AdamOld Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Bartek, masz jakieś propozycje kolorów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Najładniej oklejony Wicherek, jakiego widziałem, to ten zrobiony przez Wojtka (f-150), można go zobaczyć tutaj: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59547-moj-pierwszy-spalinowy-wicherek/page-4&do=findComment&comment=617272 I w sumie mógłbyś się na nim wzorować (masz niebieską i żółtą folię), ale uzyskanie takiego efektu wymaga już pewnego obycia z żelazkiem, no i miałbyś problem z oklejeniem w ten sposób skrzydła (u Wojtka jest ono zmodyfikowane, z kesonem). Moja propozycja to oklej go na razie jednolicie (na żółto, a'la funcub, albo - jeszcze lepiej - biało), a potem ewentualnie dodasz jakieś ozdoby, które ożywią jego wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonczek Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Na białe skrzydło dobrze dać od spodu pasy, bądź inny wyraźny ozdobnik, własnie dla łatwości rozpoznania pozycji modelu. Mój świętej pamięci trenerek tak miał i bardzo to ułatwiało loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Bartek, masz jakieś propozycje kolorów ? Założyłem, że będziesz oklejał tymi foliami, co pokazałeś. Jest parę Wicherków, które są ładne kolorystycznie, ale kolory własnego modelu to sugeruję wybrać samemu - inspiruj się internetem. Zdjęć Wicherków jest od groma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Bartek, już pisałem że jestem antytalencie artystyczne. Z biedą nazywam kolory a co dopiero je dobierać. Wiem że inni to potrafią i na to liczę. W razie czego dokupię folię w innych kolorach ale jak na razie chciałbym nauczyć się ją kleić na tym co mam. Na białe skrzydło dobrze dać od spodu pasy, bądź inny wyraźny ozdobnik, własnie dla łatwości rozpoznania pozycji modelu. Mój świętej pamięci trenerek tak miał i bardzo to ułatwiało loty Maciej, będę ćwiczył pewnie i naklejanie jakiś ozdób to możliwe że pasy też będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Adamie, jeśli mogę coś zasugerować to proponuję radosną twórczość kogoś z najbliższej rodziny. Moje kolory Wicherka wybrał mój 8 letni syn po uprzednim przejrzeniu kilkudziesięciu zdjęć Wicherków. Sądząc po wieku masz zapewne wnuków. Zdaj się na ich intuicję. Powodzenia!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Marcinie masz dobry pomysł. Jutro zaprzęgnę wnuki do roboty, niech dziadkowi pomogą...hehe. A na teraz muszę skompletować zdjęcia aby miały w czym wybierać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Wzmacnianie kadłuba sklejką 2mm. Czy ścienić sklejkę coby można było jakoś łagodnie zafoliować ? Teraz mam problem co z tym fantem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Spokojnie zagniesz folię pod kątem 90 stopni. Nic nie wyoblaj. Wicher ma być kanciasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nie wiem czy moje żelazko wciśnie folię w te kanty. Ale w tych miejscach co nie ma folia podparcia i będzie przechodzić z powietrza na sklejkę, to chyba nie będzie za dobrze. Czy nie obniżyć krawędź dodanego wzmocnienia o jakieś 5mm aby było gdzieś tą folię złapać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Żelazko się wciśnie. Nie histeruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Tomku, dla Ciebie to pewnie "pikuś" ale dla mnie to duży problem. Ostatni raz operowałem żelazkiem w wojsku prasując przód koszuli wyjściowej. Teraz to będzie wyzwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Adamie. Spokojnie zagniesz folię na 2mm sklejce. Poćwicz na skrawkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Tomku, dla Ciebie to pewnie "pikuś" ale dla mnie to duży problem. Ostatni raz operowałem żelazkiem w wojsku prasując przód koszuli wyjściowej. Teraz to będzie wyzwanie. Zostaw te boczki jak na drugim zdjęciu.W ten uskok zamontujesz oszklenie kabinki, które dociśnie i przytrzyma folię. Mam nadzieję że rozmawiamy o żelazku modelarskim, a nie o pamiętającym Twoją służbę w wojsku. Żelazko domowe ma z reguły zaokrąglone krawędzie, które skutecznie utrudniają dojście do takich zakamarków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Zostaw te boczki jak na drugim zdjęciu.W ten uskok zamontujesz oszklenie kabinki, które dociśnie i przytrzyma folię. Mam nadzieję że rozmawiamy o żelazku modelarskim, a nie o pamiętającym Twoją służbę w wojsku. Żelazko domowe ma z reguły zaokrąglone krawędzie, które skutecznie utrudniają dojście do takich zakamarków. Żelazkiem modelarskim co pokazuje nawet temperaturę. A na ile dokładnie to nie mam czym pomierzyć. Zostawię taki uskok na 5mm. Obciąć sklejkę nie problem a rzeczywiście można tam dokleić szybki. A z czego zrobić takie szybki ? Z kliszy rentgenowskiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Vivak. https://www.ef3m.pl/pl/p/Plyta-PETG-VIVAK-bezbarwna-0%2C7mm-50x51cm/576 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Tomku, dzięki za linka. Jutro zamówię tą plexi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Dzisiaj dokleiłem wzmocnienia przodu kadłuba. W ten uskok wkleję szybki kabiny, może nawet jakąś ramkę dorobię np. z foli aluminiowej. Zobaczymy później. Trwają prace nad statecznikiem poziomym. Na razie lotka wstępnie oszlifowana. A teraz jest sobota Cały dzień w pracy, popołudnie w modelarni, więc pora na wieczorową "zupę chmielowa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Widzę, że nie odważyłeś się na statecznik pływający? Może i dobrze, będzie bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Widzę, że nie odważyłeś się na statecznik pływający? Może i dobrze, będzie bezpieczniej. Tomku, jest to mój pierwszy model w drzewie i do tego spalina. Totalny brak doświadczenia w tej dziedzinie rodzi pewien dystans do nowości. Jako że cały czas opieram się na oryginalnych planach to robię tak jak w nich jest. Myślę że w następnych modelach pozwolę sobie na modernizację. Cały czas obserwowałem Twoją relację z budowy Wicherka i widzę olbrzymią różnicę w wykonywaniu modeli. Ty to robisz czysto, dokładnie i z podejściem doświadczonego inżyniera. Moje prace nie są takie i trudno. Nauczę się dokładności to wówczas zbuduję akrobata ze sterem pływającym. A na razie mój pierwszy Wicherek budowany jest powoli na ile wolny czas pozwala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi