Painkiller Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Witam kolegów modelarzy. Niedawno nabyłem taki zestaw https://www.ebay.com/itm/Eachine-TX05-0-01-5-25-50-100-250mW-Switchable-w-OSD-AIO-5-8G-72CH-VTX-600TVL/232461775585?hash=item361fcd32e1:g:fiMAAOSwcexZntdg oraz https://avifly.pl/pl/gogle-fpv/gogle-eachine-vr-d2-pro---dvr-diversity-58ghz-800x400 Co prawda nadajnik jeszcze do mnie nie dotarł ale trochę gnębi mnie temat sparowania nadajnika i gogli. Czuje że będe miał z tym problem ponieważ jest to mój taki pierwszy zestaw FPV. Czy ktoś mógłby mi w skrócie napisać jak się za to zabrać? Interesuje mnie również żeby w nadajniku z kamerką ustawić moc 250mW:) Mam nadzieje że ktoś znajdzie chwilke żeby napisać parę słów...z góry dziękuje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_K Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Cześć, również jestem posiadaczem tych googli i ich sparowanie z kamerą ogranicza się do ustawiania opcji pal/ntsc i wciśniecie przycisku scan, natomiast do kamery będziesz miał dołączoną instrukcje obsługi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painkiller Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Trochę skromnie ale dzięki za szybką odpowiedź a czy w goglach lepiej ustawić PAL czy NTSC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_K Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Trochę skromnie ale dzięki za szybką odpowiedź a czy w goglach lepiej ustawić PAL czy NTSC? to ustawiasz w zależności od tego jaki format obrazu otrzymujesz z kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 To nie system RC. Nadajnik nadaje na jednym z wielu kanałów który sobie ustawiasz sam . Potem gogle ustawiasz aby odbierały ten sam kanał i juz. To tak jakbyś pytał jak słucha się radia FM w samochodzie: ustawiasz częstotliwość i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Painkiller Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi...:)czyli rozumiem to w ten sposób: w nadajniku ustawiam obojętny jaki kanał i moc nadawczą a w goglach włączam skanowanie aby znaleźć ustawiony kanał tak? + jeszcze ustawiam goglach pal lub ntsc w zależności od nadajnika i wszystko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Tak. To jest proste jak budowa cepa a nie kosmologia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Przy niektórych zestawach budżetowych, niektóre kanały nadawacze dają lepszy sygnał niż inne. Warto sprawdzić wszystkie kanały z kamery i na którym z nich są najmniejsze zakłócenia, zanim zaczniesz zabawę z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Skoro jest juz temat to mam pytanie. Chciał bym spróbować czegoś nowego, do tej pory zabawiałem się modelami akrobacyjnymi i tylko ten kierunek mnie interesował. Ale od dłuższego czasu zastanawiam sie nad FPV, i mimo że nie miałem z tym do czynienia to wydaje mi sie ze jest to super fajna zabawa. Niestety w tej dziedzinie jestem kompletnym nowicjuszem i mam kilka pytań. Model raczej kupie gotowy , skrzydło bądź motoszybowiec, bez wyposażenia bo to akurat się znajdzie w modelarni. Ale co dalej to nie wiem , jakie gogle? co jest ważne? na co zwracać uwagę? co jest istotne a co bez znaczenia? I najważniejsze pytanie jak to jest z zasięgiem? W opisie kamery Krzysztofa pisze że ma 400m zasięgu, o ile dobrze patrzę. I te 400m na początek pewnie wystarczą bo z powietrza wszystko wygląda inaczej i w okolicy którą znam jak własną kieszeń, z powietrza w promieniu tych 400m pewnie sie i tak zgubię . Ale znając życie po nabyciu wprawy zechcę się wypuścić dalej i polatać w promieniu 3km , i właśnie to pytanie nie daje mi spokoju, co jest potrzebne aby można było odlecieć na 3 km i mieć zasięg i stabilny obraz? i jeszcze jak najniższym kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Do 400m wystarczy kamerka i nadajnik. Powyżej 1km potrzebujesz autopilota. No i trochę mocniejszy sprzęt nadawców odbiorcy - większa moc, lepsze anteny - np kierunkowe lub tracker. Pisałem już tutaj o tym kilkukrotnie. http://pfmrc.eu/index.php/topic/71618-pływanie-alaaa-fpv/#entry700359 http://pfmrc.eu/index.php/topic/70218-partom-fpv-partom-fpv-12g-13g-8ch-800mw/ http://pfmrc.eu/index.php/topic/73109-mam-trochę-gratów-i-co-z-tym-zrobić/#entry700381 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Dzięki Przemek za linki. Przeczytane i po części zrozumiane. Z tego co się zorientowałem w 400zł sie powinienem zmieścić. I wygląda na to że się zdecyduję i spróbuję tej formy zabawy. Ale koszty chciał bym trochę przyciąć. Mianowicie na początek chciał bym zaoszczędzić na zakupie modelu, ale mam funcuba na emeryturze , nie latam nim juz od dawna jedynie wisi na ścianie. Model jest w pełni sprawny, jedynie ma za duży silnik, bo ten który był kupiony specjalnie do funcuba uległ awarii, więc zamontowałem to co miałem na zbyciu , czyli silnik zasilany 4S i o ciągu 3kg. Ale jak się okazało zepsuty silnik jest do naprawiania wystarczy zlutować kabelek i powinien być sprawny, nie pamiętam jaki to silnik jakiś emax, jest zasilany 3S i model na jednym pakiecie podczas spokojnego bujania sie tam i z powrotem latał około 25min. Wydaje mi się się że na początek fun cub nie był by najgorszy, trochę pewnie od śmigła będzie drażnił efekt żaluzji , ale może po części się przyzwyczaję , a jak mi się bardzo spodoba to kiedyś zmienię model na coś co nie ma śmigła w kadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Latać dookoła głowy możesz dowolnym modelem. Nie musi to być od razu platforma fpv. Ja latam sobie modelem Esa P61 z przymocowana kamerka. Video na moim kanale YT. Im łatwiejszy model tym bardziej bezstresowe latanie FPV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 No właśnie kłopotliwe jest miejsce gdzie latam, a latam przed domem. Mam do startu drogę około 2,5m szerokości i z 50 metrów długości. Szybowiec raczej ciężko by było posadzić na tak wąskiej drodze, a taki fun cub startuje z 1,5 metrowego rozbiegu , a ląduje może na 5 metrach. I myślę że od tego zacznę zabawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi