Jump to content

Awaria aparatury.


oziqu
 Share

Recommended Posts

Witam, czy ktoś może polecić jakiś serwis gdzie mogę naprawić aparaturę ? Zalałem aparature HITEC Eclipse 7 PRO. Po wysuszeniu przez chwile pojawił sie napis "PC Connect" Następnie zgasła. Teraz po włączeniu świeci się tylko biały ekran (bez bipu). 

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy od tego czym zalałeś i w jakie miejsca dostała się ciecz. Generalnie ja bym nie ryzykował - od sprawności nadajnika zbyt wiele zależy a nawet "udana" naprawa może zadziałać na jakiś czas. Nigdy nie będziesz miał pewności czy pozostałości zalania np. w przelotkach PCB nie spowoduje przerwy w prawidłowym funkcjonowaniu aparatury. Chyba żebyś poddał ją specjalistycznemu czyszczeniu w myjkach przeznaczonych dla elektroniki ale koszt raczej będzie zbyt wysoki.

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy od tego czym zalałeś i w jakie miejsca dostała się ciecz. Generalnie ja bym nie ryzykował - od sprawności nadajnika zbyt wiele zależy a nawet "udana" naprawa może zadziałać na jakiś czas. Nigdy nie będziesz miał pewności czy pozostałości zalania np. w przelotkach PCB nie spowoduje przerwy w prawidłowym funkcjonowaniu aparatury. Chyba żebyś poddał ją specjalistycznemu czyszczeniu w myjkach przeznaczonych dla elektroniki ale koszt raczej będzie zbyt wysoki.

Nie przesadzaj z tymi naprawami. Skoro jest udana (a nie "udana") to jest też w pełni sprawna, nie ma co popadać w paranoję. Do niedawna regularnie grzebaliśmy w naszych aparaturach dostrajając i sprawdzając chociażby moduły nadawcze. Jeżeli robi to ktoś kto ma o tym pojęcie to nie ma się czego obawiać.

Btw. przelotki można również wyczyścić bez super chruper mega wypasionego sprzętu i nie musi to kosztować milionów. 

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.