ostry_gl Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Cześć, Rozpoczynam, budowę jachtu z zestawu firmy Thunder Tiger. Celem jest opływanie w klasie NSS-A. Budowa docelowej łódki pod zawody ruszy zimą i potrwa pewnie 2-3 lata, a przez ten czas warto czymś pływać i zdobywać doświadczenie - stąd decyzja o kupnie zestawu. Dane techniczne to: długość: 1000 mm. szerokość: 195 mm. wysokość żagla: 1306 mm. powierzchnia żagli: 39,9 dm2 wysokość całkowita: 1580 mm. waga: 3500 g Łódkę obsługiwać będą dwa serwa T.PRO SERWO MG 995 DIGITAL sprawdzone już w RG 65. Na razie muszę przyznać, że jak na łódkę z wyprzedaży zestaw jest bardzo fajnie wykonany (najbardziej cieszy mnie laminatowy kadłub), wszystko dokładnie popakowane i nie trąci na odległość "chińszczyzną" - reszta wyjdzie w czasie budowy i pierwszych godzin na wodzie. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Gdzie kupiłeś i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Modelemax.pl za 475 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Fajna łódka - przyjemności w budowie i pływaniu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Mam nadzieję, że budowa będzie szybka. Czas jest wakacyjny, a obie łódki (NSS-A i NSS-650) muszą być gotowe na koniec sierpnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Cześć, Powoli prace idą do przodu. Wklejone zostały na żywicę rurki mocujące miecz i płetwę sterową. Skręciłem też bulb z mieczem i poskładałem mocowanie serw, włącznika oraz akumulatorów - miejsce na windę jest zmniejszone pod mocne serwo z długim ramieniem. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Cześć, Wreszcie udało się zrobić coś przy łódce. Sklejkowa konstrukcja pod serwa została sklejona CA i pomalowana kaponem. Przykręciłem też, kil, ster oraz większość z osprzętu na pokładzie - pod elementy pokładu musiałem wywiercić otwory w laminacie. Ponadto został poskładany i skręcony maszt. Jutro ciąg dalszy prac. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Cześć, Ciąg dalszy prac. Przykręciłem klapę dostępu do wnętrza łodzi oraz w 90% skończyłem grota (brakuje tylko sztag, achtersztag i listew w żaglu), ale założę je przy pierwszym mocowaniu masztu by dobrać optymalną długość. Mocowanie serw otrzymało kolejną warstwę kaponu Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Motyl zaczyna się wyłaniać ! Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Cześć, Andrzeju, może jutro się wyłoni. Półka pod serwa wklejona na żywicę. Jutro mam nadzieję koniec prac przed wodowaniem. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Cześć, Łódka gotowa do wodowania i testów. Zamiast windy proponowanej przez producenta zostało zastosowane ramię jak w RG - system prostszy, tańszy i mniej zawodny. Niestety jest to okupione mniejszym wychyleniem żagli w kursach pełnych. Wszystko wyjdzie na wodzie, a jak się nie sprawdzi zawsze można wstawić windę . Zrezygnowałem na razie z delikatnych detali na pokładzie, które zostaną wklejone przed pierwszym oficjalnym startem. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 A, jaki ciężki jest balast? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Extra !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Dzięki, za dobre słowo. Niestety, nie ważyłem balastu. Cała łódka według producenta waży 3,5 kg. Przy okazji jakiś prac przy mieczu, mogę go zważyć, ale na dzień dzisiejszy się takie nie zapowiadają. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Proponuję zmienić - zrobić nowe żagle bo z zestawu są.....A tak przy okazji skończyłem moją Victorię z zestawu tej samej firmy. pzdr Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Gratulacje. Łódka i żagle wyszły super. Bosman Minionek też, jest O.K. Po 12 sierpnia, umawiamy się z Darkiem na jakieś pływanie. Wyślę Ci SMS-a dzień wcześniej. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Cześć,Kilka zdjęć z dzisiejszego wodowania, łódki. Niestety, wczoraj wiało zbyt mocno by pływać, a dzisiaj po zmianie miejsca, zbyt słabo . Pomimo to jestem zadowolony, bo przy bardzo słabym wietrze i "zestawowych" żaglach, łódka ładnie reagowała na ster i pływała.Zdjęcie szerszenia, po kąpieli w stawie jako ciekawostka Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Nie ma to jak wytrwałość !! Pozdrowienia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Cześć, Kilka zdjęć z ostatniego treningu. Łódka fajnie sobie radzi, nawet przy mocniejszym wietrze. Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi