dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Chyba wypada zacząć od tego że zawsze chciałem mieć Spitfire’a. Jest cos w kształcie tego samolotu co po prostu wygląda dobrze w powietrzu. No i jakoże rozpocząłem swoja przygodę z drukiem 3D wpadła mi w oko oferta firmy 3Dlabprint. Firma ta sprzedaje modele w postaci plików do drukarki. W tym przypadku mówimy o modelu: - samolot: Supermarine Spitfire MkIX - długość: 1488mm - rozpiętość: 1700mm (normalny), 1505mm (clipwing) - obciązenie powierzchni nośnej: 71,9 g/dm2 - masa modelu gotowego do lotu: 3700g (z pakietem LIPO 6s 4500mAh) - czas lotu (z 30% zapasem) 10min - chowane podwozie - klapy Za $48 dostaję się dostęp do strony gdzie można zaciągnąć kilka spakowanych archiwów w których dostępne są pliki pozwalające: - wydrukować model wprost (gcode) na drukarkach serii Prusa I3 (najlepiej oczywiscie oryginalnych ale na klonach też da radę) - wydrukować model z własnymi parametrami (pliki STL) i na dowolnym oprogramowaniu (polecają Simplify 3D) Do tego są do wydrukowania oznaczenia, 2 wersje zakończenia skrzydeł, detale kadłuba jak anteny, działka, drukowane koła (opona i felga), podwozie, kołpaki pod 2,3 i 4 płatowe smigło) itp. Firma poleca drukowanie modelu z PLA (najprostrzy i najbardziej łamliwy z materiałow do druku), dopuszcza PET-G (co mi się podoba) oraz nie poleca ABS (potencjalnie najlepszy wygląd). Jako standardową polecaja dysze 0,4mm i drukarkę z polem pracy 195x195x150mm oraz grzaniem stołu. No to ja będę drukował w PET-G (chyba). Na razie na próbe poszedł kołpak, nei wyszło idealnie ale i jak na pierwszy raz jest nieźle. Drukowałem z przygotowanych plików i jakość kodu jest naprawdę wysoka. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Na razie kilka fotek ze strony producenta: Więcej tutaj: https://3dlabprint.com/shop/supermarine-spitfire-mkix/ Prosze trzymać kciuki za postępy w budowie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Ha ha, Kolega mnie uprzedził Mam już wydrukowany ten samolot, ale postanowiłem dokończyć MX-a, zanim się zabiorę za relację ze składania Spita. Mam już do niego silnik i podwozie, także jak już zacznę to pójdzie szybko. Ja zakupiłem swojego poprzez giełdę tutejszego forum, gdzie co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia dot. tego i innych drukowanych samolotów. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości natury prawno moralnej, czy sprzedawanie gotowych modeli z plików jest dopuszczalne. Otóż sam się nad tym zastanawiałem i nie tylko ja. Na RcGroups był wątek w którym ktoś zadał to pytanie, Któryś z uczestników dyskusji sprawdził i odpowiedział, że firma nie ma nic przeciwko sprzedaży wydrukowanych modeli, a jedynie nie pozwala na sprzedaż plików, co zresztą ma odzwierciedlenie w informacji na stronie. Powiem tak, wydruk mojego pierwsza klasa, tak więc szczerze polecam. Wygląda fajnie. Waga według danych producenta jak na model tej rozpiętości przyzwoita. Na filmach lata fajnie, a że podobają mi się te eliptyczne skrzydła i będzie można zrobić polskie malowanie, aczkolwiek statecznik pionowy nie polski (ale coś pokombinuję ) to nie mogłem się powstrzymać przez zakupem i jak na razie nie żałuję.Cena jak na model tej wielkości też wydaje mi się niezła. Zobaczymy co wyjdzie w praniu P.S. Wielkie dzięki Koledze Baas ArK z innego zaprzyjaźnionego forum, który zwrócił mi uwagę na ten statecznik, ja byłem tak podniecony, że w pierwszej i w następnych chwilach nie zauważyłem Poszukałem, mój model drukował Kolega o nicku Kaizen. Polecam, wydruk pierwsza klasa, pakowanie rewelacyjne, nic tylko składać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 a z jakiego materiału drukował bo ja chcę się ubrudzić własnie w tej warstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 W ostatnim czasie ostro zastanawiam się nad tym Spitem. Jedynie chyba połączyłbym sobie po kilka elementów w jeden z racji nieco większej drukarki, niż ta, która wymagana jest jako minimum. Ewentualnie lekko bym go powiększył. Ja osobiście wydrukowałbym z ABSu firmy CORO. Mam dobre wspomnienia po niej, oferują porządny filament (mega wytrzymałość), konkurencyjny ze Stratasysem, a tańszym o 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 a widziałeś jakie tam są cienkościenne profile? podstawowy problem z ABSem to jednak skurcz termiczny, drukarka która posiadam (klon Prusy I3) nie ma żadnej komory wydruku więc trzeba się trzymać prostszych materiałów którym z tych CORO ABSow drukowałeś? ewentualnie który polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Nie miałem póki co pliku w "rękach", więc nie wiem jaka jest grubość ścianek. Ja mam komorę zamkniętą, więc CORO sobie radzi, choć fakt, jak próbowałem coś cienkościennego drukować np. z Fiberlogy, to skurcz był duży i nic nie wychodziło. Drukowałem wszystkimi trzema. Do modeli używam najczęściej EX, czasem ST. Ostatnio przy 1,5 metrowym kadłubie i ściance 1,5mm nie było widać najmniejszego skurczu (ABS EX). Przy otwartej chyba faktycznie jednak odpuściłbym ABS i rozważył PET-G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Można zarejestrować się na ich forum i dostać element testowy (jedna z części modelu) na próbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Ok, tak uczynię i zrobię test w tym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Nie mam doświadczenia z drukarkami 3D. Firma poleca PLA i z tego jest to drukowane. Elementy, zwłaszcza niektóre rzeczywiście cienkościenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Ja kupiłem z tej firmy p-38 i na razie wydrukowałem kadłuby ale mnie coś za ciężki wychodzi. Jak znajdę czas to przysiądę ponownie do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 w instrukcji odwołują się do docelowej wagi części (gdzieś jest zamieszczona) która pozwala optymalnie dobrać ustawienia wydruku, na razie nie udało mi się znaleźć kołpak z PET-G wygląda tak: na drugim zdjęciu widać problem gdy głowica kończy/zaczyna warstwę, możne retrakcja jest za duża. jeszcze nie rozgryzłem. Zmieniam tez dysze z 0,3mm na 0,4mm (tak polecają) Przy okazji: w zestawie plików są kołpaki na 2,3 i 4 łopatowe śmigło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Jak będę miał czas, ale to dopiero w weekend, to możemy porównać. Wydrukuj coś, zważ, a potem ja zważę analogiczne części, zrobione z PLA i porównamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Dobra leci kołpak od nowa dysza 0,4mm z przeźroczystego PET-G, na razie wygląda super EDIT: sam koniec kołpaka 17g, cały zestaw standardowy kołpaka 35g, material PET-G (przeźroczysty), dysza 0,4mm, wyszło super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TopGun Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Poka, poka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 A proszę bardzo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 A czym kleicie wydruki? Na filmikach kleją CA ale moim zdaniem lepsze efekty osiąga się klejem do modeli plastikowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja jeszcze nic ale klej do modeli wydaje mi się nie za dobrym pomysłem jako że służy do klejenia polistyrenu i częściowo go rozpuszcza. PET-G to politereftalan etylenu z domieszką glikolu, są takie specjalne kleje do poliwęglanów gdzie PETG jest tez wymieniony. EDIT: np taki: http://www.kleje-uszczelniacze.pl/p/konstrukcyjne-metakrylowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam coś cisza w temacie czyżby zawiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Mały przestój z powodów zawodowych, oraz mały problem techniczny z gcodami od Czechow. Problem polega na innym punkcie odniesienia oryginalnej Prusy wzgl mojej drukarki, na kołpaku to nie miało znaczenia ale przy dużych sekcjach brak X=10mm i Y=-10mm uniemożliwia wydruk (wychodzi poza stół). Koresponduje ze sprzedawcą zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej będę walczył z STLami (czyli wydrukiem z geometrii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coster Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 witam ja jestem własnie na ukończeniu drukowania lightinga 140cm rozpietosci i nie mam problemow z drukowaniem jedynie co to tylko ściąga mi wydruk na końcówkach i po zlorzeniu na natarciu i spływie mam szczeliny .pole drukujące mam 24 na 24 cm, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi