Zdzisław Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam. Przyszła pora żeby wybazgrać coś w jakimś Camie. Wybór padł na DoubleCad. Relacja jest po oblocie. Budowa wraz z projektowaniem trwała około miesiąca. Moi zamiarem jest zbudowanie katanki i mam jakieś wymagania 1 Model ma być napędzany elektrykiem zasilanym 6S 3000-5000 lub spalinką 12-15cm 2 Ma zajebiście latać 3 Ma być tani, łatwy w odbudowie ,wszystko co lata musi się kiedyś rozbić ;-) 4 mają być dostępne części Projekt zrobiłem ze sklejki 3 mm tej taniej i ciężkiej. Ale ma jedną zaletę jest dość twarda i projekt musi być dość delikatny żeby się wyrobić z wagą. CDN :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Fajnie, jaka rozpiętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Jakby w tytule tematu pisze 154 cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Mordka KABINKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Fajna rzecz Co mogę Ci polecić a co wyjdzie na plus zarówno w zmniejszeniu wagi jak i wzroście wytrzymałości to boczki z balsy 2,5 a po rogach płaskownik węglowe np 1x3. Boczki ażurowane rzecz jasna. Kadłub zrobiony w ten sposób jest sztywny i dużo lżejszy. Jak byś mógł zdradzić gdzie frezujesz kopyta i gdzie tłoczysz mordki to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dziękuję za wskazówki co do balsy. Model zrobiony jest ze sklejki celowo. Wycięcie na laserze z materiałem to koszt 120-150 zł Kopyta frezuję sam. Z tłoczeniem maski to jeszcze muszę dopracować. Maszynę do tłoczenia ma Radiomodels Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Z balsy chyba wyszedłby podobnie w kosztach ale nie ważne na tą chwilę. Nie wiem czy czytałeś może moją relację na ADW http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=4&t=337&start=110 Jak będziesz miał chwilę to polecam. Tam też zrobiłem kadłub w takiej technologi jak Twoja. Potem zmieniłem na balsowy z węglem. Model schudł baaardzo dużo , wzrosła wytrzymałość i wyważał się pakietem 1300mAh a nie 2200mAh. Z chęcią dodaję Twój temat do obserwowanych. EDIT :Ważna wiadomość z punktu widzenia wagi. 3cm2 balsosklejki 3mm waży 1g. Łatwo policzyć ile można zaoszczędzić. Deska balsy jednorodnej 6mm o sredniej gęstości około 60g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jeszcze kilka drobiazgów do modelu. Sławku Twoje modele znam wszystkie od kilku lat. Dla mnie jesteś nr 1 jeśli chodzi o projektowanie modeli w Cad Nie znam nikogo kto by zaprojektował tyle modeli i z takim sukcesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jeszcze jedno pytanie: czy masz możliwość wyfrezowania kilku elementów w laminacie 1,5mm i jednego w mdf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Sławku znam ADW Mam tam też konto. Z frezowaniem niema problemy. Wieczorem jak będę miał chwilę wrzucę zdjęcia całości. Zrobiłem już kilka modeli i to bardzo lekkich Te modele były zrobione bez Cad Wycinane z patyczków Jak dla mnie to troszkę nudne latanie takimi piórkami Model musi mieć silnik i aku żeby zapierniczał jak jest potrzeba, i odpowiedni profil skrzydła, taki żeby nie stawiał zbyt dużego oporu ale też nie przepadał na małych prędkościach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jakie pliki akceptuje frezarka? Podrzucę Ci za chwilę plik CAD 3D to zobaczył byś czy da radę wyrzeźbić coś takiego i ile "eci peci" za to szykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Najlepiej dxf Jeśli będą inne to zapiszę Double Cad Ty używasz TurboCad to musi zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Przesłałem na PW w formacie DXF AutoCad 2006. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jakby w tytule tematu pisze 154 cm... Co ślepemu po oczach, przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Fajny model , a wytłoczki super . Jakie wrażenia z oblotu i ile waży pusty model , jaka długość kadłuba ? No i zdjęcie modelu w całej okazałości by się przydało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Model z silnikiem oma 5020-490 waży 2500 Do tego trzeba doliczyć akumulator 500g Do lotu 3 kg. długość kadłuba z kołpakiem 152cm Powierzchnia skrzydeł 52dm Mocy na tym silniku jest wystarczająco. Powinien latać na emax gt 4020-09 silnik troszkę lżejszy i mocy powinno wystarczyć Model lata bardzo dobrze. Nie przepada na małej szybkości. Model najlżejszy nie jest ale łatwy i tani w odbudowie. Projekt uważam za udany Filmu z oblotu niema. Jak będzie pogoda to coś nakręcę Model w całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Całkiem fajne malowanie i jakie bliskie sercu każdego Polaka . Jakiej średnicy jest drut na golenie podwozia i co to za drut ? 3 kg to jeszcze nie tak wiele przy rozpiętości 154 cm . , pewnie będzie stateczny na wietrze . Skoro nie przepada to jest super . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Drut kupiłem w modelemax 4.5mm Po wygięciu podgrzany na słomkowy kolor. A kolory to moje ulubione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi