Panjarek Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Poszukuję najprostszego i najbardziej ekonomicznego rozwiązania. Wydaje mi się, że będzie najlepiej jeśli będą to dwa silniki i ich obrotami będzie się kierowalo łodzią. Do tego wywrotka. Dobrze by było wszystko kupić w jednym miejscu. Proste schematy czytać potrafie, obsługa lutownicy też nie jest mi straszna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Jeśli tylko jedna wywrotka, to najlepiej nie kombinować z elektromagnesami i RC switchami, tylko zastosować odpowiednio mocne serwo. Obawiam się, że w jednym miejscu wszystkiego nie kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panjarek Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Jedna wystarczy. Więc jak to zrobić najprościej? Nie rozumiem za bardzo dlaczego wał jest taki drogi, nie można go zastąpić czymś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nasze hobby tanie nie jest :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panjarek Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Sprzęgło jumbo służy do tego aby przez otwór na wał nie dostawała się woda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Sprzęgło jumbo służy do spięcia wału silnika z wałem napędowym np. takim: http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LODZIE/Akcesoria-do-budowy-lodzi/Waly-napedowe/Wal-2483-M4-155-mm-MP-JET.html Taki wał plus sprzęgło wyjdzie ok 40PLN za jeden komplet. Tu masz przykład wywrotki na serwach. Jedna duża wywrotka będzie wymagać raczej serwa windowego http://rcpitstop.pl/pl/p/HS-785HB-potezne-serwo-windowe-do-zaglowek/287 Dlatego wiekszość łodek to katamarany. Tam nie trzeba niczego podnosić tylko otworzyć klapę zsypową, a to zrobisz na najtańszych serwach za kilkanaście złotych (wyciągasz zawleczkę i zanęta wypada pod własnym ciężarem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Jałowa dyskusja tanio to wynajmujesz kajak za 10 zł plyniesz wrzycasz karmę i wędke wracasz na brzeg i czekasz aż cos złapie. U nas budowali łodki żanentowe za kilka tysiaków z GPS auto powrotrm do brzegu , swiatełka burtowe reflektor do pływania nocnego i nawet z sonarem ,ale to kosztuje. Tanio to dzisiaj w tym kraju nie ma nic a z chin trzeba długo czekać . Dałem już linka gdzie wiedza na temat budowy jest wieksz niż na tym forum ale chyba nie lubisz czytac http://lmgtfy.com/?q=%C5%82odzie%20zanetowe%20jak%20zbudowa%C4%87 Dlatego wiekszość łodek to katamarany. Tam nie trzeba niczego podnosić tylko otworzyć klapę zsypową, a to zrobisz na najtańszych serwach za kilkanaście złotych (wyciągasz zawleczkę i zanęta wypada pod własnym ciężarem). I na dodatek śruby są zabezpieczone siatką żeby szuwarek nie wplatał się . Twoja wiedza Panjarek jest za słaba by sobie z tym poradzić . Wał sam w sobie napełnony smarem uszczenia żeby woda niw wdarła sie do łodzi , a nie sprzęgło jumbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Tu masz kopalnię wiedzy na temat-wałów ,sterowania ,budowy kadłuba i całego wyposażenia http://marek.aplus.pl/forum/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A tu poradnik video od A do Z :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Franciszku, nie ciśnij młodego. Każdy "jakoś" zaczynał. Jak czytam moje pierwsze posty na Forum, to uszy mi czerwienieją. Jarek, czytaj, czytaj, czytaj. Dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Prawda - to nie modelarz tylko rybak .Nawet nie wie jak działa aparatura nie mówiąc o bindowaniu i ustawianiu . Dzisiaj już nie ma takiel literatury "Jak zbudować zdalnie sterowany model " , lub "Miniaturowe lotnictwo" dzisiaj jest młodzierz , smarfonowa, komputerowa . Ale coś znalezć w internecie gdzie jest wszysto nie potrafią . Ja stary rocznik umię znalezć młodzierz nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Święte słowa Franciszku. Ja mam też kilku młodych. Latać to się nauczyli szybko, ale poza tym nic. Jak to działa i czemu lata to dla nich czarna magia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nie skreślajcie Jarka tak od razu :-) Poczyta, nauczy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dobra - nie skreślamy czekamy na efekty i postepy prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panjarek Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Bardziej zależało mi na samym zrobieniu łodzi i korzystaniu z niej na rybach niż na poznawaniu tajników technologii RC. Szkoda że nie mam nigdzie jakiegoś sklepu gdzie można dotknąć i obejrzeć jak co działa ani nie ma w okolicy nikogo kto czymś takim się zajmuje. Nie mam gdzie podpatrzec na żywo jak to działa. Na zdjęciach w internecie też nie wszystko widać. Pozostaje mi czytanie i jakieś filmiki na yt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Skoro "tajniki RC" są Ci obce nie zabieraj się za to w ogóle, kup gotową łódkę. Zaoszczędzi Ci to sporo czasu, a przede wszystkim pieniędzy, na nieudane, czy nie do końca słuszne rozwiązania. Jest kilka firm, czy prywatnych osób które zajmują się budową takich łódek i przynajmniej część z nich gotowa jest udzielić wielu wskazówek. Poza tym przy cenach kadłuba wahających się pomiędzy 250 a 500zł szkoda czasu na budowę własnej skorupy, pewnie i tak wiele taniej Cię to nie wyniesie. Jeżeli koniecznie chcesz samodzielnie "podłubać" przy kadłubie podzwoń po firmach, które robią skorupy, często maja kadłuby do poprawek, np. z uszkodzonym żelkotem, niedolaminowane, czy też z innymi niezbyt poważnymi wadami, które dyskwalifikują kadłub jako pełnowartościowy towar, a przy odrobinie własnej pracy jesteś w stanie postawić taką skorupę na wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Coś niecoś o łodziach karpiowych jest na stronie p. Bodziocha - pod nazwą Republika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Coś niecoś o łodziach karpiowych jest na stronie p. Bodziocha - pod nazwą Republika . POST #10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi