kaszalu Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 RYSZARD - EXTRA !!! Czekam na "opływ" !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Tyle wódki dla trzech marynarzy , szykuje sie nie zła zabawa. Piękny model pozazdrościć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Dźwięk mógłby być o połowę wolniejszy i niższy. Poza tym - majstersztyk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Witam pięknie - bardzo dziękuję za pozytywną ocenę. Nad dźwiękiem popracuję potencjometrami - może się uda go podrasować. Uwaga Stefana słuszna - właściciel holownika powołał siedmioosobową komisję nadzwyczajną, której zadaniem będzie ustalenie: źródła pozyskania trunku (na podstawie paragonów fiskalnych lub lokalizację nielegalnej destylatorni), treści zabezpieczonych nagrań monitoringu, zeznania świadków, udział w tym procederze kapitana, ustalenie personaliów prowodyra i miejsce oraz czasu planowanej imprezy. Póki co, trwa ustalanie osoby, której zostanie powierzona funkcja przewodniczenia speckomisji. Media nie będą dopuszczone do relacjonowania przebiegu prac komisji nadzwyczajnej :o . Konkluzja z prac komisji zostanie w całości utajniona. Pozdrawiam :D Informacja dodatkowa - byłem dzisiaj nad akwenem, na którym ma odbyć się wodowanie - do mariny zjechały koparki, spychacze i ciężarówki. Naprawiają szkody wyrządzone środowisku ekologicznemu w obrębie j.Jamno, przy budowie mariny. Spoko - poczekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Uwaga Stefana słuszna - właściciel holownika powołał siedmioosobową komisję nadzwyczajną... Myślę, że siedmioosobowa komisja ... da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 ... masz rację - jeden warunek - skrzynka mechanika będzie w nie monitorowanym depozycie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Ryszard - oferuję się do monitorowania depozytu - wtedy budowa Klimka w Twoim wykonaniu zostanie w sposób właściwy uhonorowana !!!! A model piękny !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Depozyt jest pod właściwą kontrolą. Komisja nie mogąc dogadać się co do osoby przewodniczącego - uległa samorozwiązaniu :lol: . Jeszcze raz dziękuje za dobre słowo. Prawda o Klimku wyjdzie na jaw po pierwszej komendzie - małą naprzód. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 To jak tam z tą "małą naprzód" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Jak tylko moje zawirowania zawodowe wyjdą na prostą - będzie wodowanie. Oceniam, że ta uroczysta chwila nastąpi w nadchodzącym tygodniu. Do wodowanie wszystko jest w pełnej gotowości (nawet skrzynka "narzędziowa"). Andrzej - życzę Wam udanej imprezy na początku czerwca w ramach wspólnego pływania. Szkoda, że do Bydgoszczy mam dość daleko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Dzisiaj, zgodnie z obietnicą, odbyło się wodowanie Klimka K180. Miejscem tego wydarzenia była marina Yachtclubu Koszalin na j. Jamno. Kibicowali wędkarze, pracownicy prowadzący prace na marinie oraz spacerowicze. Model od pierwszej komendy „małą naprzód” zachowywał się bardzo stabilnie. Świetnie reaguje na ster. Po włączeniu wstecznego wniosek – należy dać trochę więcej balastu do części rufowej. Po prawie półgodzinnym pływaniu (ekran nadajnika na zdjęciu) elementy napędowe takie jak silnik, akumulator napędowy, LiPo 7,2 V zasilający odbiornik były chłodne. Zastosowana przekładnia planetarna 3,3,:1, jako element napędowy śruby, okazała się świetnym rozwiązaniem. Poprawnie dobrana jest średnica i skok śruby napędowej, dobrze zestrojona z przekładnią redukująca obroty silnika. Na filmie jest moment, gdy Klimek podczas prób pływnie na 2/3 maksymalnego wychylenia drążka. Chyba wygląda to realnie. Działają: imitator pracy silnika diesla, róg mgłowy oraz wytwornica dymu. Niestety na filmie słabo widać spaliny wydobywające się z komina – wiał lekki wiatr rozpraszający dym. Ważne – zero przecieków do wnętrza kadłuba – element smarujący wał oraz pochwa wału są szczelne. Na początku filmu jest pierwsza faza testów (bez imitatora diesla) i słychać dźwięk, który pochodził od silnika zaburtowego łodzi wędkarzy wypływających na wieczorne łowy. Później włączyłem imitator Klimka. Film powstał w trudnych warunkach – jedną ręką obsługiwałem nadajnik (cztery funkcje – dwa drążki i dwa włączniki), druga ręką obsługiwałem kamerkę. Za „rwanie” na filmie przepraszam, następne będą lepsze. Wniosek z wodowanie – model jest suuuppeeerrrr! Stosunkowo prosty w budowie (budowa trwała ok. czterech miesięcy), poręczny w transporcie i bardzo dobrze pływa. Zapraszam do obejrzenia filmu z pierwszego testowego pływania Klimka. https://www.youtube.com/watch?v=eKuSvkIyBIs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Gratulacje, piękny model, udane wodowanie, teraz tylko holować i holować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Wielkie gratulacje, model powstał "na naszych oczach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Super model, gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Witajcie Koledzy - bardzo cieszy mnie Wasza pozytywna recenzja mojej pracy. Niewątpliwie każdemu modelarzowi daje to pozytywnego kopa. Jeszcze raz potwierdzam - budujemy Klimka bo warto. Plany modelarskie są bardzo dobrze opracowane. Gdyby komuś były potrzebne - służę pomocą. Mogę zrobić ksero (to tylko dwa arkusze w formacie A0). Pozdrawiam Ryszard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 I moje gratulacje panie kolego, piękny model świetnie prezentuje się na wodzie. Jaki następny projekt, chętnie będę go śledził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Paweł - dzięki za dobre słowo. Co do przyszłości są dwie opcje - Halny (dość często pojawia się na pochylniach bo i model piękny) lub Hydrograf, w takiej samej skali jak Klimek. Ten drugi rzadko widywany na akwenach (przynajmniej w mojej okolicy). Trudna decyzja. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Jeżeli mogę zaproponować to hydrograf, oczywiście nie proponuje głosowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Witam chciałbym i ja również pogratulować przepięknego modelu. , Gratulacje P.S Jaka by to decyzja nie była też pewnie będzie piękny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Jest jeszcze IKAR: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi