maxiiii Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Będzie działać jak na elektryku tylko ze względu na wibracje autopilot musi być na podstawce antywibracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1S Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 1. 3. 4. Dopisałem w tutorialu ustawienie dla kompasu na pokładzie apema. 5. Zainstaluj wersję 1.3.36 albo w planner zaznacz advenced. OSD należy podłączyć czterema przewodami (TX,RX, +, -) i włączyć w oprogramowaniu. 2. Jest OK Faktycznie pomogły podpowiedzi i już apm zaczyna działać , szacunek dla Marka dziękuję za sugestie . Jeszcze tylko nie mogę uruchomić silnika , co prawda robię to wszystko na stole i w związku z tym podpinam na 3-ci kanał serwo zamiast silnika , no ale powinno w/g mnie zadziałać. Mini osd przestaje wyświetlać dane po przełączeniu na tryb ręczny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Jeszcze tylko nie mogę uruchomić silnika , co prawda robię to wszystko na stole i w związku z tym podpinam na 3-ci kanał serwo zamiast silnika , no ale powinno w/g mnie zadziałać. Podłącz APM do komputera, podłącz zasilanie i spróbuj uzbroić silnik, APM powie ci co jest nie tak że się nie chce się uzbroić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1S Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Podłącz APM do komputera, podłącz zasilanie i spróbuj uzbroić silnik, APM powie ci co jest nie tak że się nie chce się uzbroić. Już wiem dlaczego nie mogłem uzbroić silnika - oczywiście dzięki bezcennej pomocy Marka - po prostu GPS nie złapał fixa. No i w tym momencie skrzydełko jest gotowe do próbnych lotów , ale niestety pogoda uniemożliwiła testy w polu - wszystkie testy robione w mieszkaniu i częściowo na na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam1S Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 No i stało się skrzydełko oblatane niestety przez wzgląd na stres nie mam żadnych filmów ani zdjęć ale postaram się nadrobić zaległości przy następnych lotach. Oczywiście starty w trybie AUTO , loty MANUAL , lądowania FBWA , wszystkie loty zakończone pełnym sukcesem. Cały projekt wykonany i oblatany tylko i wyłącznie dzięki pomocy kolegi Marka - autora tytułowego opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Gratuluję. O jedno skrzydło z autopilotem więcej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Ciekawe kiedy zacznie się coś dziać w temacie autopilota do pływających wynalazków... Kolega Marek przewiduje jakiś tutorial dla wodniaków?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Witam, mam nadajnik Futaba 14SG i nie bardzo wiem jak przypisać poszczególne tryby lotu do przełączników, nadajnik w sumie świeżo nabyty jeszcze nie ogarnięty może ktoś podpowie, kalibracje zrobiłem i tu utknąłem. Będe wdzięczny za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Niestety ale nie znam tego menu w aparaturze i nie mogę Ci pomóc. Zobacz czy w instrukcji od aparatury nie ma jakiejś pomocnej informacji lub w dziale o aparaturach zadaj konkretne pytanie. Na pewno znajdziesz tam "pomocną dłoń" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Dzięki za odzew. Znalazłem manual - http://diydrones.com/forum/topics/set-6-point-switch-for-flight-mode-control-in-futaba-t14sg ale ciągle nie mogę przełączać trybów lotu, niby aktywne kanały ale coś jeszcze robię źle no i silnik nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Wreszcie apm działa, tzn prawie przełączam tryby itd silnik działa ale serwo na rud nie reaguje w stabilizacji, aile i elew reagują tak ma być? czy coś jest nie teges z apm? Gdy ruszam drągami wszystkie serwa działają, gdy wychylam modele w różne strony to rud nie reaguje. Ktoś tak miał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Tak jest prawidłowo. Ster kierunku jest automatycznie zmiksowany z lotkami . Poruszaj lotkami a zobaczysz, że ster kierunku będzie się wychylał. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 7 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Pomału ogarniam o co chodzi w tym APM ale jeszcze dużo przede mną. Fajnie że zrobiłeś tego tutka i że Ci się chciało wyrazy uznania, bez tego opisu APM dalej by leżał w szufladzie. Polatałem dziś trochę w MANUAL i FBWA i próbowałem RTL ale się poddałem za dużo wrażeń jak na pierwszy raz, chciałem ustawić co nie co w Rtl ale znalazłem tylko lądowanie i RUD włączony i wyłączony nie znalazłem ustawienia wysokości. Następnym razem spróbuje STABILIZE i AUTOTUNE bo w FBWA to bardzo mułowaty był mój Pioneer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 RTL działa automatycznie i nic nie trzeba ustawiać za wyjątkiem wysokości. AUTOTUNE odmula. Spróbuj CRUISE, też fajnie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Mam pytanie w sprawie Bluetooth'a HC 05 podłączam według opisu z http://ardupilot.org/plane/docs/common-mission-planner-bluetooth-connectivity.html?highlight=bluetooth i próbuję się połączyć tzn miga wolniej i po chwili rozłącza coś jeszcze muszę zrobić aby odpalił? Następne, aby zwiększyć gaz w Stabilize to powinienem to zrobić w zakładce Auto Thrutle Max? bo działa tak na oko na 80% I jeszcze znalazłem wysokość dla rtl w ALT_HOLD_RTL. a gdzie ustawić promień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 maxiiii - Mógłbyś coś napisać na temat kalibracji PowerModule? Spotkałem się gdzieś z takim zdaniem Twojego autorstwa i chciałbym wiedzieć co i jak?? Chodzi o to? http://ardupilot.org/copter/docs/common-power-module-configuration-in-mission-planner.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 W podanym linku jest to obszernie podane. A w skrócie to wystarczy podłączyć miernik pod akumulator i w polu "measuring battery voltage" wpisać wskazaną wartość. Czasami trzeba zrobić to kilka razy w celu prawidłowego zapisania konfiguracji. Jeżeli PM jest w wykonaniu ewidentnie chinolskim (czyli pokazuje bzdury należy wykonać kalibrację na rozładowanym pakiecie, bo właśnie informacja o rozładowanym pakiecie ma największe znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi