Slawomir Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Witam po wielu latach przyglądanie się temu samolotowi i zebraniu dostępnej dokumentacji. Oraz lekturze na RC gruops, w sezonie jesień zima postanowiłem zbudować P11 C według modelarza z 1994 roku artykuły Wiesława Schiera. Będę się posiłkował planami od kolegi Karola wielkie dzięki. Wybrałem rozmiar 1:7 Chce model większy nisz wilga. Rozpiętość 153cm Długość 107.8cm Masa wersji spalinowej szacowana przez autora na 2.8Kg moja elektryczna może się zmieszczę w tej masie. Mam nadzieje ze z uwagi na napęd elektryczny ( bez problemu napędzę wielkie śmigło) i masę zasilania nie będę miał problemów z wywarzeniem płatowca. Na razie rysuje i liczę jak to wyjdzie. Proszę kolegów o wszelkie sugestie i rady, co do budowy. Na razie mam regulator fizycznie w pudelku oraz sporo balsy i sklejki, ale i tak trza będzie dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Coś koło 3metrów i 18 kg wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 The super !!! 3kg na 1,5 m to na makietę w sam raz , jednak powinieneś spokojnie zmieścić się z wagą poniżej 2,5kg . Rób , będę wiernie kibicował. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Praktycznie zamknołem sezon na latanie paralotnią ( oby jeszcze nie ) wiec rozpoczołem budowe od ramy ze sklejki balsowo lipowej 5mm i tu odrazu wyszło ze przy budowie tej wielkosci modelu potrzebne bedzie o wiele wiecej sklejki. Miałem arkusz 100X25X0,5cm i wyszły tylko boki ramy i jedna wręga. Trzeba znowu zamawiac ale na pozostale zebra wezme sklejke 4mm. Czy ktos widzial gdzieś wąskie koła fi 100mm nadające sie do P11C piankowe odpadaja bo waga. Mam w przeglądzie modelarskim opisaną budowe kół tylko jak zrobic opone ? odpowiednio mocną a lekką na początku pewnie wstawie jakieś standardowe . Pozdrawiam Slawomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Przy tej wielkości modelu spokojnie wystarczyłaby sklejka 3mm. Nie jest ona "jednilita" lecz wygląda jak ta ze skrzyneczek od pomarańczy. Z tego robię swoje 2m modele. ale skoro ramę już masz to pozostałe elementy - wręgi - spokojnie z 3mm wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 opony to z wózków dla lalek, ale co innego mnie zaintrygowało. Czy nie uważasz że lepsza byłaby zwykła kratownica z listewek zamiast tej wycinanki ze sklejki? W kratownicy masz listewki o słojach zgodnych z kierunkiem sił, a w tej sklejce nijak to nie pracuje , wiem że to się łatwiej wycina laserem, ale jeśli ręcznie wycinasz to ja bym zrobił zwykłą kratownicę z listewek sosnowych i wzmocnione naroża z cienkiej sklejki. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 W budowie modelu chce sie jak najbardziej trzymac się planow Wiesława Schiera. Jak ktos zainteresowany to mam orginalne plany i obszerny opis Wiesława Schiera z modelarza. W planach rama jest ze sklejki i do wiekszych modeli jak najbardziej zalecana przez W. Schiera. Jest tam bardzo dużo pomyslow ( sprawdzonych przez autora ) na szczgóły miedzy innymi system mocowania skrzydeł jak i bardzo fajnie rozwiazane amortyzowane podwozie. Wiem ze z listewek bylo by łatwiej. Corka ma stary wozek dla lalek ide obejrzec kółka. Pozdrawiam Slawomir Ps. A lasera to ja niemam a model ma byc tanio zrobiony wiec nie bede zlecal wycinania wole tą kase przeznaczyc na model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.