Matijus Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Witam Prace nad modelem lekko zwolniły, trzeba było w końcu iść do pracy . Wszystko idzie jak powinno (chyba ) póki co żadnych trudności, pozostało trochę dopieścić papierkiem i trzeba by było się wziąć za tył 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Pięknie tak trzymaj 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Bardzo dobrze idzie . Mam tylko małą uwagę ( to tak na przyszłość), chodzi mianowicie o listewki. Górna podłużnica na kadłubie jest trochę kiepska, chodzi o słoje, taka listewka lubi się "pokręcić". Postaraj się wybierać listewki o drobnych , w miarę równo ułożonych słojach wzdłuż listewki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Górna podłużnica na kadłubie jest trochę kiepska, chodzi o słoje, taka listewka lubi się "pokręcić". Postaraj się wybierać listewki o drobnych , w miarę równo ułożonych słojach wzdłuż listewki. Faktycznie dopiero teraz to zauważyłem, ehh człowiek uczy się na błędach Dziękuje za podpowiedz teraz będę zwracać na to uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Trochę minęło zanim coś powstało, ale praca dom praca dom ...... Walka ze statecznikami była ciężka starałem się robić wszystko prosto, oczywiście nic na oko . Potrzebuje jeszcze trochę dopracowania ale dziś dopiero klej wysechł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Też się nie znam... Tak sobie wymyśliłem jakoś i tak narysowałem. Te "belki" między wręgami to balsa, która zastępuje część listewek sosnowych. Czy będzie za ciężko? Wyjdzie w praniu dopiero. O ile oczywiście dojdzie do realizacji Oryginalna konstrukcja zachwyciła mnie swoją delikatnością. Moje wypociny faktycznie wyglądają ciężko. Sam już to zauważyłem. Ale to na razie projekt, który przecież można zmienić Podziwiam twoją pracę i szczerze kibicuję Jestem już na takim etapie budowy że mogę się coś wypowiedzieć. Sztywność jest naprawdę spora podejrzewam że dodanie tam balsy jest bez potrzebne naprawdę super się to trzyma i jest mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Mateusz , jeden arkusz sklejki 1mm wystarczy na kadlub ??? zakupiłem czasopisma z planami i tez zaczynam wkrótce budowę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ja robiłem dwa razy i miałem SKLEJKA LOTNICZA 1*310*1000 MM + SKLEJKA LOTNICZA 1*310*510MM i jeszcze trochę zostało podejrzewam że 1*310*1000 MM starczy, i może zostać nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonczek Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Mateuszu, jakieś postępy przy budowie? Pogoda jest tak parszywa, że chyba trzeba zacząć coś budować bo na latanie mało okazji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Mateuszu, jakieś postępy przy budowie? Pogoda jest tak parszywa, że chyba trzeba zacząć coś budować bo na latanie mało okazji... Hej niestety budowa stoi finanse mi nie pozwoliły na dalszą prace, miałem też małe problemy w życiu (musiałem poukładać conieco), teraz kupiłem trochę balsy i będę robić skrzydło od nowa te co miałem i drugie też, Postaram się w tym miesiącu chociaż dokończyć budowę i pokryć go folią ale czy starczy mi pieniędzy na osprzęt.... raczej wątpię No niestety takie życie Ale nie porzuciłem "projektu" A co do latania to pogoda nawet pozwala polatać mam trenerka który waży 4kg i wiatru się nie boi, tak więc jak jest całkiem ok pogoda to latam, to pozwala mi się odstresować inaczej bym zwariował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonczek Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Ou :/ To trzymam kciuki, żeby się wszystko szybko poukładało, bez dwóch zdań. Przy okazji się podepnę pod temat i zapytam, bo obserwuje go Andrzej, a definitywnie skarbnicą wiedzy jest on Jeśli robimy skrzydełko proste, jak w Wicherku, sprawa jest dość prosta - robimy szablony ze sklejki, wycinamy żeberka z naddatkiem, skręcamy i szlifujemy wszystko razem. A jak wygląda to w przypadku takiego zwężającego się skrzydełka jak w Edge'u? Robimy szablon ze sklejki dla każdej pary żeberek? Jaki jest na to patent? Pozdrawiam! Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 po co bawić się szablony sklej żeberka w pary używając taśmy dwustronnej wcześniej taką taśmę warto na koszulkę przykleić co by kłaczków złapała trochę i przy rozdzielaniu żeberek ich nie połamiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Witam. I jak pisałem wyżej temat nie umarł Skrzydła robię od nowa przez co się dużo wydłużyło, żmudne wycinanie "ręcznym cnc" niestety trwa Póki co narazie skrzydła na wcisk zrobione bez kleju (ale zaczyna wyglądać jak samolot..... wkońcu ;p) Niestety druga sprawa co do serw, silnika itp muszę się wstrzymać..... Auto mi siadło i 2tyś niestety muszę na niego wydać (jak to mówią "jak nie urok to.....no") ;/ Kobita powiedziała żebym sobie kupił wkońcu za 4 dni urodziny moje tak więc taki mały prezent. Choć nowych części nie kupie (elektryką nie najem się ) może ktoś ma na sprzedaż silnik+ regulator tanio na sprzedaż do tego samolociku. Zalecany z planów jest taki: http://www.nastik.pl/axi-221234-p-741.html ale może znajdzie się coś dużo tańszego, może komuś zalega jakiś taki silniczek z regulatorem + jakieś serwa mikro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Fajnie trzymam kciuki bo pamiętam jak ja wycinałem , co do włośnicy to żeby w dół i dobra podkładka , ciąć powoli całą długością brzeszczotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Cześć Mateusz, Nie musisz "dawać" takiego silnika jak podany jest na planach. Ja taki dałem, bo akurat miałem, a konkretnie słabszy ze srebrnej serii. Możesz spokojnie napędzić model motorkiem Emax CF 2812. W zupełności wystarczy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Prace trwają. W między czasie zaczynam właśnie robić maskę, póki co sklejam kawałki styropianu aby była odpowiednia długość. Pierwszy raz to będę robić włókno szklane już mam żywicę też. Będę dawać zdjęcia jak mi to wychodzi i prosił bym o krytykowanie i wytykanie błędów abym się nauczył Ps. przepraszam za jakoś zdjęć ale telefon mi się zepsuł i mam pożyczony od kolegi trochę starszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 czy styrodur zamiast styropianu nie byłby trochę wygodniejszy do wykonania maski? będziesz wykorzystywał metodę traconego styropianu/styroduru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 czy styrodur zamiast styropianu nie byłby trochę wygodniejszy do wykonania maski? będziesz wykorzystywał metodę traconego styropianu/styroduru? Hmm robię to pierwszy raz tak więc pewnie było by łatwiej jak mówisz Tak to będzie taka metoda, zobaczę jak mi wyjdzie ze styropianem zrobienie tej maski jak nie będzie dobrze wychodzić to kupię styrodur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Mateusz, zdecydowanie styrodur. Szkoda Twojej pracy ze styropianem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Może ja czegoś nie wiem ale dlaczego jest jedna lotka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi