Viper Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Jest takie przysłowie, że biednego nie stać na kupowanie badziewia. Wielokrotnie już się w mojej zabawie modelarskiej przekonałem, że takie pozorne oszczędzanie na niesprawdzonych komponentach w większości przypadków generowało kłopoty i dalsze wydatki. Nie ma nic bardziej denerwującego od rozwalenia modelu nie z powodu własnego błędu, a awarii komponentów. Wiesław, rozumiem że Ci się składanie Mx-a spodobało, nabrałeś doświadczenia i następnego zrobisz szybciej i lepiej i nie martwisz się że ten Ci polegnie Ale abstrahując od tego nieco przyciężkawego żartu, wyobraź sobie, że spuścisz model jakby nie było 7kg komuś na głowę, zwłaszcza że z tego co opisywałeś w wątku dot. extry to latasz w średnio optymalnych miejscach. Wywal te serwa do kosza i kup coś lepszego, najwyżej ulotnisz model później, ale nie będziesz się zastanawiał czy wytrzyma sezon. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Mam odpowiedź od człowieka który sie na tym zna. I po obejrzeniu serwa napisał mniej więcej tak: Lutowanie dramat Elektronika nie najgorsza, silnik też Projekt ogólnie nie wygląda źle W dalszej części napisał Brak filtru XY na silniku - będzie siał zakłóceniami Przekładnię wypełnij mieszanką smaru MOBIL XHP 222 (niebieski > sklepy moto) i pylistego dwusiarczku molibdenu w stosunku objętościowym około 2:1, to wibracje jej nie rozklepią Jeszcze filcowe zasobniki oleju łożysk silnika i może być nieżle. Więc wychodzi na to że po drobnych poprawkach to mogą być całkiem dobre serwa. Ja w każdym razie nie wiem co z serwami będzie , na razie niech leżą , a później się zastanowimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0n4ld1 Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 no więc jako fan tego wątku proponuję olać temat serw "badziewia" i wrócić do relacji z budowy nie warto psuć tak ciekawej relacji tematem ulepszania gównianych serw bo i tak pozostaną gówniane nawet jeśli się je złotem wysmaruje z dodatkiem platyny w proszku w proporcji 3:2 No fakt, zyskają trochę na wartości ale do MXa nadal nie będą się nadawały Przepraszam i wybacz za moje słownictwo ale już nie mogłem czytać o tych serwach Chociaż przyznam, że ciekawe zdanie z tym smarem i dwusiarczkiem molibdenu - warto temat przetestować przy okazji przeglądu serw w modelu przed wiosną tylko wagowo te proporcje czy objetościowo? poproszę w wiadomości prywatnej jeśli można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Piotr, szczerze? to też mam juz dość tematu serw, a temat drążę dla tego że szkoda mi dwóch stówek wydanych na nie. Gdybym wydał na nie ,hm? 70zł to poszły by w zapomnienie, a ja bym coś sobie upatrzył innego. Ale myślę że nie ma co kombinować , teraz nie moge kupić serw, bo za pieniądze które mam zachomikowane na model, muszę uregulować należność za podwozia i muszę zapłacić za paczkę z HK w której jest folia na model i coś tam jeszcze, nawet w tym momencie nie pamiętam co . Ale coraz bardziej chodzi za mną myśl aby odłożyć grosza i kupić serwa, może niezbyt drogie ale przynajmniej takie które mają dobre opinie użytkowników. A od dziś zabieram się za model bo ostatnio miałem przerwę, dzis przykleję krawędzie natarcia skrzydeł, jutro może je oszlifuję. I tak bedę powoli brną do przodu z tą relacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Witam, u mnie podklejone oprócz kadłuba, stery wysokości i kierunku i kabinka, zostało trochę szlifowania i pieszczenie co nie jest łatwe. Jutro coś znowu zkonstuuje i pora brać się za skrzydła....a i trzeba ogarnąć Sajgon w modelarnii Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Marcin kurcze aż przejrzałem zdjęcia ze swojej budowy i ty masz inaczej robione stateczniki poziome. Chodzi mi o listewki sosnowe w krawędzi natarcia, ja mam jedna listewkę na całej długości , a ty masz dwie. Jedną masz tak jak ja, ale pod nia masz jeszcze jedną listewkę która nie zaczyna sie od kadłuba tylko od trzeciego żeberka licząc od kadłuba. I tak się zastanawiam bo nawet jak bym chciał tak zrobic to nie miałem miejsca w żeberkach na dwie listewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 A to widzisz zrobiłeś pewnie błąd..... Żartuje, te listwę wystawiłem po to żeby spinaczem ścisnąć te właściwą, a do fotki nie wyjalem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Z racji że przy modelu nie za bardzo mam już co robić, czekam na paczkę z folią na poszycie . Zostały mi tylko krawędzie natarcia , które juz są przyklejone , trzeba je tylko oszlifować. Postanowiłem dziś przymierzyć serwo do statecznika poziomego , i mam problem . Serwo nie chce wejść, otwór w żeberku ma dobry wymiar. Problemem jest kabel , niby jest wycięcie na kabek w żeberku , i tutaj jest super. Ale kabel z serwa wychodzi z boku i przy wyjściu z serwa jest powleczony takim plastikiem który wystaje za serwo z 2mm. I tak normalnie nie mogę włożyć serwa bo z kablem sie nie zmieści, muszę włożyć serwo pod skosem aby miejsce wychodzenia kabla z serwa wpuścić pod żeberko w pierwszej kolejności, ale żeberko jest z dwu warstw sklejki , ma 6mm grubości i aby przełożyć miejsce wyjścia kabla z serwa pod żeberko , muszę serwo ustawić pod sporym kątem , a tak wkładane pod skosem to za nic sie nie zmieści. Czy ktoś ma patent jak zmieścić serwo pod kątem? albo jak go włożyć prostopadle do otworu przygotowanego pod nie, ale w otwór który mieści serwo na styk i nie ma miejsca na wypust kabla , razem z kablem zresztą. Bo ja posiedziałem trochę i wydaje mi się to niewykonalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Polecam piłkę lub Dremel'a. Miałem ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Wiesław, a małego pilniczka nie masz. Kilka ruchów i wypiłujesz miejsce na sztywny ogonek serwa. Nie wycinaj większych otworów, nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Tak, wszystko sie zgadza, nie będzie problemu z wycięciem , tylko myślałem że jest patent na włożenie serwa bez nacina żeberka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Nie nacinaj, a odrobinkę wypiłuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Ostatnio miałem niezłą jazdę, mało zawału nie dostałem, na szczęście wszystko dobrze i od razu poczułem chęć na dłubanie Ster kierunku w budowie. Dla ułatwienia otwory pod zawiaski w pręcie balsowym 6x6mm profilaktycznie naciąłem dremelkiem już na tym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 witaj, a skąd ty takie kartki z malowidłami masz, ja kierunek na "" oko "" robiłem a ty co do milimetra, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Jak to skąd??? Od Autorów, dostałem pdf-y ze statecznikiem pionowym i kierunkiem i statecznikami poziomymi i wysokością, lotką, oraz wymiary podwozia. Skrzydeł nie ma. Postanowiłem sobie ułatwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Pytanie, gdyż nie jestem pewien, na tym natarciu (na tej listwie z otworkami na zawiaski), dwie listwy balsowe szerokości 20mm i grubości 2, czy 3 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Nie za bardzo wiem o jakie listwy pytasz. Ja dziś zabrałem się za krawędzie natarcia , zrobiłem dzis jedno skrzydło. Jutro zrobię drugie , i będzie chwila przerwy bo po jutrze powinna być paczka z folią na mx-a, ale idą w niej tez dźwignie sterów do extry. Więc jak paczka przyjdzie to w pierwszej kolejności chcę naprawić extrę i sobie polatać, i dopiero będę się zaczynał uczyć oklejać model folią. Sam jestem ciekaw jak to będzie szło , w każdym razie szału się nie spodziewam, bo ja dopiero będę sie zaczynał uczyć oklejania. Więc takiemu początkującemu modelarzowi jak ja , jak to oklejanie by nie wyszło to i tak będzie dobrze . Czy kształt krawędzi natarcia jaki wyszlifowałem jest do przyjęcia? czy trochę krawędź przytępić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Pisałem o sterze kierunku. Na tę listwę balsową 6x6 z otworami na zawiaski, przykleja się dwie (pod kątem 90 stopni) listewki balsowe szerokości u dołu 20mm i zwężające się ku górze. Chodzi mi o ich grubość 2, czy 3 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Ja dawałem 2mm, a czy to właściwa grubość? to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 2 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi