nonio Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Szanowni, czy ktoś miał ten model, składał, oblatywał? Dziś dotarła do mnie przesyłka z Francji (4 marca wysłane) - szybciej niż P.P. u nas https://www.intermodel.fr/voltige/428-yak-55m-50-3d-deco-b-arf-model-vgm-voltige-50cc-goldwing-technoavia-goldwingrc-yak-55sp-yak-55m-614b.html?&sfs=/page-2&icn=7 - dać jedno serwo na sterze wysokości, czy 2 oddzielne, ten drut łączący połowy steru jakoś mi nie pasuje - jaki silnik? sugerują .46 - .52 2C lub .52 - .82 4C (rozważam O/S 55AX lub Saito FA-72) - na co zwrócić uwagę przy montażu? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi. komentarze, porady. Nie chcę czegoś spaprać, bo model ładny. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Tomek Ja w swojej Extra 300SC ( 1,6 m) mam jedno servo, jest OK. W kadłubie jest miejsce na drugie servo. Jak będziesz kręcił mocne "fikołki 3D" to daj drugie. Jeśli chodzi o silnik to ja bym montował coś z DLE Zalaminuj mocowanie podwozia i domek pod silnik. Powodzenia w montażu i lotach. p.s. Dlaczego to sciągałeś z FR ? Jaki koszt wysłki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nonio Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Tomek Ja w swojej Extra 300SC ( 1,6 m) mam jedno servo, jest OK. W kadłubie jest miejsce na drugie servo. Jak będziesz kręcił mocne "fikołki 3D" to daj drugie. Jeśli chodzi o silnik to ja bym montował coś z DLE Zalaminuj mocowanie podwozia i domek pod silnik. Powodzenia w montażu i lotach. p.s. Dlaczego to sciągałeś z FR ? Jaki koszt wysłki ? Cześć, dziękuję za odpowiedź. Model kupiłem na ebay (koszt przesyłki 35€. Jaki masz zamontowany silnik w Extrze? Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 11 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Jak chcesz fajnie polatać to zastanów sie nad napędem elektrycznym . Bez sensu w tak mały model ładować spaline. Generalnie technika poszla trochę naprzód i spaliny zastępuje sie elektrykiem . Tematów jest multum, popatrz popytaj i napewno coś dobierzesz Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Tomasz, to co proponuje Krzysiek, też jest OK. Tylko zależy ile latasz i jak z dostępnością do LIPO. Jeden komplet to mało. Ważne też miejsce gdzie latasz, nie wszędzie pozwalają na latanie "głośnymi " spalinami. Ja w swoim mam Turnigy TR 32 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/60255-turnigy-tr-32-32cc-odpalanie/ To jest ten model i silnik. Wymagał trochę pracy ale jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Silnik 32 cc do 145cm modelu, czy ja czytam coś bez zrozumienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Silnik 32 cc do 145cm modelu, czy ja czytam coś bez zrozumienia? kiedyś musi być ten pierwszy raz ja oczywiście życze powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Panowie Ja mam model 1.6 m i taki silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 I to już jest przesada:) A w 145cm to totalne nieporozumienie, ten silnik zwyczajnie w świecie jest za ciężki ( i nie tylko) do tak małego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Przy akrobacie mocy nigdy za wiele Do Tomka Yak 55 silnik elektryczny o ciągu 3 kg, moja propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nonio Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Jestem uzależniony od zapachu spalin :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Waga i moc, bo przy cegłolocie nadmiar mocy nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nonio Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Waga i moc, bo przy cegłolocie nadmiar mocy nie pomoże. Prawdopodobnie zamontuję SAITO FA-72 lub FA-82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Widzisz i nie grzmisz ... Ok zamontuj kosiarkę i daj znać jak sie lata i nie pytaj dlaczego tak do d*py. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Jestem uzależniony od zapachu spalin :-) I słusznie. Musi warczeć i śmierdzieć spalonym olejem.Jestem ZA. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nonio Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Słuchajcie, a tak poważnie jaki silnik zamontować? za chwilę będę się brał za Yaka jak tylko skończę Magica. Mam O/S 46FX - mam - sztuka nówka wypalone może ze 3 zbiorniki O/S 55AX - nowy, musiałbym kupić SAITO FA-72 lub FA-82 - używane, też musiałbym dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jak masz na półce odpowiedni silnik to montuj tego 46FX'a.Kupno nowego/używanego to zawsze kilka stówek. A jak coś Ci nie będzie pasować po pierwszych lotach to zawsze możesz kupić 4T i wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Miałem podobnego Jaka, silnik os 55 będzie bardzo dobry, saito 82 fs świetne.Mam jeszcze z goldwinga mx2 to prawie te same paramery co Twój Jak ,lata na osmax72fs i jest ok.A tak na marginesie saito 82 ze śmigłem 15x4 i 14x6 daje 3,8kg ciągu wię elektryk który proponuje kol.Czajan to cienias jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Tak na marginesie, to nie ma co porównywać silnika elektrycznego do spalinowego przy tych rozmiarach modeli.Dobry silnik elektryczny, który daje 3kg ciągu waży tyle, co sam tłumik do takiego Saito, więc to jest przepaść. Edytowane 14 Marca 2017 przez Tomasz D. Edytowano z powodu niechlujnej pisowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Tak na marginesie, to nie ma co porównywać silnika elektrycznego do spalinowego przy tych rozmiarach modeli. Dobry silnik elektryczny, który daje 3kg ciągu waży tyle, co sam tłumik do takiego Saito, więc to jest przepaść. Zasilasz z baterii słonecznych ? albo z czego. Poza tym kolega pyta o spalinowe silniki . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi