujacych steru wysokości przy niedostatecznej jego sztywności. Zalecenia komisji: w locie nurkowym zmniejszać lub CAŁKOWICIE redukować obroty silnika oraz dbać o odpowiednią sztywność płatow, lotek, stateczników i sterów. Przewodniczący komisji gratuluje zachowania zimnej krwi przez pilota i bezpiecznego sprowadzenia maszyny na ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Orzeczenie komisji badania wypadków lotniczych. Przyczyną dewastacji steru wysokości było przekroczenie w nurkowaniu prędkości krytycznej flatteru (aerolelastycznych drgań samowzbudnych). Czynnikiem sprzyjającym byla duza powierzchnia płyt kompensujacych steru wysokości przy niedostatecznej jego sztywności. Zalecenia komisji: w locie nurkowym zmniejszać lub CAŁKOWICIE redukować obroty silnika oraz dbać o odpowiednią sztywność płatow, lotek, stateczników i sterów. Podkomisja w składzie Irek i ja również doszła do takich wniosków Zastanawiające jest to że i statecznik poziomy "puścił' w miejscu klejenia do kadłuba. Prawdopodobnie cały "ogon" jest zbyt wiotki i podatny na flatter Przewodniczący komisji gratuluje zachowania zimnej krwi przez pilota i bezpiecznego sprowadzenia maszyny na ziemię. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Ostatnie dwie niedziele nie dało się latać bo padało, a w tą czyli 11,09,16 nie polatamy bo jest zlot samochodziarzy SCS :-/ Chyba spotkamy się dopiero na zakończeniu sezonu, które proponował Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Panowie, co z tym wspólnym lataniem? Zagląda ktoś tu czasem? Myślę że powinniśmy jakoś się określać pomaleńku jeśli chodzi o te zakończenie sezonu, co i kiedy komu pasuje. Albo kolega Piotr niech poda jakieś bliższe wytyczne jako pomysłodawca, a reszta się dostosuje żeby nie było później że z zaskoczenia i nikomu nie pasuje... Jeśli chodzi o mnie to do końca września lipa. Wszystkie soboty i niedziele w pracy. Myślę że dopiero październik, o ile pogoda pozwoli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 9 października godzina 9:00. Termin rezerwowy - 16 października. Myślę że warto zrobić ognisko. Przywiozę pręty na kiełbaski, wcześniej przygotujemy chrust, niech każdy przywiezie kiełbaski i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ale to tak między wami czy coś większego będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Pindral Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 My, okolica jak daleka to ciężko powiedzieć. Zapraszamy wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi