Volleyboy Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Witam serdecznie Kolegów. Wszedłem w posiadanie ww ładowarki. Niestety lekko uszkodzonej. Mam prośbę do kolegów posiadających ten sprzęt. Zależy mi na konkretnych danych tego uszkodzonego podzespołu. Odwiedzałem różne fora w tym i zagraniczne. Niby coś jest, ale niestety brak konkretów. Nie wiem nawet czy to oryginał czy nie. Wiem tylko że to tranzystor (MOSFET). Nie wiem za co odpowiada i czy można zastosować w jego miejsce jakiś zamiennik. Z elektroniki to raczej dobry nie jestem. Dlatego prośba o rozkręcenie swojej ładowarki, zrobienia zdjęcia ( ostrego ) i wstawienie go w tym temacie dla potomnych ewentualnie podanie parametrów tranzystora i/lub zamiennika. Z góry dziękuję Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Tranzystor AO4409 MOSFET z kanałem P. Jednakże możliwym jest, że uszkodzone mogą być także inne elementy. Poleciłbym Ci sprawdzenie układu przez elektronika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Dzięki wielkie . Krótka ale jak że tresciwa odpowiedź. O to właśnie mi chodziło . Patrząc na ogół nie widać aby było coś "przypalone". Wiec istnieje takie prawdopodobieństwo? Kolega od którego ją mam bawił się w ASG czy jak to się tam nazywa. I niestety dość krótko. Podejrzewam że coś źle połączył i strzeliło. Pytanie zasadnicze. Wymieniać samemu czy raczej zakład elektroniczny? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Uszkodzenie tego tranzystora jest dość typowe dla odwrotnie podłączonej polaryzacji. Co do wymiany tego elementu, jeśli dobrze radzisz sobie z lutownicą i odsysaczem (ew. zamiennie plecionką miedzianą do ściągania nadmiaru lutu) to można zrobi to samemu. Oczywiście, jeśli przegrzejesz płytkę w tym miejscu, może zakończyć się poważniejszą naprawą. Więcej w temacie, znajdziesz na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Dzięki wielkie Andrzeju wszystko jest jasne Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Towar bardzo deficytowy. Zastanawiam się czy warto inwestować w naprawę. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olorin Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zastosuj zamiennik, te z tej listy powinny pasować: http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=112828&s_field=niski_prog&s_order=ASC&visible_params=2%2C273%2C35%2C266%2C262%2C36%2C635%2C10%2C265%2C270%2C2362&used_params=35%3A867%3B262%3A26481%2C33192%3B266%3A33192%2C33198%2C28195%2C33176%2C33172%3B&page=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Zamienniki ok. Ale nie chce montować na wyrost bo mi całą ładowarkę spali później. W Chinach jest dostępny. Chyba zamówię za 10 szt. A04409 CHANEL P place całe 5.60 zł z wysyłką. Wezmę chyba więcej. ( 100 szt jest za 32 zł i darmowa przesyłka ) a może się komuś przyda u nas jedna szt. kosztuje 15 zl + przesyłka. Przebitka niezła. Firma niby ta sama swoją drogą, czy w tych podzespołach występują podróbki? Bo jeśli tak to zamiennik zamówię a no i ważna sprawa. Czy każdy tranzystor o oznaczeniu AO4409 P CHANEL ( różnych firm ) ma takie same parametry? Na elektronice się nie znam wiec pytam czyli że każdy tranzystor o tym oznaczeniu ma zawsze te same parametry? Mój z tego co wyczytałem musi mieć - 30V, -12,8A, 2W i w (chyba o obudowę chodzi ) obudowie SO8. Podobny zamiennik znalazłem i różni się tylko amperami. Zamiennik ma -13A. Ale też jest nie dostępny... Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Znalazłem oryginał w Krakowie wymieniać samemu? Bo podobno są bardzo czułe na elektrostatyczność oraz temperaturę grota. ( podobno 300 st. ) żeby czasem nie uszkodzić bo szkoda w sumie Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Nie wymieniaj samemu.! post#3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Elektrostatyką będzie ciężko go zabić, natomiast uszkodzić płytkę przy usuwaniu starego to nie problem, zwłaszcza, że laminat nie wygląda na top class. Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu, zanieś gdzieś do serwisu RTV albo telefonów komórkowych i w parę minut będzie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Cześć, mam ten sam problem, chyba. Tylko że ładowarka VOLTCRAFT QUADRO B6. Jeden slot "nie ładuje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Lekko przypalone Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 No wiec. Tranzystor wymieniłem sobie sam. Łatwo nie było ale nikt nie mówił że będzie. Ładowarka sprawna. Działa Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Witajcie. Przed chwilą na prośbę kolegi z heli-team.pl umieściłem na tamtejszym forum zdjęcia pewnej modyfikacji ładowarki z tematu wątku. Jest to lekarstwo na rozjazd cel w naładowanych nią pakietach. Kalibracja programowa to chyba mit, natomiast wstawienie takich dynksów i ich ustawienie jest jak najbardziej realne. Polecam, bo ładowarka pracuje do dziś. Jakość zdjęć została zeszmacona przez serwer, więc mogę podesłać oryginały na maila. Wyjsrapatalkowane po zbóju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek104 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 No wiec. Tranzystor wymieniłem sobie sam. Łatwo nie było ale nikt nie mówił że będzie. Ładowarka sprawna. Działa Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolekszy Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Ładowarka bardzo popularna ale zauważyłem jeden mały problem i zastanawiam się czy reklamować. Tryb storage ładuje 3s do napięć 4.02, 3.98 3.98 czy to nie za duzo? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 U mnie oryginały ładują do 3,8V, podróby do 3,9V. 4V jako storage to się raczej nie stosuje, choć mi by akurat taka ładowarka pasowała ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolekszy Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Zdecydowałem o zakupie nowej, oryg sky RC. Co myślicie o s60? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Edit: S60 jest zasilana tylko z sieci... Więc pozostaje zakup b6 ale oryg. lub skyrc E660 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hornet2 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Miałem Imaxa B-6 "podróbkę " ładowała ona w trybie storage aku Lipol 3S idealnie do 3,8V/ ogniwo . Sfajczyła mi się i kupiłem oryginalnego Imaxa B-6 SkyRC . Ta w storage miała rozjazd pomiędzy ogniwami 0,03V . Teraz mam Imaxa B-6 Mini . Ta w storage ładuje równo po 3,85V/ ogniwo. Zdecydowałem o zakupie nowej, oryg sky RC. Co myślicie o s60?Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu TapatalkaEdit: S60 jest zasilana tylko z sieci... Więc pozostaje zakup b6 ale oryg. lub skyrc E660 A Imax B-6 Mini ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi