JADAR62 Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Wykorzystałem wyginarkę do drutu, aby wykonać górne uchwyty na dziobowej ścianie nadbudówki. Okazała się niezastąpiona... do dużego kąta zagięcia wykorzystałem giętarkę, która już pokazywałem wcześniej... wykonałem szablon do poręczy i w podstawie nawierciłem otwory w odpowiednich miejscach.... poprzeczki do uchwytów też z drutu mosiężnego 1 mm.... całość ustawiłem.... i polutowałem. Tym razem do lutowania użyłem małej kolby oporowej... i efekt końcowy... przymiarka na nadbudówce... Kadłub cały czas leży do góry dnem. Jeszcze się utwardza. Mam co robić poza nim. Malowanie kominów dokończę po wykonaniu poręczy. Jeszcze jest wiele do wykonania elementów, które są dołączone do nadbudówki. Dopiero wtedy będę mógł zacząć jej malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Kanał wentylacyjny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Wg szablonu mogę ustawić uchwyty na forszocie... Montaż relingów. Górny drut 1,5 mm środkowy i dolne drut 1,2 mm... Częściowo będą lutowane przy ostatecznym montażu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 i lewa burta... Górna poręcz będzie ucięta i połączenie będzie lutowane na słupku. reling środkowy. Elementy poprzeczne będą z dwóch drutów i będą lutowane na środkowym słupku.... otwory na relingi wywiercone w kominach... krótkie poprzeczki lutowałem na miejscu. Górna.... i dolna.... dopiero teraz mogę pomalować kominy... po wyschnięciu dojdzie czerwony pas po czym będę mógł je dokończyć, aby czekały na swoją kolej na montaż. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 czerwony na kominy.... stojak na wiadra przeciw pożarowe wykonany jest z drutu 1 mm. Wstawiłem do środka uchwyt trapezowy, aby wiadra stały we właściwym miejscu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Farba wyschła, można dokończyć kominy.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Na kominie zaczepiłem bloczki dla przyszłych linek... Stojak na rufową lampę pozycyjną i żółta lampę holowania. Użyłem drut 1,5 i 2.0 mm. Na podstawy lamp blaszkę 0.3 mm. Konstrukcję stojaka trochę zmieniłem, bo mam inny rodzaj lamp. Tych co mam, nie chciałem przerabiać, bo nie byłem pewny efektu końcowego. No, ale jest jak jest i tak zostanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Ustawienie stojaka lamp i wiader na miejscu. Są włożone w otwory, a od środka podkleję je żywicą.... oraz dzwon okrętowy zamocowany w ten sam sposób.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Dzwon "piko bello" !! Całość też elegancka !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Cieszy Andrzeju, że się podoba. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Podłączyłem rurociąg doprowadzający wodę do armatki gaśniczej. Elementy gięte wykonuje z wałka ABS. Ten ma 4 mm. Wtedy się łatwiej wygina i nie ma załamań. Oczywiście na gorąco. Imitacje śrub do flansz niestety mi się skończyły i czekam na zamówienie... Rurociągi odprowadzające wodę z pokładu sterówki wykonane są z wałka 2.5 mm.... W końcu przyszedł czas na pomalowanie pokładu sterówki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Stojak do anteny. Na wykonanie anteny użyłem pręta od podwozia śmigłowca. Jest on w włókna węglowego. Pozostało zeszlifować odpowiednio cieniując.... teraz to co potrzeba pomalowałem na biało.... przy okazji uchwyty do kół ratunkowych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Cóż tu napisać, podziwiam i podglądam nieśmiało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Bardzo miło, zapraszam śmielej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Po drobnych poprawkach wygładzających, pomalowałem ostatecznie sterówkę... i po zdjęciu maskowań... W zasadzie można by wkleić szyby, ale wygodniej będzie to zrobić po zamontowaniu relingów. dziobowe relingi osadzone i polutowane.... wymagają jeszcze dopracowania i wyszpachlowania nadburcia w miejscu łączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Luty relingów wypolerowane, poprzeczki wklejone do nadburcia i nadburcie wyszlifowane. Po malowaniu powierzchnia nadburcia wymaga jednak małej korekty. Nie jestem do końca zadowolony. Jutro poprawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Łączenie relingów i nadburcia wyszło w końcu dobrze....\ i spasowanie sterówki z nadbudówką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Relingi częściowo pomalowane na biało. Tym razem pędzelkiem. Może bardziej mozolnie, ale bez całej masy oklejania. Widoczne też spasowanie sterówki z nadbudówką... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nadburcie od wewnątrz nabrało właściwego koloru... wnęki na światła nawigacyjne burtowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Nie wiem z którego roku był Atlas, ale Dzień dobry, Wymagania dotyczące malowania osłon świateł burtowych czarną matową farbą maja swoje źródło i pojawiły się już w pierwotnej wersji przepisów COLREG z 1972 r., (wejście w życie: 15 lipca 1977 r.) Poprawki z 1981 r. (Rez. A.464 (XII)), które zaczęły obowiązywać od 1 czerwca 1983 r. są doprecyzowaniem wymagań i mówią, że również dla jednostek poniżej 20m (jeżeli nie jest zastosowane rozwiązanie latarni kombinowanej) osłony świateł burtowych powinny być pomalowane czarną matowa farbą. Z wyrazami szacunku Agata Cyran Inspektorat Maszynowo-Wyposażeniowy / Machinery and Equipment Department Tel: +48 58 751 12 53 Email: agata.cyran@prs.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi