Atamano Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 http://allegro.pl/ladowarka-mikroprocesorowa-redox-2s-3s-li-pol-230v-i6396341239.htmlZastanawia mnie taka ładowarka, warta zainteresowania ? Potrzebuję czegoś taniego
kwi@tek Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Ładowarka tylko do li pol 2 lub 3 s ładuje przez gniazdo balansera nie masz możliwości sprawdzenia ile weszło w baterie brak możliwości rozładowania pakietu na moje lepiej dołożyć jeszcze raz tyle i kupić coś troszkę lepszego
Atamano Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Opublikowano 4 Lutego 2017 A dlaczego większość używa lipo które trzeba rozładowywać, a nie np NiMH których nie ma potrzeby i zachowują wartość nawet do kilkunastu miesięcy..
kwi@tek Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Waga i wydajność prądowa to chyba dwa powody dlaczego wybieramy lipolki
Atamano Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Opublikowano 4 Lutego 2017 Bo tak zacząłem czytać to strasznie problematyczne są. Ale da radę zrobić NIMH samolot ? Bo znam już schemat pod Lipole.. Bateria>Regulator>Silnik >OdbiornikA jak wygląda sprawa z NIMH ? Tak samo ? Bo mam zwykła łądowarkę pod paluszki pod NIMH i zastanawiałem się nad użyciem koszyczków 4xaa i zaoszczedzeniu na ładowarce
kwi@tek Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 baterie nimh używałem tylko do zasilania odbiornika i serw w samolotach spalinowych nie próbowałem zasilać silników elektrycznych do elektryków li pole albo life
oko Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Ja dla odmiany doradzę ten zakup. Sam, mimo że nie jestem początkujący, używam trzech podobnych ładowarek i bardzo je sobie cenię. Tanie, szybko się podłącza (tylko balancer, bez głównych przewodów), nie trzeba klikać żadnych opcji, ładuję równolegle 3 baterie trzema ładowarkami. Lepszą mam (choć też bez przesady), bardzo rzadko korzystam z opcji takich jak rozładowywanie, czy ładowanie do "stanu spoczynku" - są opinie że niewiele to daje, i że baterie i tak prędzej umrą w jakiejś katastrofie niż doczekają spokojnej starości. Choć coraz częściej jednak dożywają Jedno zastrzeżenie: raczej doradzam podobną ale z możliwością ładowania 2s/3s/4s, i z metalową obudową, trwalsza i bezpieczniejsza gdyby coś się zjarało. I z wyświetlaczem, a koszt podobny: https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr-dc-4s-balance-charger-cell-checker-30w-2s-4s.html
Matijus Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Miałem nimhy oraz lipo w aucie rc na silniku bezszczotkowym. To taki przykład oczywiście. Mocy brak, jak założyłem bezszzcotkę to bateria nimh wymiękła w chwilę moment, poprpstu ten silnik zabił tą baterię nie dało już się jej odratować po 3 razach (gdzie na początku trzymała 15 min jazdy) dało się normalnie pośmigać tylko "tam i z powrotem" Tak więc w nimhy raczej nie warto się pakować, są ciężkie oraz wydajność prądowa zerowa w porównaniu do lipo. No chyba że chcesz silnik szczotkowy to wtedy nimh jak najbardziej (tu odwrotna sytuacja lipo zabija silniki szczotkowe szybko zużywają się szczotki)
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 Sebastian, jak się uprzesz, to na NiMhy model zrobisz, tylko to bez sensu, a powody podał Marcin. Zamiast wpadać na rewolucyjne pomysły, które cofają Cię technicznie do poprzedniej epoki - poczytaj o użytkowaniu lipoli i zobaczysz, że strach ma wielkie oczy. Bo mam zwykła łądowarkę pod paluszki pod NIMH i zastanawiałem się nad użyciem koszyczków 4xaa i zaoszczedzeniu na ładowarce Determinowanie pierwszych kroków w lotniczym modelarstwie rc faktem posiadania określonej ładowarki to zaczynanie modelarstwa od strony d..y Kup używaną ładowarkę klasy accucel 6, imax b6 czy inne Turnigy i poczytaj jak eksploatować lipole. Pamiętaj, że ładowarka potrzebuje zasilacza.
Francka Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) NIMH są mało wydajne do zasilania silników 3 fazowych (bezszczotkowych) i są ciężkie . Life można stosować bo prądowo są wydajniejsze. Albo Lion z zestawu akumlatorów z laptopa np Ale ładowarka modelarska to postawa i nie ma co kombinować podawałem najtaniej https://avifly.pl/pl/ladowarki/ladowarka-mikroprocesorowa-greenbox-gpx-extreme-50w---zasilacz ewentualnie Aledrogo. Nic lepszego od Li Po nie wymyślono więc nie kombinować. Edytowane 4 Lutego 2017 przez Francka
Matijus Opublikowano 4 Lutego 2017 Opublikowano 4 Lutego 2017 To prawda akku z laptopa są ok wydajnościowo. Raz zrobiłem taki pakiecik z dwóch baterii tak w ramach testów do małego modelu volantex, co prawda fajnie dawały prądu ale "ucegliły" model były za ciężkie
Atamano Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Opublikowano 5 Lutego 2017 Dzięki za wypowiedzi. Pójdę za radą do lipo. I faktycznie trochę skupiłem się na poszerzeniu wiedzy na temat tych baterii to nie ma tragedii.
kwi@tek Opublikowano 5 Lutego 2017 Opublikowano 5 Lutego 2017 I bardzo dobrze bo jak wiesz jak o nie dbać to służą naprawdę długo a ładowarka np acculel 6 turnigy i więcej do szczęścia nie trzeba powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi