mikpasz Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Hej, Mam w planach złożenie autonomicznej łodzi do pływania na długie dystanse (7km). Platformą będzie Saint Princess z 2x Zippy 2s 8000 mah. Jednak mam problem z kontrolerem. Z tego co wyczytałem to apm w trybie waypoint po straceniu sygnału przełącza się w RTH. Czy da się zrobić tak aby na kontrolerze apm po straceniu sygnału dalej kontynuowała misję? Ewentualnie czy jest inny kontroler, który będzie kontynuować misję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Da się. Popłynie tak, jak ją zaprogramujesz. Naucz się APMu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Jeszcze jedno pytanie. Czy mobius da radę nagrywać około 1.5 h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonidas Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Mobius może być zasilany przez USB. Robiłem kilka całodniowych "timelapsów" z powerbanku, chociaż trzeba by uważać w ciepłe dni, potrafi się nagrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Czy da się zrobić tak aby na kontrolerze apm po straceniu sygnału dalej kontynuowała misję Na ArduPilocie da się zrobić wszystko. Ale co masz na myśli pisząc o stracie sygnału? Linku sterowania czy GPS? Jedno i drugie się da, tyle że po stracie sygnału GPS jak ma nawigować? Inercyjnie? Zliczając czas? To nie jest precyzyjne. Co do straty sygnału RC, tu masz trochę informacji: http://diydrones.com/group/apmusergroup/forum/topics/continue-mission-on-signal-loss musisz odpowiednio ustawić failsafe w odbiorniku, by APM wiedział że nie ma sygnału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Na ArduPilocie da się zrobić wszystko. Ale co masz na myśli pisząc o stracie sygnału? Linku sterowania czy GPS? Jedno i drugie się da, tyle że po stracie sygnału GPS jak ma nawigować? Inercyjnie? Zliczając czas? To nie jest precyzyjne. Co do straty sygnału RC, tu masz trochę informacji: http://diydrones.com/group/apmusergroup/forum/topics/continue-mission-on-signal-loss musisz odpowiednio ustawić failsafe w odbiorniku, by APM wiedział że nie ma sygnału. Oczywiście chodzi o utratę linku sterowania A czy są jakieś kontrolery do żaglówek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Tak. APM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Naprawdę?! Jak to podłączyć? Oczywiście serwo steru idzie do steru w apm, a co z żaglami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 żagle ręcznie. APM nie wie jak wieje wiatr. Żaglówki też mają silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Chodzi o to żeby płynęła sama, bez zasięgu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jedna z podstawowych funkcji nie uruchamia fs w czasie misji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Nie interesowałem się tym zbytnio, ale sądziłem że autonomiczne żaglowanie jest bardziej zaawansowane. Teraz sprawdziłem i faktycznie nie ma tego w kodzie, jest troche projektów które obumierały dość szybko. Tu ciekawe informacje: http://arduskipper.blogspot.com/ http://diydrones.com/profiles/blogs/autonomous-sail-boat-part-three-simulation Z jednej strony, autonomiczna żaglówka to coś kuszącego do spróbowania w skali 1:1. Z drugiej, trzeba najpierw rozwiązać kwestie takie jak pomiar siły i kierunku wiatru, sił na sterze, prędkości względem wody... i tu jest trudniej niż przy lataniu. No i siłowniki do wybierania szotów. Ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi