PilotM Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Znowu o krok do przodu, trochę zmian mocowania centropłata blaszki do odcięcia. Uruchomiłem mój ręczny ploter i centropłat po woli powstaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Buduje co prawda półmakietę ale dzisiaj mając trochę czasu poszukałem kilka szczegółów które myślę wykorzystać. Dobrze wiedzieć coś o samolocie który się buduje, więc trochę wiedzy historycznej: Był pierwszym jednomiejscowym myśliwcem firmy Sopwith Aviation C. LTD. Oficjalne nazwany Scout lecz powszechnie nazywano go Pup. Projektantem samolotu był Herbert Smith, oblotu dokonał lutym 1916 Harry Hawker. Do jesieni 1918 wyprodukowano 1800 samolotów. Służyły we Francji, na Bliskim Wschodzie i Anglii. Dane techniczne: Jednomiejscowy dwupłatowy samolot myśliwski Napęd silnik rotacyjny 9 – cylindrowy Le Rhone o mocy 59,9 KW ( 80 KM) Wymiary – rozpiętość 8,08 m długość - 5,89 m wysokość – 2,87 m powierzchnia nośnia 23,60 m2 Masa własna 357 kg startowa 556 kg Osiągi – prędkość maks. 179 km/h, czas wznoszenia na 1525 m 5 minut 20s, długość lotu 3h uzbrojenia 1 km Vickers kal.7,71 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Mam pytanie czy ktoś wie jaki wznios jest w górnym płacie i czy dolny jest prosto czy ma wznios. Ja zakładam wznios dolnego zero a górnego 5 stopni. Kilka fotek z pracy, wycinam ręcznie czyli ręczny ploter efekt dla mnie ok. Pierwsze przymiarki. Trochę widać wznios na tym zdjęciu, chyba pierwszy lot zbudowanego samolotu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Pup miał wznios na obu płatach. A to ty go budujesz bez żadnych planów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jak pisałem na początku mam plany ale skrzydła nie są ujęte na planach tylko samo żebro, co nie stanowi problemu aby zbudować model. Wyrysowałem skrzydła od starych skrzydeł tego modelu od Piotra. Ale już chyba zdobyłem bo sobie przypomniałem że mam plany do Henia 2m rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jest na co popatrzeć i co podejrzeć warto pooglądać. http://www.realscale.it/page29/page29.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jeśli się rozglądasz za materiałami to rewelacyjne zdjęcia zrekonstruowanego Pup'a są na the Vintage Aviator Walkaround: http://thevintageaviator.co.nz/projects/aircraft/sopwith-pup/detail/walkaround I zdjęcia w locie: http://thevintageaviator.co.nz/projects/aircraft/sopwith-pup/detail/flight Zresztą polecam Vintage Aviatora wszystkim miłośnikom "szmatopłatów" - kopalnia świetnych zdjęć i informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jeśli się rozglądasz za materiałami to rewelacyjne zdjęcia zrekonstruowanego Pup'a są na the Vintage Aviator Walkaround: http://thevintageaviator.co.nz/projects/aircraft/sopwith-pup/detail/walkaround I zdjęcia w locie: http://thevintageaviator.co.nz/projects/aircraft/sopwith-pup/detail/flight Zresztą polecam Vintage Aviatora wszystkim miłośnikom "szmatopłatów" - kopalnia świetnych zdjęć i informacji. Marcin dzięki pewnie skorzystam. Bardzo mi ułatwiłeś dotarcie do detali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 To nie był pierwszy lot PUP`a, tylko próby startów i lądowań z pokładu lotniskowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 To nie był pierwszy lot PUP`a, tylko próby startów i lądowań z pokładu lotniskowca Dzięki Jacek jak pisałem to się nad tym zastanawiałem i tu masz rację bo w sierpniu 1917 roku pierwszy Pup jako pierwszy samolot w historii wylądował na pokładzie przebudowanego krążownika HMS Furious. za sterami siedział mjr Dunning, który zginął podczas trzeciego lądowania. Nie wiem czemu zawsze myślałem że na krążownikach pierwsze lądowanie odbyło się następcą Pupa czyli Camelem. Tak się zastanawiam o co chodzi w tym płacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 to jest rewizja do bloczka napędu lotek, taka sama rewizja jest na górnym płacie, jest jeszcze jedna na górnym płacie i tam był naciąg napędu lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Prac cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Pierwsze przymiarki blach; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 A tera przerwa świąteczna więc Wszystkim Życzę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Cd. prac w starym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 cd pracy nad kadłubem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 prace sobotnie - blacha pomalowana proszkowo i zamontowana, uchwyty na centropłat wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Pracowita sobota pozostało złożyć jeszcze tylko jeden płat w poniedziałek i zabieram się za wykończenie. Silnik ? https://www.youtube.com/watch?v=nQTd9s5XiqA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Prace cd. górny płat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witam Marku , obserwuję postępy Twojej pracy nad modelem pozwoliłem sobie na wstawienie zdjęcia efektu mojej pracy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi