Migan Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Ładnie ci to Wojtek wychodzi :wink: Masz moze plany do niego w formie elekrtonicznej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Masz moze plany do niego w formie elekrtonicznej??? są tu: http://www.profili2.com/eng/plans.asp Wpisz w polu "By name" słowo "Junk" i znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migan Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Znalazłem go ale nie moge pobrać. Jak bys mógł to prześlij mi na poczte: migan1@interia.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Tak, to dosłownie "akrobatka" F2B, jaka uskutecznialiśmy na poczatku lat 80 tych. A wersji było wiele, m.in: - skrzydła konstrukcyjne - balsowe (wersja dla bardziej zamożnych modelarzy, lub tych, którzy wyrywali sobie balsę z rąk walcząc jak hieny) - skrzydło styropianowe, kryte szarym papierem opakunkowym na rozrzedzony wodą Wikol Oczywiście zawsze królował ruski silnik KMD 2,5 samozapłon, czy przez nas nazywany "diesel" To były czasy ......... Ja mam taki model w garażu - na chodzie !!! Ma już skończone 21 lat !!!!!!!!!!!! Moje uwagi do konstrukcji Twojego modelu: połączenie połówek steru wysokości do poprawy !!! Będzie pracowała tylko ta połączona z serwem. Przy takim małym modelu lotki koniecznie szersze. Przy silniku 0.15 LA prędkość lotu nie będzie za duża, tak wiec skuteczność wąskich lotek – prawie żadna. Poza tym silnik 0.15 LA na pewno będzie za słaby ! Ja bym dał 0.25 I jeszcze jedno mi się nasunęło: ramię statecznika poziomego jest dość krótkie – charakterystyczne i zdające egzamin ale w modelach na uwięzi. Poza tym wykonanie bardzo estetyczne. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 połączenie połówek steru wysokości do poprawy !!! Będzie pracowała tylko ta połączona z serwem. Eeeee tam. Nie dość, że ster jest zrobiony z twardej balsy, to na dodatek grubej (6mm) i jest wąski. Jest sztywny więc moim zdaniem będzie pracował tak jak trzeba. Przy takim małym modelu lotki koniecznie szersze. Nie koniecznie. Nie twierdzę, że autor projektu nie popełnił błędu robiąc takie wąskie lotki, ale dopóki model nie będzie oblatany nie można powiedzieć, że koniecznie mają być szersze. Poza tym silnik 0.15 LA na pewno będzie za słaby ! Ja bym dał 0.25 Też do tego doszedłem, jak zważyłem model. Będzie 25LA. I jeszcze jedno mi się nasunęło: ramię statecznika poziomego jest dość krótkie – charakterystyczne i zdające egzamin ale w modelach na uwięzi. Może tak może nie. Domyślam się, że autorowi projektu model latał więc nie będę kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Jeśli nie wichrują się stery wysokości jak wyginasz dwoma rękami trzymając za końcówki, to powinno być OK. Jednak przynajmniej napuściłbym połączenie połówek sterów rzadkim CA . Powodzenia i ... stery w górę !!! Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Ostatnio coś mam mało czasu więc prace zwolniły. Kilka bardziej aktualnych zdjęć jest na mojej stronce: Jukyard Dog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2102 Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 ... i całkiem niezłe cacko, ładnie estetycznie oklejone - to cenię ! (nie lubię modeli ohydnie wykończonych :twisted: a zdarzają się takie, widziałem na naszym lotnisku w Katowicach, brrrrr) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Piękny ten modelik.... Oczywiście czekam na filmik z oblotu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2008 Jednak przynajmniej napuściłbym połączenie połówek sterów rzadkim CA . No to tak zrobiłem. Na pewno nie zaszkodzi :-) Kolejny raz zmontowałem wszystko próbnie. Do zrobienia zostało jeszcze: okleić lotki, przykleić skrzydła i statecznik poziomy, wkleić zawiasy i wyważyć. W aktualnym stanie, łącznie z pakietem zasilającym waży 1,2kg. No i niestety będę musiał doważyć przód. Środek ciężkości mam około 3,5 cm za bardzo z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidlak Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 Nie da się przesunąć silnika trochę do przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Nie da się przesunąć silnika trochę do przodu ? Już go trochę przesunąłem. Jak zmontuję całość to jeszcze będę kombinował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 może serwo gazu wsadzić przed skrzydło ?? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 jak tam postepy prac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 jak tam postepy prac? Powoli ale do przodu. Na razie nie ma jakichś spektakularnych zmian więc nie relacjonuję. Niestety to co najciekawsza - budowa - już za mną, a wyposażanie modelu w różne akcesoria już mnie tak nie pasjonuje i prace zwolniły. Zostało mi zasadniczo tylko wsadzić wyposażenie i dotrzeć silnik. Ze względu na aktualny brak czasu, pewnie potrwa to jeszcze jakiś tydzień. może serwo gazu wsadzić przed skrzydło ?? Słuszna uwaga! Tak będę musiał zrobić, żeby zaoszczędzić na balaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Zycze oblatania modelu i nie zaliczenia zadnego kreta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Dziś, ku uciesze żony ;-) , wypiłowałem nowe mocowanie serwa gazu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 no malina czekam na filmiki. dzięki za "pomógł" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 no malina czekam na filmiki. dzięki za "pomógł" :wink: Ależ proszę bardzo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 21 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 No i mam zgryz. Żeby wyważyć model musiałem dołożyć prawie 200g balastu. I to jeszcze trzeba było wysunąć go przed zarys kadłuba. Aktualnie całość waży 1,5kg - sporo! Daje to około 56 g/dm2. Niby nie najgorzej ale jednak ciężko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.