Skocz do zawartości

Kopiowanie modelu styropianowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy jest wykonalne w warunkach domowych skopiowanie modelu styropianowego przez oklejenie włóknem szklanym lub węglowym?

Robił ktoś z Was coś takiego?

Pozdrawiam

LITE

Opublikowano

Przemek- doprecyzuj, na czym polegałaby metoda. Chciałbyś zrobić z laminatu formę (zdjąć negatyw z jakiegoś istniejącego modelu), a potem spieniać w niej "chałupniczo' klony? Czy tak?

Opublikowano

Stosuje się metodę tracing o styropianu. Kopyto (prawie gotowy kadlub) oklejania się tkanina a potem styropian się usuwa np rozpuszczalnikiem. Zostaje mocny I lekki kadłub laminatowy. Jest to proces jednorazowy. Można też taki kadłub styro odpowiednio zabezpieczyć i zdjąć z niego forme laminatowa. Potem w takiej negatywowej formie wykonuje się kadłuby laminatowe.

Opublikowano

Właśnie coś takiego mam na myśli. Bardzo mi się podoba model Durafly Zephyr V-70 i myślałem, żeby zrobić go jakoś w węglu lub szkle.

Jest jakaś metoda, żeby nie tracić modelu?

Opublikowano

Jeżeli nie masz doświadczenia z laminatami to niestety nie masz szans. Można zabezpieczyć model - przekształcić go w kopyto i zdjąć z niego formę. Ale może to być proces nieodwracalny dla modelu.

Opublikowano

No ale teoretycznie powiedzmy, że OK, udało się, bo to w końcu jest "robialne", ale kolejna, większa trudność: jak w laminatowej formie spienić z sukcesem tworzywo sztuczne typu styropian. Tu trzeba temperatury, której laminat nie lubi (para, czyli 100 st. C).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.