Tomasz Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Olaf dobrze radzi. Taki układ jest bardzo niebezpieczny. W moim Foxie 3 m i wadze 3,5 kg zastosowałem taki silnik XPower XC4226/12 LS. Jest super. Na tym silniczku Foxik idzie w górę "kak rakietu". Do modelu Marcina proponuję XPower XC5030/14LS. Parametry bardzo podobne do OESA i nie ma problemów z długą ośką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 No tak. Silnik już wybrany. Oczywiście będzie Topmodel XPower XC5030/14 LS (Long Shaft) Zasilanie LiPo 3S 5000mAh 45c Gens ace x2 połączone szeregowo. Regulator ZTW 80A Śmigło Aeronaut CAM CARBON 16x10 Piasta Z 42.5mm/Ø6, skok 0° Co szanowni koledzy sądzą o takiej konfiguracji???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Dlaczego 2x 3s 5000mah łączone szeregowo ? Nie lepiej kupić jeden 6s ? Chyba że chodzi o to że masz już takie dwa pakiety ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Dlaczego 2x 3s 5000mah łączone szeregowo ? Nie lepiej kupić jeden 6s ? Chyba że chodzi o to że masz już takie dwa pakiety ? Ze względów ekonomicznych. Pakiet 3S mogę wykorzystać jeszcze w kilku innych elektrykach a 6S tylko w ASW. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Aha okey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam po krótkiej przerwie. Nareszcie zamontowałem linki do sterowania kierunkiem. Poszło jak po maśle, wystarczyło troszkę pomyśleć. Gdybym zrobił to prędzej nie zniszczyłbym jednej linki. Ale cóż, człowiek uczy się na błędach. W dniu wczorajszym zabrałem się za montaż skrzydeł. Oczywiście zastanawiałem się nad obsadzeniem orczyków. Po konsultacji z kolegą Tomaszem doszedłem do wnioski, iż zrezygnuję z orczyków montowanych na śrubki tylko zastosuję orczyk wklejony na żywicę. Wkleiłem, wyschło i trzyma jak cholera. Szarpałem, wyginałem i jest ok. Poniżej kilka fotek. Zastanawiam się jak zamontować serwo od hamulca w skrzydle ????? Otwór jest a co dalej???? Jak na chwilę obecną opuściła mnie moja radosna twórczość. Mogę prosić o pomoc?? Może ma ktoś jakiś pomysł? Mile widziane fotki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Linki na "krzyż " czy prosto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Linki na "krzyż " czy prosto ? Oczywiście, że prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 I nie ocierają nigdzie o kadłub ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 I nie ocierają nigdzie o kadłub ? Nie!!! Wszystko chodzi jak należy. Odległości widać na foto. Jutro dodam jakiś filmik (jeśli trzeba). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam. Potrzebuję pomocy z obsadzeniem serwa do hamulców. Ma ktoś jakieś pomysły. Siedzę od kilku dni i myślę......................................?????????????? Poniżej kilka fotek skrzydła. Pozdrawiam Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Podstawa okrągła ze sklejki np. 1 mm pasująca średnicą i wklejona w gniazdo. Wklej klejem poliuretanowym. Może tak? U góry blokujący płaski fragment laminatu z otworami na śrubki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tomaszu dzięki za pomysł. Muszę to przemyśleć. Przyznam, że ciekawe jest Twoje rozwiązanie. Czekam na inne Pomysły. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Najbardziej popularne i sprawdzone rozwiązanie, więc nie ma co wymyślać koła na nowo. Ew. możesz serwo w termokurczkę i na silikonie bezpośrednio wkleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgadza się, ten patent jest rewelacyjny!!! Dziś biorę się do roboty. Jest jeszcze jeden kłopot z hamulcem ale chyba go przeskoczę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Koszulka termo i silikon to też znany i stosowany patent (klejone zapewne na Elastosil 41 lub 43). Chcesz wymienić serwo. Rozcinasz koszulkę, wyciągasz serwo, wydłubujesz stary silikon, kleisz i znowu czekasz.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 No i zrobiłem coś takiego. Co koledzy sądzą o mojej robocie? Myślę, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Bardzo dobrze. Pasuje? Zmierz z listewką dociskową, załóż nakrętki (nawet zwykłe bo są niższe, później na klej do nakrętek, jesli masz obawy, że się wykręcą) i obetnij nadmiar długości śrubek bo po wklejeniu będzie trudniej to zrobić. Mocująca listewka może mieć 1 mm wystarczy. Nie dociskaj zbyt mocno. Jak nie masz laminatu możesz to zrobić ze sklejki. Proponuję byś zmienił tylko serwa bo 81 mimo, że to hamulce to maja one dość słabe tryby. Proponuję 82 mg, mają takie same wymiary. Teraz dopasuj i wklej w gniazdo, dobrze przyciśnij by nie "wypłynęły" lub się przesunęły. I gotowe. Brawo Ty. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Wszystko pasuje w 100%. Bez wklejania wsadziłem w gniazdo i podłączyłem hamulec i rewelacja, aż się micha ucieszyła. Dwa tygodnie zastanawiałem się jak to zrobić i proszę. Wystarczyło jedno zdjęcie i Podpowiedź i wszystko jasne. Doświadczenie kolegów modelarzy jest nieocenione. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za porady. Oczywiście będę zadawał pytania w dalszym ciągu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Warto również podglądać relacje innych modelarzy skupione na innych szybowcach (nie tylko makiet), gdyż ujawniają ciekawe patenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi