ostry_gl Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Witajcie,Od pewnego już czasu buduję żaglówkę klasy NSS-650. Model powstaje na kadłubie z laminatu epoksydowo - szklanego z Modelmast. Buduję go w modelarni szkutniczej MKS "Gwarek" w Rudzie Śląskiej, gdzie mogę i mam nadzieję się wiele nauczyć.Plany modelu LAERKE 65 mam z Internetu, a wzoruję się na artykule Pana Michała Daranowskiego w numerach 3 i 4 /2009 "Modelarza".Modelem tym chcę na wiosnę rozpocząć przygodę z regatami w tej klasie, ale do tego jeszcze długa droga. Żaglówka, w założeniu ma być jak najlżejsza, stąd do minimum ograniczenie drewnianych części i znaczne odchudzenie tej przedstawionej w artykule, ale zobaczymy co życie przyniesie.Na dzień dzisiejszy zostały wybrane i wycięte wręgi usztywniające kadłub oraz będące podparciem dla masztu i skrzynki mieczowej. Wycięte i dopasowane są listwy usztywniające kadłub. Reszta jak na zdjęciach. Przez pewien czas relacja będzie prowadzona nie w czasie rzeczywistym, a gdy zrówna się z etapem prowadzonych prac dam znać Pozdrawiam,Łukasz
skipper Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Dobrze, że również tu zacząłeś relację. Może i ja zacznę swoją. Teraz na forum mamy już F5E i NSS-650. Robi się ciekawie.
ostry_gl Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Opublikowano 5 Lutego 2017 Dobrze, że również tu zacząłeś relację. Może i ja zacznę swoją. Teraz na forum mamy już F5E i NSS-650. Robi się ciekawie. Cześć, Cieszę się, że dział szkutniczy się rozrasta. Przechodząc do relacji, kadłub został odchudzony o dwie wręgi. Wręga główna wraz z listwami wklejona została na CA. W przyszłości całość będzie wzmocniona żywicą. Powstała skrzynka mieczowa, która została spasowana ze "sprezentowanym" mieczem odzyskanym z niepływającego już RG-65 - dziękuję Następnie rozciąłem dremelem kadłub i poszerzyłem iglakiem otwór na miecz. Ostatnim etapem prac było wklejenie na CA skrzynki i listwy łączącej ją z dziobem. Poszczególne etapy przedstawiają zdjęcia. Pozdrawiam, Łukasz 1
ostry_gl Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Opublikowano 6 Lutego 2017 Cześć, Wręga, skrzynka mieczowa i konstrukcje pod serwa są z PCV. Wszystko wklejone jest na CA tymczasowo, po rozplanowaniu elementów konstrukcja będzie wzmocniona żywicą. Zostały przymocowane serwa i wklejony ster. Oszlifowałem też miecz. Płetwa sterowa to kolejny "prezent" z niepływającego już RG-65. Na początek dostanie nowe życie, a po testach planuje zrobić wymienny komplet płetwy mieczowej i sterowej, ale to pozostaje w planach:) Odbiornik na skrzynce przymocowany na rzep - patent godny polecenia. Pozdrawiam, Łukasz 1
skipper Opublikowano 6 Lutego 2017 Opublikowano 6 Lutego 2017 W tym tempie szybko wyrównasz relację. Łukaszu, popracuj nad bulbem, ile on waży?, może któryś z moich lichych odlewów będzie pasował?
ostry_gl Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Opublikowano 6 Lutego 2017 W czwartek zważę, ale tak jak pisałem - to nie jest docelowy miecz. Jest trochę krótszy niż w planach, ale "darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy". Miecz i płetwa sterowa mają być na pierwsze pływania, potem zrobię nowy docelowy komplet. A co do tempa, nie ma na co czekać - jak dobrze pójdzie w czwartek budowa znów ruszy do przodu:)
ostry_gl Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Opublikowano 7 Lutego 2017 Cześć. Lecimy dalej, by zrównać się z czasem rzeczywistym:). Tym razem powstała podstawka pod model. Połączone zostało serwo ze sterem, a następnie wzmocniono żywicą i tkaniną szklaną kluczowe miejsca w modelu. Pozdrawiam,Łukasz
mushroom Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 witam, ładne postępy przy budowie mam taką małą uwagę co do konstrukcji kadłuba - chodzi o skrzynkę mieczową. To bardzo ważne miejsce w kadłubie. Gdy jacht idzie ostro na wiatr kąt pochylenia jest bardzo duży i działa spora siła na skrzynkę. Polecam ustabilizować jej górną, tylną część jakimś płaskownikiem lub rurkami laminatowymi w kierunki do burt bo tak na moje oko będzie zbytnio pracować i powodować odkształcenia w kadłubie podczas silnych wiatrów. pozdrawiam
ostry_gl Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Opublikowano 8 Lutego 2017 Cześć, Dziękuję za rady i zainteresowanie. To już ostatni post nie w czasie rzeczywistym budowy. Do tej pory sprawdziliśmy działanie pakietu wraz z serwami i jest O.K. Wszystko działa:). Następnie zostały wklejone wzmocnienia z listewek i wycięty pokład. Skrzynka mieczowa dostała dwie poprzeczki z listewek, których zadaniem ma być też usztywnienie pokładu. Wklejone na żywicę części są odpowiednio sztywne, więc nie będzie już nic wzmacniane. Pozdrawiam,Łukasz
skipper Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 Łukaszu, odniosłem wrażenie że wkładasz kadłub w krzyżak z listewek, Możesz zdeformować laminat. Daj jakieś taśmy np. takie jak na zdjęciu. Ładnie rozłożą naprężenia i mniej będą deformowć kadłub.
ostry_gl Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Opublikowano 8 Lutego 2017 Masz rację. Trochę z lenistwa nie skończyłem stojaka. Jak kadłub będzie pryśnięty podkładem, taśmy dorobię na pewno:) Na razie jest dość sztywny i lekki więc nic się nie dzieje. Pozdrawiam, Łukasz
ostry_gl Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Opublikowano 9 Lutego 2017 Cześć,Dzisiaj znów trochę do przodu - jak fajnie prowadzić relację w czasie rzeczywistym. Dziobowa część jachtu została wypełniona styropianem (to mój pierwszy jacht mający służyć do nauki i nabierania doświadczenia), więc bezpieczniej będzie mu zapewnić pływalność w razie jakiegoś "błędu sternika" Przeszlifowałem też całość przed wklejeniem pokładu i poprawiłem łączenia listewek z burtą klejem CA. Wycięte i wyszlifowane zostały paski aluminium - jeden jako ramię serwa, a drugi jako okucie mocowania masztu - dalsza ich obróbka za tydzień. Andrzeju - zmotywowany przez Ciebie dodałem do podstawki pasy, które ładnie stabilizują pokład i zważyłem wstępnie kadłub oraz miecz z bulbem - wyniki na zdjęciach. Ważenie bez styropianu. Ważenie ze styropianem Wstępna obróbka metali - c.d.n. Pozdrawiam,Łukasz
ostry_gl Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Opublikowano 16 Lutego 2017 Cześć,Kolejny czwartek w modelarni i znów trochę do przodu. Wkleiłem poprzeczną listewkę stabilizującą ster. Główne serwo otrzymało ramię i zostały podklejone paskami PCV od spodu otwory w pokładzie, tak by klapy je zamykające miały oparcie. Na koniec został wklejony pokład. Za tydzień szlifowanie i może szpachlowanie:) Pozdrawiam,Łukasz
ostry_gl Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Opublikowano 23 Lutego 2017 Cześć,Kto doszlifowywał pokład do kadłuba ten wie jak to jest, a kto tego nie robił musi sam spróbować . Pozdrawiam,Łukasz
ostry_gl Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Opublikowano 3 Marca 2017 Cześć, Wiosna idzie, więc czas przyspieszyć budowę. W ostatnim czasie szpachlowanie (szpachla natryskowa) wykazało ile jest małych nierówności. W przyszłym tygodniu, szlifowanie, szpachlowanie i mam nadzieję podkład. Pozdrawiam,Łukasz
skipper Opublikowano 3 Marca 2017 Opublikowano 3 Marca 2017 Łukaszu, Zważ kadłub po każdej operacji, szpachlowanie, malowanie itd. To będzie doskonaly materiał porównawczy przy następnych modelach. pozdrawiam AB
ostry_gl Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Opublikowano 8 Marca 2017 Cześć,Dzisiaj, szlifowanie na mokro szpachli natryskowej (papier 400). Szpachlowanie i szlifowanie rufy, a na koniec podkład z motipa. Waga przed ... i po szlifowaniu. Poprawiony zarys rufy. Wyszlifowany kadłub. Pierwsza warstwa podkładu. Pozdrawiam,Łukasz
ostry_gl Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Opublikowano 9 Marca 2017 Cześć,Popracowałem trochę nad bulbem - szpachla, szlif i podkład. Wykonałem też okucie masztu i wyczyściłem otrzymane z "odzysku" mocowania olinowania. Kadłub pokryty został drugą warstwą podkładu. W przyszłym tygodniu zostanie pomalowany na biało i tak zostanie w tym sezonie:). Pozdrawiam,Łukasz
ostry_gl Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Opublikowano 16 Marca 2017 Cześć,W pokładzie zostały wywiercone otwory pod mocowania want i okucia masztu. Okucie masztu otrzymało dwa druty o średnicy 1mm, które będą wklejone w konstrukcje, mające za zadanie wzmocnienie mocowania masztu. Płetwa sterowa i miecz z bulbem, zostały pomalowane na czerwono, a kadłub na biało. Za tydzień prace nad masztem. Pozdrawiam,Łukasz
Senior Opublikowano 18 Marca 2017 Opublikowano 18 Marca 2017 Łukasz no .. no ... zapowiada się piękna jednostka. Powodzenia w dalszej budowie. Pozdrawiam Ryszard
Rekomendowane odpowiedzi