jędrek Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Witam Z racji małego zdarzenia drogowego, mam w domu więcej czasu. Postanowiłem trochę podłubać przy robalu, którego fotkę pokazałem w wątku Citabrii. Konstrukcja styrodur, depron, troszkę prętów węglowych. Rozpiętość 34cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Planujesz jakieś usterzenie czy może zastosowałeś profil samostateczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Coś mi się zdaje że na temat sterowania czeka nas ciekawa niespodzianka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Planujesz jakieś usterzenie czy może zastosowałeś profil samostateczny? Profil samostateczny. Coś mi się zdaje że na temat sterowania czeka nas ciekawa niespodzianka. Żadna niespodzianka, klasyczny układ sterowani latającego skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nie wiem, co to masz za serwa (wewnątrz tułowia), ale tak zakładam "pi razy oko", że silnik, serwa i nóżki-druty to ok 13 g, więc sam tułów i skrzydełka ok 10 g ważą. Ich waga wzrośnie po pomalowaniu (bo myślę, że fajne ala' szerszeniowe bazgranie przewidujesz?) o ok. 25%, czyli: optymistycznie : 13g + odbiornik/regulator/kabelki 5g i dodając odjętą wcześniej resztę (czyli 13g) dostajemy wagę w granicach 31g i dodatkowy wystrój nóg (włoski - dla większej realności) i KONIECZNIE czułki na głowie (bo szerszeń bez nich to jak nietoperz bez uszu! ) to jakiś dodatkowy 1g daje nam ok. 32g i doliczając aku 1S przykładowo 200mAh: 6,5g (co będzie starczało na 6-7min lotu przy pobieranym 1,5A z 1S) i dedykowane dla takiego zasilania śmigło 3 calowe (3020: 0,5g) dostajemy ostatecznie: ok. 39g masy startowej. Z fotek i przy założeniu rozpiętości (jak podałeś: 34cm) wygląda na to, że powierzchnia skrzydła wynosi ok. 1,4dm2 (co daje obciążenie powierzchni jednostkowej skrzydła ok. 28g/dm2 - co chyba nie jest jeszcze najgorzej). Silnik BR1103 (chodzi pewnie o 8000KV) z dedykowanym śmigłem dla zasilania 1S: 3020 osiąga ok. 22g ciągu - pewnie troszkę przy mało (?) dla takiego zestawu, chyba, że zastosujesz lżejszy aku 1S (i o mniejszej pojemności, czyli dla krótszych lotów). No ciekaw jestem, czy może/ewentualnie zasilanie 2S zastosujesz - ciąg dwa razy większy, ale wzrośnie waga modelu i pewnie ten malutki silniczek będzie się mocno grzał (5 a 22W wydzielanej na tym maździabstwie mocy to spora różnica). Oczywiście to tylko moje gdybania i z niecierpliwością będę śledził dalsze losy skrzydełka-robala. PS Robiłeś już próbne obloty skrzydełka, jako rzutka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nie wiem, co to masz za serwa (wewnątrz tułowia), ale tak zakładam "pi razy oko", że silnik, serwa i nóżki-druty to ok 13 g, więc sam tułów i skrzydełka ok 10 g ważą. Ich waga wzrośnie po pomalowaniu (bo myślę, że fajne ala' szerszeniowe bazgranie przewidujesz?) o ok. 25%, czyli: optymistycznie : 13g + odbiornik/regulator/kabelki 5g i dodając odjętą wcześniej resztę (czyli 13g) dostajemy wagę w granicach 31g i dodatkowy wystrój nóg (włoski - dla większej realności) i KONIECZNIE czułki na głowie (bo szerszeń bez nich to jak nietoperz bez uszu! ) to jakiś dodatkowy 1g daje nam ok. 32g i doliczając aku 1S przykładowo 200mAh: 6,5g (co będzie starczało na 6-7min lotu przy pobieranym 1,5A z 1S) i dedykowane dla takiego zasilania śmigło 3 calowe (3020: 0,5g) dostajemy ostatecznie: ok. 39g masy startowej. Z fotek i przy założeniu rozpiętości (jak podałeś: 34cm) wygląda na to, że powierzchnia skrzydła wynosi ok. 1,4dm2 (co daje obciążenie powierzchni jednostkowej skrzydła ok. 28g/dm2 - co chyba nie jest jeszcze najgorzej). Silnik BR1103 (chodzi pewnie o 8000KV) z dedykowanym śmigłem dla zasilania 1S: 3020 osiąga ok. 22g ciągu - pewnie troszkę przy mało (?) dla takiego zestawu, chyba, że zastosujesz lżejszy aku 1S (i o mniejszej pojemności, czyli dla krótszych lotów). No ciekaw jestem, czy może/ewentualnie zasilanie 2S zastosujesz - ciąg dwa razy większy, ale wzrośnie waga modelu i pewnie ten malutki silniczek będzie się mocno grzał (5 a 22W wydzielanej na tym maździabstwie mocy to spora różnica). Oczywiście to tylko moje gdybania i z niecierpliwością będę śledził dalsze losy skrzydełka-robala. PS Robiłeś już próbne obloty skrzydełka, jako rzutka? Qruca bomba, jakie wyliczenia .Damy radę. Co sterowania, mój imiennik (rajaner), dał mi do myślenia odnośnie niespodzianki. mam pomysł, tylko muszę go sprawdzić. Próbne loty bez wyposażenia robiłem, nawet chce latać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Andrzej wiem że zainteresowanie takimi modelami dla dużej większości jest praktycznie żadne. Ale nie w moim przypadku bo od pewnego czasu takie modele są u mnie na pierwszym miejscu. I dla tego muszę zapytać co dalej z Twoim modelem. Mam nadzieję że budowę tego robala doprowadzisz do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Myślę, że jędrek chwilowo zajmuje się czymś większym Do budowy robala w takim, czy zmodyfikowanym kształcie na pewno powróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Powoli dłubię, sprawdzam różne rozwiązania. Jeśli coś pokazuję, to widzicie efekt finalny. A próby rozwiązań różnie się sprawdzają. Cierpliwości, nie porzuciłem projektu, robię w zasadzie jednocześnie kilka rzeczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 ... poza tym u jędrka ciągle wieje , gdzie ma puszczać mikromodele? U mnie jest znacznie lepiej pod tym względem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Andrzej umieścił już w swoim hangarze fotę Szerszenia jako model do ulotnienia. Zapodam linka do fotki: ... prezentuje się interesująco. Na pierwszy rzut oka profil nie wygląda na samostateczny do skrzydełek, więc pewnie spory offset dodatni na sterolotkach będzie potrzebny do lotu. Czy ten model nie jest ciut większy od pierwotnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Andrzej umieścił już w swoim hangarze fotę Szerszenia jako model do ulotnienia. Zapodam linka do fotki: ... prezentuje się interesująco. Na pierwszy rzut oka profil nie wygląda na samostateczny do skrzydełek, więc pewnie spory offset dodatni na sterolotkach będzie potrzebny do lotu. Czy ten model nie jest ciut większy od pierwotnego? Ten jest 3 razy większy, powstał już kilka lat temu. Próbowałem latać, ale był na silniku jeszcze szczotkowym z przekładnią. Słabo to trochę wyglądało. A profilek w skrzydełku jak najbardziej samostateczny, ale z racji technologii wykonania nie za bardzo wygląda. Będzie na niego jeszcze czas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi