Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest na forum ktoś, kto zbudował model samolotu DH 88 Comet o rozpiętości powyżej 2 metrów? Mam plany Joe Coletti (można je pobrać z aerofred.com) i próbuję je jakoś rozszyfrować. Na przykład mam pytanie o to, po co w gondoli jednego z silników są 2 serwomechanizmy (klapy + przepustnica?) i gdzie są zamontowane serwomechanizmy lotek.

Opublikowano

Ale leniuszek :P, jest tu przecież temat z budowy tego modelu. Nie od podstaw ale jest. Kolega musi dokładniej polecieć po tematach . 

Opublikowano

Dziękuję za wskazanie wątku. Przeglądałem ten temat i wiele innych, również na zagranicznych forach. Poświęciłem na zbieranie informacji już dobrych paręnaście miesięcy (mam ogromny folder ze zdjęciami i planami), wykonałem nawet rysunki dla maszyny CNC, więc lenistwo odpada ;). Problem polega na tym, że każde rozwiązanie jest inne i nie mogę znaleźć nigdzie tego konkretnego modelu zaprojektowanego przez Joe Coletti, a intryguje mnie zwłaszcza serwo w gondoli silnika. Po co ono tam siedzi?

W zasadzie to mam już wstępną koncepcję, kombinuję przynajmniej od roku i myślę o szczegółach starając się nie wydać dziesiątek tysięcy złotych na zbudowanie modelu. Na tym etapie interesują mnie przede wszystkim pewne detale.

Wątek na pfmrc widziałem i nie wyjaśnił żadnych z moich wątpliwości.Jakby to powiedzieć - nie zastanawiam się nad tym, jak zbudować model, a bardziej nad tym, jak zaplanować wyposażenie. W trakcie tego "planowania" bardzo chętnie oglądam, jak zrobili to mądrzejsi ode mnie i bardzo, bardzo chętne obejrzałbym gotowy model. Wydaje się jednak, że jest on rzadkością, a na fotografiach dostępnych w Internecie twórcy głównie skupiają się na wyglądzie, a nie na detalach typu, które serwo do czego. W zasadzie, to może powinienem zacząć od tego, że pomimo "leciwości" projektu po prostu spróbować skontaktować się z autorem... Myślałem jednak, że ktoś już to wcześniej zrobił ;)

Wiele razy oglądałem filmy i fotografie z prawdziwym samolotem i kusi mnie takie zbudowanie modelu, żeby na zewnątrz nie było widać serwomechanizmów, jak w prawdziwym samolocie. Dlatego może niepotrzebnie pytam, ponieważ i tak inaczej rozmieszczę serwa. Ale i tak chętnie nawiązałbym kontakt z kimś, kto ma taki model gotowy, a jeszcze chętniej z kimś, kto ma jakieś doświadczenia eksploatacyjne.

Opublikowano

Jacek, trzeba było od razu tak zacząć. A tak jak rozpocząłeś to myślę, że nie tylko ja odniosłem wrażenie, iż ktoś tam zadał kolejne pytanie. W takim razie pozostają Tobie tylko jak wspomniałeś zagraniczne strony. Na stronie outerzone też znajduje się plan tego modelu ale chyba nie będzie lepszy od tego co już masz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.