Volleyboy Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Witam. Rozgladałem się ale nie znalazłem. Więc założyłem temat. Model zakupiony na wyprzedaży w jednym z polskich sklepów modelarskich za oszałamiające 75 płn w wersji KIT oczywiście model z EPP 3 mm wycinany laserowo i malowany. Dostarczony ze wszystkimi wzmocnieniami węglowymi w postaci prętów i płaskowników, z czego płaskowniki zostały wklejone już na etapie produkcji. Model o rozpiętości 855 mm. Długość to 830 mm. Gotowy do lotu ma być w wadze od 160 do 200 gram. Co z tego wyjdzie? A no zobaczymy. To co otrzymałem w przesyłce wygląda nastepujaco: Model na pierwszy rzut oka świetnie wykonany. Cięcia laserowe perfekcyjne. Po głębszym wglądzie okazało się że i tu i tam trzeba kapnąć CA w miejscach wklejonych płaskowników. Ale to nie problem . Z góry uprzedzam że aktualizacje tematu o nowe wpisy będą się nieco ciągnęły Dzisiaj w wolnej chwili zasiadłem do modelu. Pozwoliłem sobie odciąć lotki. Oryginalne łączenie nie bardzo mi pasowało. Obie lotki zostały ścięte na 45 stopni. Płat główny również. Połączone na UHU. To samo tyczy się usterzenia poziomego. Zastanawiam się tylko nad pionowym. Jest tam oryginalnie wklejony płaskownik 1x3. Zawias zrobić z taśmy? Czy poprostu odciąć ten płaskownik i wkleić na nowo po obu stronach kadłuba tuż przy krawędzi łączenia? Bo UHU do płaskownika to chyba słaby pomysł nie? Znów sama taśma na EPP też nie bardzo.. cdn... Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Fajny model za niewielkie pieniądze. Czekam na oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Jo tyż ale żeby to trzeba jeszcze trochę Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam. Po dłuższej przerwie czas trochę nadrobić.Dysponując 2 dniami wolnymi od pracy, zabrałem się za sklejania. Na początek sklejanie tylnej części kadłuba (poziomej) z płatem. Kolejną czynnością było wklejenie dolnej części kadłuba. Po tym zabiegu, nadszedł czas na wykrzyżowanie całego spodu. Począwszy od steru wysokości zakończone na płacie. Dodam tylko że "węgiel" był już w zestawie. Przycięty na odpowiednie długości. Ale jak by tego było mało, znalazłem również miejsca z gotowymi otworami w których należało je osadzić. I czas na górę. Niestety pojawił się problem. Górna część kadłuba ( w przeciwieństwie do dolnej ) nie miała usztywnienia w postaci przyklejonego płaskownika węglowego. Co skutecznie uniemożliwiło dalsze prace. Producent zawarł w zestawie takie oto kawałki depronu, którymi według załączonej instrukcji mamy doprowadzić kadłub do " normalności " poprzez wklejenie tego w taki sposób Stwierdziłem że zbyt wiele przy tym roboty, i na górę wkleiłem płaskownik 3 mm o gr. 0.5 mm co dało mi sztywność górnej części, a następnie wkleiłem dodatkowo 6 prętów węglowych dla usztywnienia całości. I w sumie z wyników jestem zadowolony. Jest jeszcze jedna zmiana której dokonałem. Mianowicie chodzi o ogon. A dokładniej o wykrzyżowanie steru wysokości ze statecznikiem pionowym w dolnej części. Producent założył inaczej. Ja zrobiłem po swojemu. Chciałem uniknąć ograniczeń przy wychalaniu się statecznika poziomego. Dlatego też nie zastosowałem tak jak radzi producent aby wkleić pręt do samego końca ponieważ powierzchnia sterowa mogła by mieć ograniczenia w wychylaniu się.Pręt został przesunięty o około 3 cm do przodu co dało pełen zakres ruchowy. Podsumowując. Model świetnie wykonany. Wszystko pasuje do siebie idealnie. Szkoda tylko że już tej firmy najprawdopodobniej nie ma na rynku.. A i pewnie chcieli byście wiedzieć ile to waży. To co na zdjęciu to jedynie 57 gram. Do wklejenia pozostał tylko ster kierunku. C.d.n. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Teraz to będziesz miał czym latać koło domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Gramów. 57 gramów. Przecież mówisz "pięć kilogramów" a nie "pięć kilogram". Model ekstra. Jaki zastosujesz napęd i resztę "flaków"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Możliwe. Żona kończyła filologię polską. Ja nie ale potocznie się wyraziłem. Mimo to dziękuję za zwrócenie uwagi. Serwa 3,7 g. Silnik no name ale z uzyskanych wiadomości wynika że ma około 2200 kV. Regulator dualsky 6 lub 9 A. Zobaczymy czy serwa nie będą za słabe.. producent przewidział 5 gramowe. Specyfikacja znaleziona w necie. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam. No i poleciał. Filmu nie mam bo nie było komu kręcić. Lata poprawnie. Choć myślałem że będzie "większy wariat " na max wychyleniach. Ale nie jest źle. Lecz pojawił się problem. Konkretnie z wyważeniem. Jakieś 28 gram musiał bym dać na przód aby wyważyć zgodnie z instrukcją. Pytanie do znawców. Pomimo tej niedowagi lata w miarę dobrze. Natomiast zrobić zawiść na smigle lest prawie nie realne. Jak wyważyć model? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 To zamiast dodawać ołowiu, może dobierz pakiet z większą pojemnością i wyważyć jak w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Heniu nie będę dawał ołowiu bo to się mija z celem. To już nie będzie model na halę tylko latająca cegła. Pakietów większych nie mam na ten moment i kupować nie zamierzam. Puki co poprawnie lata. Jak na moje oko. Choć na modelach halowych się nie znam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Trochę wiało niestety. Ale coś juz tam widać koniecznie muszę ustawić Mobiusa. Ma ktoś może jakieś dobre ustawiania i podzieli się zrzutem ekranu z menu Mobiusa? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 gratuluję Ci Tadek , modelik ladny i pieknie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 A dziękuję Miruś. Polecam. Zabawy tyle co w zwykłym modelu a wychodzę z domu i latam . Nigdzie nie musze jeździć Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi