krewetki Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Witajcie Postanowiłem posiasc sterownik ktory bede mial na dlugo i do wielu modeli RC. Posiadam samolot HobbyZone Champ (z DSM2) i nadajnik DX6e (z DSMx) Najlepiej zeby odrazu mozna bylo jedno z drugim sparowac. Gdzies tam czytalem ze DSMX jest kompatybilny z DSM2. Jednak mi sie jeszcze to nie udalo. Tak wiec widze 3 drogi dla mnie, a Was prosze o doradzenie co sie bardziej oplaci finansowo i przyszlosciowo (chcialbym skladac i latac na roznych modelach): 1. Probowac przerobic elektronike w Champie z DSM2 na DSMx. Nie mam jeszcze wiedzy czy to mozliwe, ile to moze kosztowac i jak to zrobic. 2. Downgrade softu w DX6e - tu mi pomogl juz CichyBart - dziekuje. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/70010-dx6e-bindowanie-z-hobbyzone-champ/&do=findComment&comment=680067 3. Oddac DX6e do sklepu (niedawno go kupilem) i poszukac innej aparatury z DSM2. Pomozcie mi prosze podjac decyzje na podstawie waszego doswiadczenia i wiedzy bo ja sam ich jeszcze nie posaidam wystarczajaco. Dla tego bladze. Mam na decyzje ok 10 dni poniewaz tyle mam czasu na ew. zwrot aparatury.
CichyBart Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Nie tyle downgrade, co próba wgrania oprogramowania NON-EU (o ile jest to sprawa wyłącznie oprogramowania, czego pewien nie jestem).
krewetki Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 Opisz jak parujesz?? 1. Podlaczam baterie do Champa - ten zaczyna mrugac 2.a. Wlaczam DX6e z przycisnietym guzikiem BIND - i kupa 2.b. W ustawieniach DX6e uruchamiam opcje BIND i tez kupa Caly czas celuje antena w strone elektroniki z bliskiej odleglosci Szczeze mam nadzieje ze cos tam jeszcze pominalem
young Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Ja do bindowania wkładam zworkę w odbiornik!
krewetki Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 Ja do bindowania wkładam zworkę w odbiornik! Problem w tym ze tu chyba nie ma gdzie wlozyc zworki: https://drive.google.com/file/d/0Byeskb8BJnC3dlFoOVZNYXZiR0E/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0Byeskb8BJnC3QTl0X2NJeGV6Y0E/view?usp=sharing
d2f Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Celowanie anteną nadajnika w odbiornik - to ograniczanie zasięgu i wprowadzanie odbić. Bliska odległość - też często za blisko dsmy mi wcale nie komunikują się - minimum metr, czasem więcej. Tak na skróty, żeby nie rozpisywać się za bardzo, bo już inni o tym pisali.. Coś czuję, że to będzie działać, tylko autor musi zanieść sprzęt do osoby która ma jakieś pojęcie o linku spectrum. Pewnie problemu by nie było przy zakupie w sklepie stacjonarnym i zapytaniu o poradę sprzedawcy. Pewnie by też od razu to zbindował. Tylko mogło by być deko drożej. Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
CichyBart Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Celowanie anteną nadajnika w odbiornik - to ograniczanie zasięgu i wprowadzanie odbić. Potwierdzam. W taranisie gdy aparaturę mam na sobie i podnoszę model czasem słyszę info o utracie sygnału.
dziobak Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Z tą odległością przy bindowaniu ,to by się zgadzało. Przerobiłem Graupnera na 2.4 ghz Corona i z małej odległości nigdy nie zbindowałem odbiornika.
krewetki Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 Niestey. Wlasnie sprawdzilem. Tym razem samolot lerzal ok 3m ode mnie i tez sie nie udalo.
japim Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Może inaczej. Gdzie kupiłeś model i gdzie nadajnik. Na stronie spektrum jest artykuł który faktycznie mówi ze systemy dsm2 i dmsx są ze sobą kompatybilne. Czy próbowałeś np najpierw włączyć nadajnik w trybie bind i potem dopiero odbiornik?
CichyBart Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Z ciekawości poszukałem na necie i gdyby nie fakt, że te modele stoją po około 800zł, to bym proponował olać ten model i kupić coś większego typu pioneer / Tomasz (od Marka z NPN) lub coś w tym stylu. Pewnie model RTF + odbiornik wyszedłby taniej... Mój pierwszy model, którym sprawdzałem "czy to mi się spodoba" to: https://www.banggood.com/WLtoys-F949-3CH-2_4G-RC-Fixed-Wing-PlaneElectric-flying-Aircraft-p-938096.html Moim zdaniem nie powinieneś się przejmować zbytnio możliwością bindowania go, gdyż (jak przypuszczam), masz go z aparaturą(?) i latać sobie nim na dołączonej apace a po zimie zainwestować w coś większego. ... chyba, że kupiłeś ten model bez aparatury, to wycofuję poprzednie.
Mustaf90 Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 1. Podlaczam baterie do Champa - ten zaczyna mrugac 2.a. Wlaczam DX6e z przycisnietym guzikiem BIND - i kupa 2.b. W ustawieniach DX6e uruchamiam opcje BIND i tez kupa Caly czas celuje antena w strone elektroniki z bliskiej odleglosci Szczeze mam nadzieje ze cos tam jeszcze pominalem Też mam wrażenie że coś pominąłeś, we wszystkich odbiornikach DSM z jakimi się spotkałem do zbindowania potrzeba wprowadzić odbiornik w tryb bindowania. Inaczej odbiornik szuka zbindowanego nadajnika. W pełnowymiarowych odbiornikach odbywa się to przez zwarcie sygnlału i masy(minusa w odbiorniku). W Twoim przypadku trzeba poszperać w necie w jaki sposób wprowadzić ten odbiornik w tryb bindowani, możliwe że w identyczny ale ręki bym sobie nie dał uciąć, może też być jakiś mały przycisk do bindowania. 1
krewetki Opublikowano 6 Września 2017 Autor Opublikowano 6 Września 2017 Też mam wrażenie że coś pominąłeś, we wszystkich odbiornikach DSM z jakimi się spotkałem do zbindowania potrzeba wprowadzić odbiornik w tryb bindowania. Inaczej odbiornik szuka zbindowanego nadajnika. W pełnowymiarowych odbiornikach odbywa się to przez zwarcie sygnlału i masy(minusa w odbiorniku). W Twoim przypadku trzeba poszperać w necie w jaki sposób wprowadzić ten odbiornik w tryb bindowani, możliwe że w identyczny ale ręki bym sobie nie dał uciąć, może też być jakiś mały przycisk do bindowania. Z tego co do tej pory znalazłem, to Champ przechodzi w tryb bindowania po paru sek. od włożenia baterii. Wiec nie wiem co wiecej mogłbym zrobić.
Mustaf90 Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Trochę by to było dziwne, ale oczywiście jest możliwość że tak się dzieje. Spróbuj znaleźć kogoś z nadajnikiem w DSM2 w Krakowie i spróbujcie zbindować. Jeśli zagada to sprawa jest jasna, jeśli nie to albo odbiornik jest uszkodzony albo potrzebuje jakiejś dodatkowej operacji żeby wszedł w tryb bindowania:) EDIT: Wychodzi na to że masz rację, te odbiorniki wchodzą w tryb bindowania po podłączeniu baterii. Jeżeli w tych nowszych nadajnikach nie da się przełączyć na modulację DSM2 to nic nie zdziałasz. Padło też pytanie o nadajnik z zestawu, jeśli go posiadasz to używaj:) Dokupić pewnie też się da z jakiegoś rozbitka, a wtedy wybierając główny nadajnik nie musisz się przejmować modulacją tylko wybierzesz to co Ci odpowiada. Choć ja pewnie i tak bym wybrał Spektrum bo z nim mam największe doświadczenie i nigdy mnie nie zawiódł (odpukać).
krewetki Opublikowano 7 Września 2017 Autor Opublikowano 7 Września 2017 Trochę by to było dziwne, ale oczywiście jest możliwość że tak się dzieje. Spróbuj znaleźć kogoś z nadajnikiem w DSM2 w Krakowie i spróbujcie zbindować. Jeśli zagada to sprawa jest jasna, jeśli nie to albo odbiornik jest uszkodzony albo potrzebuje jakiejś dodatkowej operacji żeby wszedł w tryb bindowania:) EDIT: Wychodzi na to że masz rację, te odbiorniki wchodzą w tryb bindowania po podłączeniu baterii. Jeżeli w tych nowszych nadajnikach nie da się przełączyć na modulację DSM2 to nic nie zdziałasz. Padło też pytanie o nadajnik z zestawu, jeśli go posiadasz to używaj:) Dokupić pewnie też się da z jakiegoś rozbitka, a wtedy wybierając główny nadajnik nie musisz się przejmować modulacją tylko wybierzesz to co Ci odpowiada. Choć ja pewnie i tak bym wybrał Spektrum bo z nim mam największe doświadczenie i nigdy mnie nie zawiódł (odpukać ). Nadajnik do Champa mam. Taki podstawowy i działa. Postanowiłem kupić sobie nadajnik bardziej rozbudowany i uniwersalny którego wykorzystam do Champa i do innych modeli. Jako że DX6e nie spełnił moich oczekiwań a mam możliwość jego wymiany więc zdecydowałem się na FrSky X9D Plus. Przekonało mnie dodatkowo to że FrSky z dopiętym multilinkiem może obsłużyć dużo różnych modeli w tym moje: Champ i Hubsan X4 Tak wiec pozostaje czekać na przypłynięcie aparatury z nadzieją że będzie tak wspaniała na jaki się zanosi
japim Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Tak wiec pozostaje czekać na przypłynięcie aparatury z nadzieją że będzie tak wspaniała na jaki się zanosi "Będzie Pan zadowolony :)" 1
krewetki Opublikowano 7 Września 2017 Autor Opublikowano 7 Września 2017 "Będzie Pan zadowolony :)" Mow mi Tomek jeśli chcesz
japim Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Mow mi Tomek jeśli chcesz Oczywiście - tutaj wszyscy jesteśmy na Ty. Pozwoliłem sobie tylko zacytować tytuł programu i dlatego było w cudzysłowie 1
krewetki Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 Myślę że czas zakończyć ten temat. Ostatnio mam ciężki czas w pracy i na niewiele rzeczy czas. Pragnę podziękować wszystkim za pomysły i linki i wszelką pomoc. Z każdym dniem dowiaduję się czegoś wiecej i coraz bardziej mnie to kręci. Nie żegnam się oczywiście, choć tak to brzmi Będę miał pytania to znów bedę pisał (...............ale mnie wkurza pisanie z polskimi literami...wrrrrr................) Co do moich planów odnośnie tematu postu. W nowszą elektroonikę w Champie nie będę inwestował ponieważ zainwestowałem w aparature. DX6e sprzeedaje za dobra cene. Można podawać mi swoje propozycje na prv Do mnie płynie już FrSky z modułem do łączenia się z Champem, Hubsan'em i wieloma innymi modelami. W prawdzie przestrzeliłem swoje założenia budrzetowe ponad 3x ale i tak kupiłem go za bardzo dobre pieniądze dzięki Wam, za co bardzo dziękuję Samym Champem polatam jak mu wymienie co nie co (myślę tu o steropianie a nie o elektronice). Ale to już temat na inny temat Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi