TeBe Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Podkurek – w dawnej Polsce ostatni posiłek wieczorny, spożywany najczęściej tuż przed snem, o późnej godzinie. Nazwa „podkurek” wywodzi się od pory jedzenia „tuż przed pianiem koguta”. Na podkurek spożywano najczęściej dania lekkie, naleśniki, dżem, ser, często towarzyszył mu kieliszek alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahaweto Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 O Boże ! Tomasz, miej litość. O tej porze ? No i poczułem "ssanie" Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Nie ma litości :-) No dobra, zaserwuję wczorajsze... dietetyczne.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Marku, odpowiem podkurkiem drugim skonsumowanym 10 minut temu: No coś trzeba umrzeć ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vesla Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Koledzy narobili mi apetytu i musiałem zjeść lekki podkurek, ser, dżem, pieczywo :-) Ale na usprawiedliwienie dodam, że mam zamiar trochę dzisiaj posiedzieć do późna :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted January 7, 2017 Author Share Posted January 7, 2017 Wiesławie, jesteś usprawiedliwiony ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts