JADAR62 Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Szablony wycięte z PCV, nasmarowanie woskiem i wklejone od wewnątrz. Mam nadzieję, że odejdą, aby ostatecznie wkleić szyby z plexi Szpachla schnie, a ja zabrałem się za drzwi do sterówki. Drzwi będą przesuwane na prowadnicach... na okładzinę drzwi użyłem listewek mahoniowych 1x3 mm.... przerwy między listewkami nafrezowałem..... na ramkę okien listewki mahoniowe 0,7x2 mm.... i klamki.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Darek - mam do renowacji drzwi do biurka Ludwik XVI - podejmujesz się ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Wpiszę do grafiku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 po lakierowaniu.... na szyby użyłem plexi 1 mm co prawda prawdziwy ATLAS miał drzwi metalowe, białe, ale takie z klepki mahoniowej bardziej oddadzą klimat tamtych lat, no i są ładniejsze. Dziś się już takich nie spotyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Szpachlowanie nadbudówki praktycznie zakończone, chyba, że coś małego wyjdzie w czasie obróbki. Wewnętrzna strona gdzie wkleiłem szablony szyb.... oraz po odklejeniu.... i wygładzeniu... dolny rząd okien dopracowany, pozostałe przede mną.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 okna w trzech ścianach ukończone... pozostała ściana rufowa.... i całość zestawiona, aby trochę oko nacieszyć... Szlifując zastanawiam się w jakiej kolejności nadbudówkę zmontować, wyposażyć i jeszcze pomalować. Potrzebuję chyba jakiegoś cudu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Skleić, pomalować, oszklić. Wklejanie szybek to nie taka łatwa sprawa. Wklejałem na CA. Żeby nie zapaprać szybki wylewałem dużą kroplę na płytę i pręcikiem nakładałem klej. Nie było zacieków. Można spróbować igłą lekarską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Planuje wklejac szybki na silikon. Po sklejeniu calosci bede mial slabe dojscie do okienek w sterowce. Jakos nie widze wewnatrz moich dloni. No nic zaczne i samo wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Na zdjęciach dopatrzyłem się, że tak jak na dużych statkach i tu przed wejściem do nadbudówki jest przedsionek. Postanowiłem w związku z tym zrobić drzwi otwierane. Nie zmniejszy to wodoszczelności, a uatrakcyjni model. Będzie to wymagało wykonania dodatkowej komory dla oświetlenia.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Brawo , pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Wygląda klasa !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Drzwi wewnętrznych ciąg dalszy.... użyłem listewki 1,5x2mm oraz 0,7x2mm tym razem mahoń o różnym odcieniu... i po lakierowaniu... załoga w końcu może wejść do wewnątrz..... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Ostatnie dni to pasowanie elementów nadbudówki względem siebie i pokładu. Tu milimetr, tam milimetr i robi się na końcu łańcucha różnica pół centymetra. Musiałem to wszystko uśrednić i gdzieś te różnice pogubić, aby całość sprawiała wrażenie, że jest prosto. Największym wyzwaniem było pionowe i centralne ustalenie masztu. I znowu poziomica laserowa okazała się niezastąpiona. Na koniec maszt dopasowałem do sterówki za pomocą szpachli. Stopery ustalające przykleiłem taśmą dwustronna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Do zakrywania części do malowania jest specjalny płyn, który po wyschnięciu farby odrywa się jak guma odkrywając nie pomalowany fragment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 a jak się nazywa ten specjalny płyn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSta Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Maskol, tylko nie ten do maskowania zapachu zwierząt Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Wypróbowałem.... okazało się, że z niektórymi farbami wchodzi w reakcję i pozostawia powierzchnię matową. Zalecany tylko do nakładania na niemalowane powierzchnie. ten natomiast.... jest dużo lepszy. Nie reaguje z farbą i łatwiej się usuwa. Obydwa się nakłada podobnie i schną równie szybko. Test na surowym drewnie.... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Maszt przykręcony, dla łatwego i czystego montażu po połączeniu nadbudówki ze sterówką. Łatwiej też będzie go pomalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 wycięty otwór na przewody zasilające do świateł masztowych... do drzwi wejściowych dodałem uchwyty szotowe... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 otwór drzwiowy do sterówki......, jednak zrobię drzwi otwierane. dopasowywanie elementów wyposażenie do sterówki... przed sklejeniem muszę dopasować wszystkie elementy wraz z instalacją elektryczną. A jest tego trochę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi