zbjanik Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Dzień przed Wigilią, po porannym locie w zamgleniu, temperatura ok. zera, na krawędzi natarcia Marabuta, oraz przedniej szybie, zauważyłem nagromadzenie wilgoci- osadzenie kropelek. Nie był to lód, ale w sumie to umiejscowienie pasowało do mojej wiedzy i wyobrażenia oblodzenia statku latającego. Dzisiaj, ostatni lot (latałem 4 razy), rozpocząłem tuż przed zachodem słońca, wylądowałem już w zapadającej szarówce, zauważyłem, że całą górna powierzchnia skrzydła stała się lekko matowa, ale co ciekawsze- tuż za linią dźwigara powstała pas wyraźnego szronu, o szerokości 3-4 cm. Dlaczego nie na natarciu? Ma ktoś jakieś swoje doświadczenia z oblodzeniem modeli w locie? Temperatura przy ziemi 2,5 st na minusie, powietrze suche, przejrzyste. Na kadłubie i statecznikach szronu brak. Wysokość lotu pod 300 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Doswiadczenia nie mam ale na gornej powierzchni skrzydla jest nizsze cisnienie, w nizszym cisnieniu nastepuje kondensacja pary wodnej ktora przy ujemnej temperaturze zamarza. Od profilu zalezy zapewne w ktorym miejscu to sie stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Natarcie tnie powietrze i przez to ma wyższą temperaturę. A reszta jw. Często mi się tak zdarzało ale nigdy nie zwracałem na to uwagi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Natarcie tnie powietrze i przez to ma wyższą temperaturę. Z jaką prędkością lata Twój model ? Nie sądzę aby zachodziła aż taka kompresja gazu na krawędzi natarcia aby rozgrzać Twój model.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zawsze to jakieś tarcie, a jak wiadomo od tego rośnie temperatura. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi