wojt1125 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Cześć! Skrzydła Discusa 2c mają wielokrotny wznios - trzy załamania, nie licząc wngletów. Czy macie sprawdzone patenty na budowę takich 'połamanych' skrzydeł w technologii styro-fornir? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Cześć, Tutaj jest to dobrze opisane: http://www.charlesriverrc.org/articles/allegro2m/markdrela_allegro2m.htm Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Sama końcówka dokręcana/doklejana/sztyfty bagneciki. Załamanie pośrednie z wewnętrznym dźwigarkiem na łączeniu oklejane naciętym fornirem. Robiłem i działa bez problemu. Całość na jakimś bagnecie do centropłata. By brać się za taką robotę od podstaw trzeba najpierw mieć opanowaną technologię styro-fornir na poprawnym poziomie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Powinienem sobie poradzić, to będą moje piąte skrzydła do półmakiety robione w tej technologii. Z pewnych powodów nie chcę robić dzielonego płata. Mam więc pytania: 1. Czy oklejać płat jednym kawałkiem forniru, a jeśli tak, to czy go gdzieś nacinać? 2. Czy zamiast robić 'łamany' stolik do oklejania w negatywach mogę załatwić załamanie 1. i 2. odpowiednim wycięciem rdzenia? Chodzi mi o przesunięcie szablonów przy wycinaniu drutem, tak żeby jeden był niżej, a drugi wyżej. Wtedy mógłbym kleić fornir do rdzeni na prostej desce, a tylko pod ostanie (największe) załamanie przy winglecie zrobić uniesiony stolik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Fornir ułoży się po prostej tylko na"przegięciach" łuku profilu. W pozostałych miejscach będzie nierozwijalny . U góry na części noska będzie się rozchodził i na dole też . Góra po przegięciu będzie się "zaciskał". Proponuję tkaninę pod fornir w miejscu wzniosu dół i góra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Wrzucam rysunek pokazujący jak chciałbym wyciąć rdzenie żeby uzyskać wzniosy bez łamanego stolika. Trzecie załamanie (przy końcówce) jest już za duże i tam trzeba będzie zrobić stolik pod kątem, ale dwa pierwsze moim zdaniem można załatwić jak poniżej. Będę wdzięczny za komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jeśli łączenia będą prostopadłe do płaszczyzny stołu to zdeformujesz profil na uchach. Wynika to z tego, że im większy wznios zrobisz, to bardziej przecienisz profil (bo grubość tego mierzy względem plaszyzny danego segmentu skrzydła, a nie płaszczyny poziomej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Przecież nie problem wykreślić profil w miejscu załamania i taki zrobić szablon ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 OK, Painta ciąg dalszy. Niebieski, to profil skrzydła, czerwony, to profil szablonu, którego szukamy. Reszta z funkcji trygonometrycznych. Tylko pytanie: czy zwiększenie grubości profilu na szablonie bez zmiany cięciwy nie 'popsuje' tego profilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Możesz zwiększać grubość wg wzoru:Grubość docelowa = grubość profilu / cos(kąt wzniosu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Przetestowałem metodę wycinania rdzeni styrodurowych od razu ze wzniosami i klejenia skrzydła 'na gotowo' w negatywach na płaskim stole. W mojej ocenie wyszło super i zamierzam ją stosować w kolejnych modelach. Nie rozcinałem forniru na przegięciach, więc profil jest na pewno trochę zniekształcony w tych miejscach. W tym konkretnym modelu mi to nie przeszkadza. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi