ECO400 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Witam. Mam na oku aparaturę Graupner MC-16/20 i chciałbym się dowiedzieć czy jest to dobra aparatura i czy rozbudowanie jej jest kosztowne. Interesuje mnie również zasięg tej aparaturki. PS: Czy to jest aparatura komputerowa :oops: :?:
Gość slawekmod Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Miałem MC-14.Kupiłem nówkę.Moja była 7-kanałowa.Jednak nie posiadała żadnych przełączników i dodatkowych suwaków na kanale 5 i 6.Dowiadywałem się w necie o koszt dodatkowych potencjometrów i przełączników.Ceny oryginalnych potencjometrów kanałowych wręcz astronomiczne -około 60 zł.Nie wiem jak w 16/20 ale w mojej były trymery analogowe.Zasięg 16/20 będzie podobny jak 14 ponieważ moduły w.cz są chyba takie same.Z tego co pamiętam nie dało się ustawić D/R i paru innych rzeczy na 1 kanale.MODE można dowolnie ustawiać. Radio ma komputer. Tu jest zdjęcie tego radia http://www.astrosurf.com/astromodel/perso-1726312.htm
Krzysztof Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 PS: Czy to jest aparatura komputerowa :oops: :?: Podaj mejla podeślę Ci polską instrukcję do MC 16/20 wszystkiego się dowiesz.
ECO400 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2008 dzięki Panie Krzysztofie ale mam już taką instrukcję (dostałem od znajomego z forum krótko po tym jak napisałem ten post) Pozdrawiam.
Nielot Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Moja MC-15 pracowała uczciwie 12 lat. W tym roku legła niestety, ale jak Sławekmod powiedział są to bardzo podobne nadajniki komputerowe .Szestnastka jest lepsza od MC15 jeżeli chodzi o możliwości programowe i liczbę kanałów. Pozdrawiam
bubu2 Opublikowano 14 Listopada 2008 Opublikowano 14 Listopada 2008 Krzysztof. Czy mógłbym prosić o tę instrukcję na emaila bogpry@wp.p Z góry dzięki. Pozdr. bogdanl
Krzysztof Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Krzysztof. Czy mógłbym prosić o tę instrukcję na emaila bogpry@wp.pZ góry dzięki. Pozdr. bogdanl Witaj instrukcja poszła.
bubu2 Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Krzysztof. Wielkie dzięki. Pozdr. bogdan
radek872 Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Warto podkreslic to, że Graupnery od naprostrzych modeli D i potem FM 314 az do MC 16/20 mają mocowane kable z potencjometrów na stałe.Nie wiem czy zauważyliscie ,że w nowych nadajnikach razem z potencjometrami chodzą kable, które jakby nie patrzeć wkoncu szlag trafi (zmęczenie materiału).Pytanie ile zgięć może wytrzymać taki cieniutki kabelek ? W mojej MX 16s kabelki gną sie pod dosyć ostrym kątem i troche mnie to martwi.
motyl Opublikowano 15 Listopada 2008 Opublikowano 15 Listopada 2008 Nie wiem czy zauważyliscie ,że w nowych nadajnikach razem z potencjometrami chodzą kable, które jakby nie patrzeć wkoncu szlag trafi (zmęczenie materiału).Pytanie ile zgięć może wytrzymać taki cieniutki kabelek ? W mojej MX 16s kabelki gną sie pod dosyć ostrym kątem i troche mnie to martwi. Nie mierz wszystkich jedna miarą W MC-19 kable się nie ruszają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.