Gość Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Rozrysowałem sobie jakiś czas temu ultimate. Zleciłem wycięcie ale coś się to opóźnia. Model o rozpiętości 955mm i długości 1033mm. Zbudowany głównie z balsy 2,5 i 1,5mm z pewną iloscią węgla , balsosklejki isklejki brzozowej 0.8mm. Założyłem sobie że dostęp do pakietu ma być bardzo łatwy. Na screenach dość wczesny etap rysowania. Kilka elementów jest zmienione w tym ażury kadłuba. Czekam na wycinankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Dorobiłem kabinę, trzeba wyciągnąć z niej przekroje do kopyta. Nadal nie mam informacji w temacie wycinanki. Muszę czekać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Sławku, jak zwykle bajka Również czekam na relację z budowy. Pomyśl o większym, tak z 1,5m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 hehehe, 1500 już jest rozrysowany na formatkach ale musi poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziś miałem chwilę i odebrałem wycinankę. Miałem robić relację "krok po kroku" ale chyba nikogo by to nie interesowało. Rozpakowałem elementy no i popłynąłem. Kadłub tak jak na zdjęciu waży 143g ( z tymczasową kabiną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 to chyba bedzie mój następny kit, po katanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 No nieźle, nie dość że wygląda ładnie, to jeszcze tempo składania iście olimpijskie. Spodziewaj się, że Ci będę wiercił dziurę w brzuchu o większe modele. Świetnie projektujesz i składasz (a wiem co mówię, gdyż miałem przyjemność już jedną extrę oblatywać i opisywać na forum - świetny model), więc czas przejść na 1,5-2m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Mogę prosić na prv o info gdzie gdzie zleciłeś wycinanie? Aktualnie szukam firmy, która mi wytnie mój pierwszy projekcik CAD zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 http://www.barwyreklamy.pl wspomnij ze masz namiar od Sławka. Andrzej zna sie na doborze materialu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Rano zrobiłem zakończenie kadłuba. Zwalony jestem pracą zawodową i postępy są dość małe niestety. 155g z czego kabina 20g. Zrobi się lżejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Tempo świetne Tak w tej chwili rzuciłem okiem na te rendery konstrukcji. Może to takie złudzenie, ale czy nie za dużo tych żeberek na obu skrzydłach, nie za gęsto, może mniej by wystarczyło, a zawsze będzie lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Źeberka są głownie z balsy 1.5mm i 2.5mm. Niektore wzmocnione sklejkowymi ale tylko te ktore mają przejmować obciąźenie od łącznika.75 procent kadluba wykonane jest z balsy 2.5mm i 1.5mm. To co na zdjeciach 177g. W sumie to niewiele.Mordka pewnie doda z 15g. Ultimate pomimo metra rozpiętości będzie dość duży. Ciekawe ile wyjdzie do lotu. Edit: skleiłem i wyszlifowałem pokrycia skrzydeł i lotek, łącznie 136 elementów- 58g. Dojdzie jeszcze pokrycie centropłatów -8 elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Złożyłem szkielet skrzydełek. Oba kompletne z pokryciami będą ważyły około 140g To co na zdjęciach trzyma się bez kleju. Jutro załatwię prostą deskę montażową to posklejam wszystko. Cały model tj. kadłub, skrzydła z kabiną ( to co na zdjęciach plus pozostałe drewniane elementy niewidoczne typu zastrzały) waży na tą chwilę 350g. Jest szansa na 500-550g wagi pustego modelu bez rc. Zobaczymy. Przy pow. nośnej 32dcm2 może wyjść lekki model. Oby.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Piknie, Panie Kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Dzięki Pokrycia przeszlifowane, wszystko przygotowane do sklejania tylko deski nie mam. Byłem wczoraj w Castoramie ale do głowy mi nie przyszło że deskę zostawiłem w Ostrowcu bo przecież od razu bym zakupił odpowiednią i skrzydła były by gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Uklepałem pokrycie z jednej strony jednego skrzydła. zdjęcia fatalne bo z komórki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 To jak następnym razem będę coś budował, to najpierw Cię spytam, czy się przypadkiem nie nudzisz Tempo świetne, a model zapowiada się jak zwykle z Twojej linii montażowej doskonale. Oj polatamy na wiosnę, polatamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Może do wiosny się wyrobię Pokryłem jedną stronę drugiego skrzydła. Powoli do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Pokryłem i wyszlifowałem wstępnie skrzydła. Lotki jeszcze przede mną. Tak ma to mniej więcej wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Ładniusi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi