MTom Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Witam, jestem zupełnym amatorem w dziedzinie modelarstwa rc, potrafię tylko kupić najprostszą aparaturę i jako tako zamocować w modelu. Robię modele samochodów i łodzi z nastawieniem na dokładność detali, choć jednocześnie z napędem elektrycznym. Problem w tym, że interesują mnie pojazdy sprzed 1939 roku, a to chyba mało popularna dziedzina w modelarstwie rc. I tu tkwi cały problem: wszystko robię samemu w przypadku samochodów z tektury, cienkiej blaszki itp., ale mam zasadniczo dwa poważne problemy: koła i obłości karoserii. Ten drugi rozwiązuję tak, że po prostu nie robię bardzo opływowych modeli, raczej takie, w których karoseria jest wystarczająco kanciasta. Nie umiem bowiem kształtować blaszki tak, aby stworzyła np. obły błotnik, a innych materiałów, z których takie rzeczy mógłbym wykonać nie znam. Zawsze zostaje szlifowanie drewna albo tektury, ale to też niezupełnie ten problem rozwiązuje. Natomiast problemu z kołami zupełnie nie jestem w stanie rozwiązać: po prostu nie wiem skąd wziąć albo jak zrobić koła do samochodów retro. W załączniku przesyłam zdjęcie mojego modelu samochodu CWS w skali 1:24. Koła pożyczyłem z plastikowego modelu opla blitza wyprodukowanego przez italeri. Niestety takie rozwiązanie, choć koła pasują niemal idealnie, w zasadzie uniemożliwia jeżdżenie modelem po śliskich nawierzchniach bo opony są zwyczajnie plastikowe a nie gumowe. Dodam jeszcze, że zależy mi na prostocie rozwiązania. Być może dałoby się w domu z pomocą odpowiednich materiałów i umiejętności odlać oponę z odpowiednim bieżnikiem, ale ja jestem na to zdecydowanie za mało zaawansowany. Dlatego postanowiłem na różnych forach modelarskich popytać, a nuż znajdzie się jakieś rozwiązanie skąd takie koła wziąć albo jak plastikowe "ogumować". Z góry przepraszam jeśli to nie jest najlepsze do tej kwestii forum (może bardziej odpowiednie byłoby jakieś z modelarstwa redukcyjnego), ale postanowiłem popytać wszędzie gdzie się da Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeKLeŚ Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 Pierwsza myśl po przeczytaniu Twojego posta, zupełnie na surowo. Felgi drukowane z tworzywa. Obecny dostępny w PL park maszynowy daje potężne możliwości. Malowanie wydruków to również żaden problem. Opony? Wycinanie z grubszych "płatów" gumy i ręczna obróbka? Może odlewanie z silikonu o właściwej sztywności i dodatku definiującym kolor? Foremki z rzeźbą również można wydrukować. Wyjsrapatalkowane po zbóju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 5, 2017 Share Posted September 5, 2017 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
MTom Posted September 11, 2017 Author Share Posted September 11, 2017 Dzięki za te podpowiedzi. Książeczkę już zamówiłem a z drukiem 3d może też coś pokombinuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Osa Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 Opony też można drukować. Nie to, że próbowałem ale wiem, że można. U mnie się nie da :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKER 2 Posted October 6, 2017 Share Posted October 6, 2017 Wtrącę swoje dwa słowa .Parę lat temu na targach druku 3D w Kielcach dostałem koło z oponą . Opona wydrukowana ponoć z " gumy " jest trochę miękka , ale w sumie bardzo twarda .Wymiary koła ;Średnica całkowita 105 mm .Średnica felgi 70 mm .Szerokość opony 55 mm . Tak że widać że można , w sumie koło jest dość mocne ale nie jeżdżone . Przepraszam za jakość zdjęć ale robione na szybko w słabym oświetleniu , natomiast z lampą błyskową wyszły jeszcze gorsze . Joker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts