djmalolat23 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Witaj Pawle. Przykro mi, że komar wrócił na tarczy. Co do śmigieł firmy aeronaut, miałem ten sam kłopot w ASW28. Przez urwaną łopatę rozbiłem swoją makietę. Te śmigła to jakaś pomyłka. Ja urwałem śmigło 15x10. Polecam zainwestować w śmigło firmy RF. https://shop.modellb...-propeller-?p=2 Bardzo dobre i sprawdzone śmigła. Warto dołożyć parę złotych ale masz pewność, że łopatka nie odpadnie. Kilku forumowiczów negatywnie opisali te śmigła ale jeszcze nie spotkałem się z urwaną łopatą. Naprawdę warto. Dawaj Komara na stół operacyjny i czekam na kolejny oblot. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Filmik sory za jakość kręcony komórką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Ten sam dźwięk przy oberwanej łopacie jak w moim ASW. Współczuję!!!!!!!!! A tak pięknie się zapowiadało. Powodzenia przy naprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Witam Na zimno bez emocji dzisiaj posprawdzałem napęd Komarka, dobierając silnik kierowałem się radami z forum (dzięki motor pierwsza klasa), resztę dobrałem kierując się sugestiami w opisie sinika na stronie sklepu; XPower XC4226/12 LS (Long Shaft)[XC4226/12LS] Kliknij aby powiększyć Silnik dedykowany do makiet szybowców. Umożliwia elektryfikację bez konieczności obcinania dziobu modelu. Podstawowe dane: wymiary: fi 42 x 58 mm wał 5 mm zasilanie: 14.8-18.5 V waga: 280 g KV: 660 obr/V prąd max: 75A w komplecie z silnikiem goldy 4mm, krzyżak montażowy i długa oś zalecane śmigło (łopatki): 15x8 zalecany regulator: 80A zmierzony ciąg: 4,9 kg (obroty 8800, prąd 63A) w konfiguracji z łopatkami 15x8, regulatorem 80A, pakietem XPower Xtreme 5000mAh 14.8V (4S) gdzie podano jakie ; zasilanie i łopatki przyjąłem to bez sprawdzania i na wiarę w słowo pisane.( sprawdziłem tylko pobór prądu który pokrywał się z tym co pisze na stronie sklepu,a nie mam obrotomierza) Łopatki zakupione w tym samym sklepie Aeronaut CAM CARBON 15x8[CAMCAR15x8] Kliknij aby powiększyć Łopatki węglowe do śmigieł składanych o wymiarze 15x8.Mocowanie: 8mm Maksymalne obroty: 8000/min Podane obroty MAX 8000/min gdzie silnik osiąga 8800 wydawało się OK ALE dzisiaj popiołem wattmetr do pakietu i ZONK pakiet ma 16,8V co daje . 16,8 x 660/min =11088obr/min . co łopatki NIE MIAŁY PRAWA ZNIEŚĆ tak więc nauczka na przyszłość sprawdzać wszystko ,nawet to co inni sprawdzili. Wniosek poszukuję łopatek 15x8 co wytrzymają 11000 obr/min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Tylko to https://shop.modellb...-propeller-?p=2 a dokładniej to to https://shop.modellbau-freudenthaler.at/cfk-klapp-propeller/2035-propeller-15x85-schmal.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Co do obliczeń obrotów na własnej skórze przekonałem się że to nie jest tak. W rzeczywistości te obroty są grubo niższe. Bez obrotomierza nie obejdzie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Witam łopatki zamówione. kadłub posklejany zostało wyszlifować ,po szpachlować i wyszlifowywać i malować . tu z doklejonym kawałkiem twardej balsy (wykałaczki nie da się wbić ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Kolego pod obciążeniem nie mogły mieć 11tys obrotów z filmiku widać że model ledwo się wznosi więc napęd moim zdaniem za słaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Witaj Pawle. Jakie łopaty zamówiłeś??? Na polskim rynku nic sensownego nie znalazłem. To co by nas interesowało to firma RF. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Kolego pod obciążeniem nie mogły mieć 11tys obrotów z filmiku widać że model ledwo się wznosi więc napęd moim zdaniem za słaby ciąg na postoju 4,9kg masa modelu 6,7 kg przy starcie zaczął ostro się wspinać ale oddałem wysokość aby spowolnić wznoszenie ( to był pierwszy start wolę aby spokojnie się wznosił aby mieć nad nim pełną kontrolę ) jak nie miały 11000 to jeszcze gorzej o nich świadczy ( za mały margines bezpieczeństwa) Łopatki zamówiłem takie http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=0&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=24071 na czeskim forum znalazłem temat gdzie gościu ma je w MEGA 22/45 /3 i zasilanie 4s i wytrzymują a MEGA ma 1000 obr/volt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Pawle, nie jestem pewien ale te łopatki bardzo mi przypominają białe AERO NAUT GLAS, które są w ModeleMax. Kiedyś je kupiłem do silnika XPower XC4226/12LS, czyli do takiego jaki masz. Silnik na tych łopatkach prawie się zagotował. Dopiero porównanie z łopatkami Cam Carbon wyjaśniło sprawę. Łopatki AERO NAUT GLAS mają prawie 2 razy większą powierzchnię. Uważaj więc przy uruchamianiu (amperomierz). . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 ciąg na postoju 4,9kg masa modelu 6,7 kg przy starcie zaczął ostro się wspinać ale oddałem wysokość aby spowolnić wznoszenie ( to był pierwszy start wolę aby spokojnie się wznosił aby mieć nad nim pełną kontrolę ) jak nie miały 11000 to jeszcze gorzej o nich świadczy ( za mały margines bezpieczeństwa) Łopatki zamówiłem takie http://www.topmodelcz.cz/index.php?&desktop_back=eshop&action_back=&id_back=0&desktop=eshop&action=zbozi_detail&id=24071 na czeskim forum znalazłem temat gdzie gościu ma je w MEGA 22/45 /3 i zasilanie 4s i wytrzymują a MEGA ma 1000 obr/volt Witaj . Napisz jaką masz piastę do śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Piasta do śm. składanego 20mm/Ø5 +2,5° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Piasta do śm. składanego 20mm/Ø5 +2,5° Może właśnie to daje odpowiedź?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 słaby silnik do tego modelu komar ma duże opory odkryta kabina zastrzały silnik powinien być klasy 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Nie znam parametru +2,5 st. O co chodzi ? Jak nie masz 1500 W mocy to nie poszalejesz przy tej wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Nie znam parametru +2,5 st. O co chodzi ? Jak nie masz 1500 W mocy to nie poszalejesz przy tej wadze. kąt śmigła +2.5 stopnia na piaście, czyli rzeczywisty skok śmigła zamontowanego w tym zestawie był o 2,5 stopnia większy i tak o to łopatka nie miała 15x8 tylko ileś tam więcej bo skok się inaczej liczy i nie można tak sobie dodać. Ale można się domyślać ile to zwiększyło skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 piasta sama ma 2.5 stopnia tzn do skoku śmigła dodajesz 2.5 np tzn 13x7 śmigła z piastą daje 13x9.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molej Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Skok śmigła to odległość (teoretyczna) jaką wykona śmigło na jeden obrót. W przypadku śmigła 13x7 skok ten wynosi 7 cali = 17,78 cm. Przy piaście +2,5° skok śmigła się zwiększy. Jednakże do skoku śmigła wyrażonego w jednostce długości nie można dodać wartości kątowej - tak jak napisał to dwa posty wyżej MLITEK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Rozumiem. Czyli piasta zmienia podstawowy parametr śmigła o ile jest tak wykonana. Czy sa takie oznaczenia na piaście bo nie zauważyłem tego. Dla mnie jedynym wytłumaczeniem użycia takiego czegoś jest brak łopatek o potrzebnym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi