elpazo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam kolegów mam taki mały dylemat otuż mam na wykończeniu Ventusa 2CV i stanołem na zawiasach klap zamykajacych podwozie mam różne koncepcje jedne pracochłone inne proste, ale czy skuteczne na tyle aby trawa je nie wyrwała ? Może macie jakieś sprawdzone trwałe rozwiązanie tego tematu , bo wszystko się rozbija o małe szczeliny po zamknięciu podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Elastosil E43. To jest mocna guma silikonowa, która rozciąga się nawet 6-cio krotnie. Nakładasz na połączenie kadłuba z klapkami i od razu masz zawias i sprężynkę w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Myślałem nad takim rozwiązaniem tylko gdzie ja kupię na mojej wiosce, a o ile wiem sprzedają go w kilowych puszkach = utwardzocz osobno. Może sikaflex do szyb samochodowych? A jak by się zachowywał delaminarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoFlo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 nie demonizuj, mozesz pisać tutaj -> możesz pisać w dowolnej przegladarce : https://sklep.semicon.com.pl/shop2/elastosil-e43-jednoskladnikowa-samopoziomujaca-zalewa-silikonowa-poj-90ml,p4004,c1014?gclid=EAIaIQobChMI5OHUzI341wIVE5kbCh0qvQbTEAYYAiABEgIp3_D_BwE albo niemal to samo (mam, uzywam): http://aluxsklep.pl/default.asp?cls=stoitem&stiid=1087 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiekjan Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 W Ventusie 2cx z Topmodel mam wklejone klasyczne białe zawiasy. Wytrzymują dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Czas pokazać mego Ventusa już mało co zostało do wykonania ale jednak . Brakuje mu kabiny którą w pierwszej kolejności wolałbym kupić niż z tłoczeniem się bawić , bo o ile kopyto sam mogę zrobić to z samym tłoczeniem będzie problem aby zrobić ja tak jak powinna wyglądać . .poza kabina pozostało zabudować serva w skrzydłach i drobne wykończenia, polakierowania i tam takie bzdety. Rozpiętość 4,8m, długość- 1750 waga 7kg. Konstrukcja 100% laminat. Powierzchnie sterowe SW-Servo standard SK- servo standart klapy- 4 serva płaskie Hitec MG125 Lotki - 2 Serva KST 125 Hamulce 2x hitec 125mg lub Power pro MG92? Hak holowniczy - Servo standard Otwierane podwozie - servo standard silnik EMAX Grand Turbo GT 40-20/09 ESC - Castle PHEONIX ICE HV 120 Aku główne 5800 22V 25C Zasilanie radia 2x 2800 Lijon Max bec-2 Jeti. Oczywiście sam jestem pełen nadzieji ż będzie to fajnie latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Cześć, wytłoczoną kabinkę możesz zamówić w Fly-Mawi u p. W. Pastuszaka. Ja mam też tylko Ventusa 2C tego producenta. Mój model jest gotowy do startu i czeka na wiosenny oblot. Trochę obawiałem się o wagę (wyszło 6720g do lotu) do tej rozpiętości 4500mm ale widzę, że u kolegi podobnie. Mój prezentuje się tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 6.7 kg będzie szybki lub szykowany na zbocze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Raczej na nizinny teren. Ale jak dobrze zawieje od morza, to mam w planach spróbawać kiedyś na wydmie. W końcu mam blisko do morza.???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Widzę piękny model gratuluje. Ja mam stały kontakt z Wiesławem i jego kabiny nie pasują do mojego kadłuba ale jest nadzieja że dostanę tutaj https://www.fliegerlandshop.de/shop/FL-MHM-Segler-33-78-m/ASW-19/20-420/475cm:::26_149.html?XTCsid=vknuahbf2vfm0dr2flpeaqauv0 bo mam ten kadłub. Co do wagi zdaję sobie sprawę ze będzie to rakieta ale zbocza mam niedaleko więc zobaczymy Szybowczyka na hol za 747 albo A 320 i do Gdąńska na klif już nie daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Model czeka w domu pod Koszalinem a ja siedzę i czekam na wiosnę w Szwajcarii????. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 mam DISCUS 4.5 metra waga 5.6 kg lata bardzo poprawnie ale z tą wagą jest to czysty szybowiec ,wasze modele w wersji elektro muszą tyle ważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Sam płatowiec mego szybowczyka waży 3700g reszta to wyposażenie. Jak będzie źle usunę cały napęd i w Jerzowie Sudeckim trochę polatam 1 wersja, W 2 mam drugi kadłub do szybowca z pełnym dziobem i jego chcę zrobić jako szybowiec .Ale jest jedno ale ten kadłub jest na grubym profilu chyba FX 60 i tu zachodzi decyzja nowe skrzydła i drugi model lub rzeźbienie przejścia skrzydło kadłub według mnie fajniej by było drugie skrzydła ale już tylko jedna nerka została PS Paweł pięknie w powietrzu twój wygląda i czym go holujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 modele nasze szarpie KRAJOWY HOLOWNIK BARTEK [ hmmm czuje holowany szybowiec] a na zdjęciach aparaty holujące Bartka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Paweł podaj dane takiego holownika który bez problemu holuje takie modele jak nasze ,głównie poj, silnika i rozpiętości modelu czy 30ccm silnik pociągnie takie modele 7kg jak nasze. i 2,5m rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Wilga ma MOKKI gwiazda a Piper ma DA 120 a mają 4 metry rozpiętości natomiast 30ccm pojemności holownik będzie musiał bardzo płasko holować bez agresywnego wznoszenia -powinien dać wtedy rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 To widzę że nie ma sensu zastanawiać się za takim holownikiem z 30cc w Modelemax mają zestaw kit JAKA12 model pięknie lata 2,6m i warto będzie do niego włożyć 50ccm może w tedy bez szału ale pewnie wyciągnie nasze szybowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Napisano 30 grudzień 2017 - 18:53 Pogoda prawie dopisała ,(-3 i zimny wiatr ) ale udało się spotkać i polatać w ostatnie dni tego roku . Zbigniew *BINIU* Peksa oblatał Orlika II ( 6 m ) dzielnie holowany przez Macieja Kobusa ( Spacewalker -DA85 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Super zestaw widzę że warto przyjechać do was na jakiś zlot i się napatrzeć na te zabawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi