Skocz do zawartości

Nietypowy problem z odprawą celną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem na Aliexpress telefon Xiaomi. Dwa miesiące temu dostałem zawiadomienie i przesłałem dokumenty do odprawy celnej. Po wielu próbach wreszcie po miesiącu się dodzwoniłem i dowiedziałem, że mają duże opóźnienia z odprawami i mam czekać.

Dzisiaj dostałem pismo, że wg opinii UKE telefon nie podlega procedurze dopuszczenia do obrotu, bo:

- nie posiada oznaczenia CE

- nie ma dołączonej kopii deklaracji zgodności

- brak polskiej instrukcji

- brak nazwy i adresu producenta w języku polskim

Co ciekawe mnóstwo ludzi zamawiało te telefony i były odprawiane bez problemu.

W piśmie jest informacja, że w związku z powyższym brak jest możliwości zwolnienia towaru do procedury dopuszczenia do obrotu, ale mogę zgłosić towar do innej dopuszczalnej procedury celnej. 

Czy może ktoś się orientuje czy jest jakaś inna procedura z której mógłbym skorzystać?

Druga informacja z pisma to taka, że jeśli w ciągu 7 dni nie podejmę działań zmierzających do uregulowania statusu prawnego towaru organ celny podejmie z urzędu działania w tym zakresie.

I tu pytania jakie to mogą być w tym przypadku działania? Odesłanie towaru do sprzedawcy czy coś innego?

Oczywiście najlepiej by było zadzwonić do UC, ale jak pisałem szanse na dodzwonienie się są niewiele większe jak na wygraną w Lotto.

Opublikowano

Jak zamawiasz kurierem to tak masz, albo pocztą i deklarujesz jakąś super wartość to się nie dziw że to zatrzymują. Trzeba było napisać że chińczyk ma napisać np. wartość 8$ i tyle. Jak tak zrobiłeś i zatrzymali to naprawdę masz pecha.

Opublikowano

Z pisma wynika, że nie tylko otwierali przesyłkę, ale telefon został wysłany do oddziału UKE. I taka przyszła opinia z UKE odnosząca się do tego konkretnego egzemplarza (podany jest numer IMEI). I nie ważne, że ten sam model jest legalnie sprzedawany w Polsce.

Generalnie z tej decyzji wynika, że cokolwiek zakupione za granicą bez np. polskiej instrukcji nie spełnia wymogów ustawy (była podana podstawa prawna) i w zasadzie nie może być legalnie odprawione. Na razie pewnie się wzięli za telefony. Tylko patrzeć jak nie będzie można w Chinach kupić nadajnika albo czegokolwiek innego.

A pecha to mam, bo mnóstwo ludzi zamawiało te telefony, trafiały na cło i nie było problemu. Pewnie jednak się coś zmieniło i zaczęli trzepać telefony. Z tego powodu też czeka się na odprawę 2 miesiące.

Opublikowano

Trzepią wszystko, niedawno przesyłka z kilkoma silniczkami zza wielkiej wody adresowana do mnie też została przetrzepana i jestem 450 zeta do tyłu...ale dzięki temu na 500+ jest :-))

Opublikowano

Pierwsze ,to telefon nie jest przeznaczony do obrotu, tylko dla Ciebie. Kupując w sklepach zagranicznych ,nikt Ci nie da instrukcji po Polsku, bo to jest tylko do twojej dyspozycji. Brak nazwy producenta po Polsku- telefon nie idzie na handel. Ktoś musiał się walnąć z tym listem, albo komuś bardzo się spodobał. Czytając ten list ,wygląda na to ,jak byś chciał wprowadzić ten produkt do obrotu krajowego.

Opublikowano

Z drugiej strony Mlitek proponujesz jawne oszustwo . 

Nie jawne oszustwo tylko później może być problem bo jeśli paczka zaginie to zadeklarowana wartość jest zwracana a nie rzeczywista. Jest to raczej rada na przyszłość a nie zachęcanie do oszustwa. No a jeśli zatrzymają nie wiadomo dla czego to nawet na tą zadeklarowaną nie patrzą tylko na fakturę ze sklepu i tyle. Więc konsekwencji nie ma a zyskać można dużo. Nikogo tu do niczego nie nakłaniam tylko mówię z doświadczenia jak jest.

Opublikowano

Byłem świadkiem na UC kiedy od gościa żądali opłat celnych i opłaty za utylizację telefonu bez CE i niedopuszczenia na polski rynek, jak się to skończyło niestety nie wiem.

Osobiście miałem wiele paczek rozpakowanych przez UC.

Opublikowano

Właśnie udało mi się jakimś cudem dodzwonić i dowiedziałem się, że ze względu na opinię UKE nie ma możliwości odprawienia tego telefonu. Nie są możliwe do podjęcia żadne tzw. działania naprawcze i jedyne co mogę to złożyć wniosek o odesłanie telefonu do sprzedawcy. Zresztą po 7 dniach w wypadku braku reakcji z mojej strony telefon i tak zostanie odesłany.

A tak swoją drogą to ciekawe czemu nie można podjąć tych działań naprawczych. W końcu instrukcja po polsku, kopia deklaracji zgodności, adres producenta w polskim języku i nalepka ze znaczkiem CE to nie są rzeczy niemożliwe do zrealizowania ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.