Ziggy Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Witam, Statecznik poziomy w zasadzie skończony, napędy tez. Przymiarka steru kierunku -do napędu zrobie kable. Zamontowalem prawe skrzydło, musze pomyśleć jak rozwiązać ta przednia cześć kadłuba. Ziggy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Witam, Po raz pierwszy zlozylem skrzydła i rozpracowałem jak to wykończyć pokrycie kadłuba w tym miejscu. Kabina pilota zamocowana, musiałem wyciac gore jednej wręgi aby miec kokpit w skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam, Powoli do przodu. Zrobiłem naped steru kierunku. jest schowany pod podloga fotelu pilota. Pracuje nad ułożeniem linek do wyjścia z tylu kadłuba. Ster kierunku prawie skończony. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Witam, Drugie skrzydlo całkowicie pokryte, teraz tylko szlifowanie natarcia. Zlozylem wszystko razem i robie z balsy opływ początku kadłuba. Troche to jest pracochłonne ze względu no rożne katy. Powoli ale do przodu. Ziggy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Witam, Lewe skrzydlo skończone. Zalaminowane, uzylem włókno szklane 0.8 oz i Eze-Kote . Skrzydlo pokryte i pomalowane 2 razy ciagu 2 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bojan Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 jak postepy prac, bo dawno nie było relacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Witam, Mialem duzy przestój w budowie ponieważ musiałem zrobić dwa modele szybowców. Napisze na wątku Szybowce. Za pare tygodni wracam do 11-nastki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam Mialem dużą przerwę. Postal nowa modelarnia. Dwie stare budy usunięte i postawiłem nowa 3 x 5 m. to taka typowa konstrukcja w Australii.Typowa konstrukcja z blachy falistej.Mam doprowadzony prąd.Betonowa podloga musiała się suszyć się 8 tygodni do czasu malowania.Jeszcze tylko muszę termicznie uszczelnić dach ponieważ szybko się nagrzewa. Teraz rozpoczynam budowę 11stki. Rozwiazanie podwozia to tak jak u pana Henryka. Zrobiłem tulejki z aluminium z rowkiem. Podwozie wycięte z blachy aluminium 3.2 mm (aviation grade) Ustawiłem to i sprawdziłem katy - wszystko gra. W poniedziałek będę to miał pospawane IMG_0485.MOV 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 9 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Dobrze że dalej działasz. Myślałem że już może nie będzie dalej relacji. A modelarnia super! I jaki porządek...! Pięknie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Witam, Podwozie pospawane i pierwsza przymiarka.Zaczyna nabierać kształtu. Nareszcie mam czas na dalsza budowę modelu. Chce to zrobić jak ten samolot co był na wystawie w Paryżu - malowanie na srebro i czerwone dodatki. Czy ktoś ma informacje o tym typie : czy działka były zainstalowane w kadłubie czy tylko była zbudowana wnęka.Z tego co widziałem to za osłoną silnika nie było otworów w tej części kadłuba Proszę o informacje Ziggy 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Pezetelka fajna, ale warsztat jeszcze fajniejszy sobie urzadziles! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 18 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Witam, Dzisiaj nareszcie zamontowałem silnik. Troche przycinania aby dopasować rurę wydechu. Teraz musze odciąć przednia część osłony, taka jest tam przerwa. Trzeba to jeszcze dobrze zmierzyć. Wtedy będzie wiadomo czy nie będę musiał zmienić stand off na inna długość. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Witam, Dzisiaj sprawdziłem odstęp śmigła od ziemi w locie poziomym. Wyszło 90 mm. Rozstaw kół podwozia zgadza się z planami.Zrobilem to szczelinę w osłonie silnika. Zlozylem wszystko razem. 11nastaka nabiera kształtu. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Myślałem że żadne filmy z mewim płatem nie istnieją a tu taki rodzynek. ? Dobrze idzie, buduj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam, Dzisiaj pracowałem nad zastrzałami. Troche inne rozwiazanie - tulejki nagwintowane do śrubek. W dolnej części zastrzału zrobię wcięcie i śrubką będzie wklejona. Umozliwia to ustawienie katow bez żadnego problemu. Sprawdzilem wznios skrzydeł i wyglada to OK. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Witam, Przesylam trochę ciepła ze słonecznej Australji i życzę Zdrowych Świat. Skończyłem pierwszy zastrzał. Wazy 89 gramów.Oklejony jest balsa. Przekrój jest takin jak ta część z prawdziwego samolotu. Zdjęcie tych zastrzałów w różnych etapach budowy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 31 Stycznia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam, Lewe podwozie skończone i oprofilowane. Teraz sklejam prawa stronę W międzyczasie zrobiłem podłogę kabiny z fotelem pilota.Musze skończyć wszystkie części kabiny zanim pokryje kadłub. Ziggy 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Witam, Dzisiaj skończyłem podwozie.Zlozylem wszystko razem i pierwszy raz jedenastka stoi samodzielnie. Waga podwozia wyszła 416 gramów. Pierwsza przymiarka zbiornika paliwa i dobrze mieści się w kadłubie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ziggy Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Witam, Zmiana planów. Saito 90cc idzie to Wilgi do holowania. 11nastka dostała nowy silnik Saito FG-73R5. 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Witam, Duża przerwa bo montowałem Saito 90 cc to Wilgi. Flange który jest instalowany przez Saito ma inne położenie magnesów - było to projektowane dla paliwa żarowego. Dostalem te nowe z USA od CHignition do 90 and 75 cc. Ten po lewej jest nowy a prawy to standard Saito. IMG_0831.MOV Saito 90 pracuje teraz super. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi