kaczma2 Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Nie startowałem na zawodach i mam małe doświadczenie w pływaniu ale na kanale można dużo się nauczyć. Mam 2 żaglówki RG 65 i 2 Footy Class. Oglądałem różne filmy z zawodów i myślę,że nie warto kombinować. Wszyscy mają podobne żaglówki. Modelarze z GB, Niemiec, Brazylii, Argentyny i innych krajów wszystko przerabiali. Można mieć super model a wystarczy błąd w sterowaniu na wodzie i zostaje się w tyle. Mocowanie bulby do płetwy aluminiowej 2,0 w przedniej części ma poprawić właściwości ale w przechyle pozostała część swym ciężarem nie powoduje zwichrowania płetwy a tym samym zwiększa przechył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Sezon 2018 uważam za otwarty ⛵️???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Sezon 2018 uważam za otwarty ⛵ imge.jpeg Napisz jakie nowości na początku sezonu , jeśli możesz. Wybierałem się , ale zdrowie nie pozwoliło na wyjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Z nowości to piękna pogoda, a tak poważnie to wszystko po staremu. Przybyły dwie nowe łódki w NSS-650, a tak to po staremu, świetni ludzie, fajne pływanie i atmosfera. Przepraszam, że napisałem w tym poście, o początku sezonu, ale to przez pomyłkę (z telefonu) miało być tu http://pfmrc.eu/index.php/topic/66439-nss-650-standard/page-4?do=findComment&comment=705091. O ile to możliwe proszę admina o przerzucenie trzech ostatnich postów do wątku NSS-650 standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dziękuję i gratuluję pogody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Przedstawiam film z pływania żaglówką swingrig RG65. Na 1 krótkim ujęciu pływa poprawnie, w każdym bądź razie reaguje na ster. Po 0:30 gdy zawiał silniejszy wiatr ustawiła się w taki dziwny łopot. Na drugim ujęciu po 5:10 przy silniejszym wietrze ustawia się podobnie. Zauważyłem, że ma tendencję do wyostrzania. Możliwość zmiany ustawień w tego typu modelu jest ograniczona. Linka foka jest za luźna. Węzeł popuszcza. Zdjęcie zrobiłem tak aby oddać najwierniej rzut z boku. Maszt przesunąć do tyłu ale zanim to zrobię będą wykresy, obliczenia i sprawdzanie wymiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Kazimierzu, Jeżeli łódka ma w Twojej ocenie tendencję do nawietrzności, przesunięcie masztu do tyłu raczej ją tylko powiększy. Pisząc linka foka miałeś na myśli sztag czy szot? Bez przesuwania masztu, co przy obrotowym jest dosyć kłopotliwe i moim zdaniem niepotrzebne, możesz spróbowac zmienić proporcje ożaglowania powiększając udział foka, zmniejszając grota, tak by się zmieścić w okreslonej powierzchni (22,5 dm2). Zacznij jednak od uzyskania poprawnej pracy foka, taki "klepiący" raczej generuje straty niz prędkość, a tej z kolei brakuje przy zwrotach. Wtedy będzie można bardziej precyzyjnie okreslić co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Niepotrzebnie zwiększyłem wychylenie foka na 50 mm, tj. kąt w stosunku do osi podłużnej i do grota. Poprawię i w sobotę sprawdzę czy to coś dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 A, jakby tak sztag zaczepić do dziobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zlikwidowałem wychylenie foka. Model nie zmienia kursu od porywu wiatru jedynie zwiększa się przechył. Jeszcze sprawdzę na silniejszym wietrze. Film z tego pływania. Na końcu węzeł szota się poluzował i już było gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi