JMRC Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Kolego Marianie, Listwy na dźwigar w większości modeli są klejone: przykład prototypu gdzie jeden płat ma rozpiętość 2,3m -> http://pfmrc.eu/index.php/topic/60156-moswey-iii-128/?p=616907 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witam Dzięki Jerzy za odpowiedz,szukam listew nietypowych wymiarach tak sobie wykombinowałem przy tej cięciwie płata. 20 mm 5 mm przy długości 1800 mm, inny dźwigar 15 mm 5 mm i taka sama długość to 1800 mm, ostatni wymiar 10 mm 7 mm 1800 mm. Wysłałem do Lublina tamta wytwórnia współpracująca z materiałami budowlanymi w Warszawie. Mam cichą nadzieje otrzymać pozytywną odpowiedz.Postaram skontaktować się z jakimś szkutnikiem z Gdańska kiedyś jak robiłem modele jachtów pomagali. Mają odpowiednie maszyny nie wspomnę o dobrze dobranym drzewie . Oglądałem w OBI listwy . Poczekam na inne pomysły listew to tylko szesnaście. Jutro jadę po profile wycięte na laserze Andrzej ma zamówić potrzebny materiał balso-sklejce 3 mm. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam Pomagają koledzy Grześ tak narysował. Stanisław w modelarni Młodemu adeptowi pokazałem jak się żeberka,skomentował te stare wypociny. Mam swoje lata i mam zamiar młodych nauczyć a jak się nie uda to chociaż pokazać.Grzesiek zadowolony z wykreśleniu profilu dla młodych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 .Witam Pracę idą w pracowni Andrzeja wycinanie na laserze Żeberka Jak pomieścić na biurku rozpiętość jednego płata to 1700 a część robocza 1500 tu jest pomocna zastosowanie centro płata, zdaje sobie sprawę będzie tu wielu krytyki podchodzę do tego zagadnienia ma to być półmakieta. Naciągi wanty pozostają to istotne utrzymanie sporego skrzydła. Centropłat złożony na sucho. Jutro wybieram się do Ryku po niezbędne listewki .Mam telefon do modelarni dostarczone mam rysunki wyskalowane kończę jutro podzielę co mam za plany. Listewki i tak będę musiał kleić w handlu są gro metrowe. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Ten (Andrzejowy) laser tnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Witam Sławku wiem znacie się osobiście. Odebrałem dla Stasia Twój konstrukcyjne wycięty szybowiec od Andrzeja nawet go nie rozpakował dokładnie by nie pogubić puzzli balsowych nie znam nawet nazwy, liczy na że będzie miał wspaniała termikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Hehehe. Czasem bywam u p. Andrzeja jak odbieram osobiście jakieś wycinanki. Porządny gość. Przy Twoim modelu laser musiał nieźle się napocić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam Sławku mój model jest w skali 1:3 cięciwa 533 mm piszę tu za zgodą właściciela Wojtka postu modele te same ale na pewno będą rozbieżności. Nie posiadam takiego kunsztu zapewnię jak gospodarz moja modelarnia niema takiego bogatego zaplecza technicznego wyposażenia nie wspomnę o kunszcie stolarskim Wojtka co widać na fotografiach. Plany skanował Paweł i wydrukował teraz mogę przyłożyć żeberka listewki do projektu papierowego nie muszę widzieć oczami wyobraźni, a tym bardziej model będzie posiadał centropłat co ma usprawnić montaż na lotnisku jak i do transportu będzie to półmakieta. Pozdrawiam marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Opis budowy dwóch modeli w jednym poście może być super sprawą i Marian zmotywuje mnie do działania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witam Wojtku do dzieła,jak Ty pisałeś tu ja docierałem do sklepu Riku. Mam podstawowe materiały Brak listewek na kadłub przejdę się do OBI tam muszę skorzystać z tego co maja, potne na mojej pile.Centropłat będzie z rurą węglową a z konieczności wewnątrz aluminiowa Rysunki otrzymałem wczoraj wieczorem są lekko przeskalowane oj co tam i tak jestem zadowolony uprzedzam bo znawcy czytający mają wiele do powiedzenia. Skrzydełko ma nieco inne rozstawienie żeberek w oryginale ja ustawie więcej idę planować, Nie mam nadal pomysłu na stateczniki Wojtku masz jakieś rozwiązanie?. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Rafal B. Poprawiłem umieszczenie zdjęć aby lepiej się przeglądało wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam ponownie przed snem. Pokleiłem papierową dokumentacje w skali, jednak muszę dokupić inne jeszcze listwy na kadłub w OBI to nie nadaje się absolutnie, dno i wodorosty. Do celów modelarskich nie przydatne. Mam co mam do cięcia listewek Jestem zmuszony dorobić inny o bardziej ostrym kątem zwiększając powierzchnie klejącą listewek. Dla odprężenia ustawiłem na sucho żeberka. Mam mętlik czy nie przesadziłem z taką ilością rozstaw jest co sześć centymetrów, w części gdzie przychodzi dźwigar rury węglowej pięć centymetrów. Poproszę o sensowną wypowiedz. Dziękuję za wprowadzone zmiany dla ładnego wyglądu. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Witam Jerzy z Rudnicy i ja jestem zmuszony do wydłużenia dźwigarów nie lubię porostu jestem zmuszony. Tak do tego celu zmontowałem na szybko na szybce zrobionym przyrządem Listewki dźwigary pokleić Jutro pozostanie poskładać pomyśleć jak zbudować kadłub, postanowiłem zwiększyć rozstaw żeberek przecież częściowo keson wzmocni płat. Wojtku czy masz pomysł na amortyzatory, poszukuję w intrenecie na dzień dzisiejszy nie znalazłem?. Kadłub myślę lekko powiększyć, schować zasilanie odbiornik serwo wąski kadłub bez kabiny to mały problem nie pomne z wywarzeniem. Serwo do wysokości jak bym umieścił na końcu kadłuba to inny problem. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 witam czy aby na pewno dobrze łączysz listwy na dźwigary ,jak mi się wbiło do głowy to ukos powinien być długi na 4-5 wysokość listwy,jak się mylę to nich mnie ktoś sprostuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Coś mi się wydaje że jutro nie posklejasz listew dźwigara bo Paweł ma rację - są zbyt mało zukosowane - ja bym zrobił powierzchnię styku około 70 mm, a u Ciebie jest 0,0 nic. Co do wyważenia to problemu przy tej skali nie ma - w oryginale masz 4 szt ciężarka na zewnątrz belki kadłuba, robiąc tak samo nie masz problemu. O amortyzatorze jeszcze nie myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Paweł i Wojtek dobrze mówią (piszą), zacięcie listew powinno zostać wykonane pod kątem co najwyżej 20o, np jak na załączonym pliku, celem zmaksymalizowania powierzchni klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dobrze radzą ! Zmień zukosowanie listew wg. zasady 4-5 wysokości lub 5-6. A w ogóle to listwy 2 m da się zrobić samemu bo robiłem wielokrotnie ale strugiem (finalne wymiary ). Materiał miałem ze sklepów z boazerią . Sporo szukania ale zawsze znalazłem materiał do obróbki. Piła tarczowa ZAWSZE zachowa krzywiznę listwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Witam Słuszne uwagi zrobiłem błąd. tak się pospieszyłem w nocy pokleiłem z małym naddatkiem na wymiary niema zapasu. Wojtku zgadza się z tym wywarzeniem, mam zamiar w miejsce wolne pod pilotem wcisnąć serwo uwalniania holu, LiPol l odbiornik. Pod statecznikiem wysokości serwo a wiadomo to problem z wywarzeniem. Linki na całej długości mało mnie przekonują i tu jak zdecyduję na naciągi linowe to miejsce kolejne na serwo pod stopami pilota. Wszystko rozwiązała by kabinka muszę to przemyśleć maskuje całą elektronikę jak i mechanikę. Jak by co musiała by być rozbieralna? Poproszę o wypowiedzi ślicznie dziękuje za obecne napisane!!! Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Witam dzisiaj ponownie mam mało czasu dzieciaki mają ferie zimowe w modelarni spoko jak i małżonka nie woła. Mam wiek dziadka ale słucham porad uczę się naprawiam błędy,Kąt cięcia moich listew to dwadzieścia cztery stopnie Nowy kąt cięcia to dziesięć stopni tak jak na Jerzy Twoim rysunku tak do klejenia Prostowanie dźwigarów namoczyłem docisnąłem czym znajduje w modelarni sól ma swoje zalety podpatrzyłem pewnego czasu na forum .Klej ma dochodzić nie marnuje czasu kadłub początki i garść przemyśleń jak schować elektronikę mechanikę napędu kierunku,wysokości,czy linki najlepiej by wyglądało.W lepszym nastroju poukładam serwa i inne zabawki czekam na propozycje szukam teleskopów proszę o pomoc. Pozdrawiam Marian to nowe kąty dziesięć stopni wstawiłem nieodpowiednią fotkę przepraszam przemęczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Amortyzatory od meblowych do modelarskich samochodowych może coś dobierzesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Witam P.Romanie jutro postaram wyszukać wymiaru potrzebnego amortyzatora osobiście nie znalazłem potrzebne do modelu potrzebnego pasującego od samochodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi