Lord Rzeźnik Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam, dzisiaj zacząłem budowę tego właśnie modelu, którego plany wyżebrałem od jakiegoś kolesia z USiA (borat :wink: ). Nie mam zamiaru się śpieszyć z budową, bo i tak za tydzień zaczyna się szkoła i czasu będzie niewiele...Z racji tego, że nie mam wszystkich materiałów, zrobiłem wszystko to, co się dało i już stoję z robotą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Nie musiales wcale zebrac....watek o modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Heh, wyżebrane miało być w cudzysłowie .Właśnie od tego kolesia mam plany, ale coś mi się pop... bo on nie jest z USiA :mrgreen: .Jeszcze jedno, zapomniałem powiedzieć, skrzydła zrobię styrodurowe, laminowane, z lotkami.Mam zamiar zastąpić płaskowniki węglowe rowingiem "na krzyż", ale nie jestem pewien, czy to nie będzie przerost formy nad treścią.Chcę zrobić lżejsze płaty, bo dojdą lotki, więc mam nadzieję zmieścić się w tych zalecanych 140g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Odpuść sobie te lotki. Płat nie będzie i tak lżejszy więc lepiej zrób go bez lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Lotki u mnie są obowiązkowe :wink: ,Jeszcze takie pytanko.Jaka tkanina do laminowania?33g/m2 wystarczy? A na stateczniki 25 g/m2 czy tez 33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Jedna warstwa 33 plus na środku niewielkie wzmocnienie z drugiej warstwy. Co do dźwigara to zrób jak bozia przykazała i daj te płaskowniki a jak nie to daj parę nitek rowingu i nie jakoś tam na krzyż. Na statecznik jak masz 25 to jej użyj a jak nie masz to daj 33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 A taśmy węglowej mogę użyć?Rozumiem,że tak, jak normalne dźwigary, og góry i dołu...Zastanawiam się jeszcze, czy balsowe stateczniki nie będą za ciężkie? może lepiej ze styroduru, tak, jak skrzydła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Stateczniki jak możesz to zrób z styroduru. Oczywiście tam też musisz dać dźwigar. A z jakiej taśmy? I czy dźwigar będziesz laminował wcześniej czy razem z skrzydłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Stateczniki jak możesz to zrób z styroduru. Oczywiście tam też musisz dać dźwigar. Troszkę się nie zgodzę. IMO przy tak małym modelu lepiej będzie trochę rozciągnąć tkaninę. Sam przy modelach mniejszych niż 1,3m nie daje dźwigarów i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 No właśnie nie wiem, jak z tymi dżwigarami...Taśma węglowa, to chyba jednak za duża masa.Zrobie poprostu rowing jako dżwigar, podczas laminowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Sam przy modelach mniejszych niż 1,3m nie daje dźwigarów i jest ok Ja zrobiłem bezdźwigarowe do modelu 1,5m i też było ok, ale .... do czasu. Mały błąd w transporcie, lekkie podgięcie tkaninki i po kilku kolejnych rzutach nastąpiło w tym miejscu totalne zniszczenie. Statecznik trzeba było pożegnać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Troszkę się nie zgodzę. IMO przy tak małym modelu lepiej będzie trochę rozciągnąć tkaninę.Sam przy modelach mniejszych niż 1,3m nie daje dźwigarów i jest ok Ja wole mieć porządny sprzęt co mnie nie zawiedzie. Uwierz mi ze zrobiłem już naprawdę dużo stateczników i wiem już jak je zrobić by przetrwały sezon startów i statecznik bez dźwigara to lekkie nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 W 1,5m zgoda dźwigar być musi. Niemniej przy mniejszych można odpuścić (z tym, że w transporcie faktycznie trzeba uważać). Cały ten sezon latam modelem DLG 1,3m i tam dźwigara nie mam i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No i stało się, dzisiaj cały karton styroduru dotarł do mnie. Rdzenie wycięte na 4+.I kilka 2mm płytek na stateczniki.Od razu wziąłem się do wycinania, szlifowania jednak okazało się, że ćwiartki ucho-centropłat różnią się grubością o prawie 1mm :shock: .Trudno, czeka mnie jeszcze troszkę szlifowania... :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 2 mm na statecznik? to stanowczo za mało. Minimum to 3 mm tam gdzie będzie dźwigar a bez dźwigara to około 4 mm powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Robię tak, jak na planie :roll: .Zawsze mogę użyć balsowych, o 1 gram cięższych.A dżwigary będą , spokojnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 ale na planie są balsowe czy styrodurowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Balsowe :mrgreen: .Materiały zmieniłem, bo chce zapoznać się z próżniowym laminowaniem.Wydaje mi się, że jeśli odpowiednio wzmocnie ten styrodur węglem(bez przesady) ,to powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 No widzisz. Nie można zamieniać materiałów sobie od tak. Balsa 2mm jest wytrzymalsza od styroduru 2mm. Dlatego styrodur powinien być grubszy. Węgla trzeba będzie dać więcej to fakt ale bierz pod uwagę, że i masa wzrośnie a wzrost masy na ogonie to nie jest najlepsza rzecz, bo wtedy na przodzie trzeba dokładać ołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 No dobra, czyli jednak balsowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.