Skocz do zawartości

Oldie

Mareq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No fajnie tylko masz stanowczo za ,,nowoczesne"podwozie jak na takiego OLD-a :D

Jakieś druciane podwozie nie wchodzi rachubę?

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Podwozie narazie zostanie jakie jest. Może jak będzie dobrze latał to poddam cały model drobnej waloryzacji. Obecny plan jest taki, że ma polecieć przed zimą a w zimie to będzie można kombinować.

Opublikowano

Kapuję :D

Będzie dobrze latał bo masz dobrego pilota w kabinie,coś mi wygląda że to młodszy brat mojego pilota w SP-OLO.

Opublikowano

Mareq mam pewna podpowiedz ja bym zrobil te skrzydla na wierzyczce na duralowym bagnecie dzielone oczywiscie i dozucil bym do tego atrape jakis zastrzałuw dodalo by to uroku i stylu

Opublikowano

Co do uroku i stylu to mam swoją wizję i jej będę się trzymał. Będzie to grzbietopłat. Zastrzały są przewidziane od samego początku ale nie atrapy. Ja bardzo często latam w byle jakich warunkach i zastrzały nie będą atrapą tylko będą spełniały swoją rolę.

Dzisiaj postęp niewielki, więc i zdjęć nie będzie. Skrzydła mają zrobione komory na bagnet a przed momentem skończyłem w jednym z nich robić wypełnienie międzydźwigarowe (oczywiście słojami pionowo :D jakby się kto pytał). Większość elementów w modelu kleiłem UHU COLL i niestety dzisiaj mi się skończył. Byłem w Castoramie i go niestety nie dostałem. Dzięki temu teraz testuję Pattex Express. Jest to mój pierwszy model, w którym użycie CA ograniczyłem do minimum.

Opublikowano
Jest to mój pierwszy model, w którym użycie CA ograniczyłem do minimum

To nie idziesz zgodnie z aktualnymi trendami (patrz-> dyskusja o klejach w temacie o modelu z gazety) ;-)

Modelik (jego szkielet) wygląda przepięknie!

Opublikowano

Wątek znam. Wiem, brakuje jeszcze, żebym model pokrył japonką. Żona by się ze mną rozwiodła jakbym się zabrał za cellonowanie w pokoju :lol2: . Co jak co ale na nowo odkrywam kleje wikolopochodne. W niektórych zastosowaniach są wygodniejsze, szczególnie jeśli potrzeba chwili na dobre ułożenie elementów. Swojego czasu kleiłem kesony na CA i kurcze to jest prawdziwy wyścig z czasem a pośpiech jest wrogiem precyzji.

Opublikowano

Japonka, to świetny pomysł, ale gdybys jeszcze tam wstawil starego czterotakta z otwartą klawiaturą, to żona by ci z pewnością wybaczyła to cellonowanie :mrgreen:

Z wikolami, to rzeczywiscie prawda. Poza niezbednym czasem (choć są CA które nie wiążą natychmiast palców z palcami), dorzucę jeszcze jedną cechę: elastyczność.

Opublikowano

Jako, że szlifowanie balsy w pokoju nie należy do najlepszych pomysłów, szczególnie wieczorem, kiedy nie można hałasować odkurzaczem, postanowiłem uprościć sobie wykonanie krawędzi natarcia. Może uniknąłem szlifowania ale co się nastresowałem to moje :D . Przykleiłem keson z jednego kawałka z zawinięciem go na krawędzi natarcia. Pomagałem sobie wodą, bo się okazało, że akurat skończył się magiczny płyn do szyb. Poniżej fotka z efektem dzisiejszej pracy. W jednym miejscu widać białą plamę. W czasie wyginania usłyszałem lekkie trzeszczenie i wzmocniłem to miejsce na szybko za pomocą CA. CA z mokrej balsy ładnie się ściera (w pośpiechu kapnęło trochę za dużo) ale zostaje taka plama. Koniec gadania, teraz fotka:

album_pic.php?pic_id=339

Opublikowano

Pozwolę sobie zadać pytanie w tym wątku do autora tematu, niemniej natury bardziej technicznej niż dotyczącej samolotu. Napisałeś, że nie szlifowałeś natarcia, ale jednak jakaś listwa tam była, prawda?gdybyś mógł zrobić zdjęcie skrajnego żeberka z ujęcia "z profilu", to bym zobaczył w jaki sposób to zrobiłeś. Niedługo czeka mnie szlifowanie natarcia i jestem pewien że nie dam sobie z tym rady (gdzieś przeslifuje za bardzo, i będzie napewno bardzo nierówno), dlatego szukam alternatywnych rowiązań. O takim rozwiązaniu pomyślalem oczywiście odrazu, ale przecież musi być jakieś natarcie w postaci listwy, choćby pod kesonem ukryte, żeby nadać wytrzymałości płatowi (coby się nie wgniatał pod byle źdźbłem chaszcza podczas kiepskiego lądowania). A takie oklejenie kiepsko wyszlifowanej listwy natarcia napewno zamaskowałoby wszelkie niedoskonałości tejże krawędzi :)

Opublikowano

Na natarciu jest listwa ale jej położenie zostało tak dobrane, że wystarczyło tylko lekko zebrać jej kanty nożykiem i dosłownie 2 muśnięcia papierem 80, żeby miała kształt profilu. Ja z efektu jestem bardzo zadowolony ale jak się nie chce nabrudzić to się trzeba nakląć :lol2: . Specjalnie dałem takie zdjęcie, na którym można się dopatrzeć jak to było wykonane.

Opublikowano

Jogi: też tak robiłem do tej pory ale jak pisałem musiałem ograniczyć szlifowanie do minimum. To i tak mój ostatni budowany model na jakiś czas. Mam z żoną do dyspozycji 1 pokój a w grudniu dojdzie jeszcze dziecko. Własny dom dopiero w budowie. Jak nic się nie stanie to na wakacje będzie przeprowadzka. Wtedy to będę miał miejsce na własną modelarnię.

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem keson na drugim skrzydle. Wyszło dużo szybciej i mniej stresowo. Chyba była potrzebna mała praktyka. Porobiłem kolejne szacunki wagowe i wychodzi na gotowo po zatankowaniu około 1200g. Ile waży Oracover? Ja wolę zakładać więcej i założyłem, że około 70g/m2. Pewnie ma trochę ponad 50 :D . Zastanawiam się jeszcze jakie serwa wylądują ostatecznie. W moich założeniach wagowych dałem 24g GWSy na kierunek i wysokość, 2x HS-81 na klapy i SG-91 na lotki i gaz. Zastanawiam się czy klap też nie zrobić na SG-91 a na stery dać HS-y.

Opublikowano

Jakoś ostatnio piszę sam do siebie...

Z postępów: niemal gotowe skrzydło.Trzeba jeszcze dorobić klapki z mocowaniem serw i jakieś końcówki, żeby płat nie był taki obcięty. Odnośnie wyważenia to już nie wygląda to tak źle jak mi się wydawało. Jutro muszę policzyć w jakimś programie gdzie dokładnie powinien być środek ciężkości i zapadnie ewentualna decyzja na temat skrócenia mordki. Coraz bardziej się skłaniam do obsadzenia płata serwami Tower Pro SG-91. Tyle ględzenia, teraz kolejna fotka:

album_pic.php?pic_id=366

Opublikowano

Niezła robota Mareq, :wink: .... a co do serw to jeszcze ich nie miałem więc nie moge nic o nich powiedzieć, ale sądze że powinny wystarczyć. Kwestia tego jak długo pożyją :?: A może jakiś Hitec :?: np. Hs-81 Może zapłacisz troche więcej, ale masz pewność.

Opublikowano

Kolejny update.

Model dostał dźwigienki i bowdeny na sterach. Pod pilotem pojawiła się ekstra wnęka, w której będzie umieszczony odbiornik. Zrobiłem mocowanie skrzydeł na 4 śruby i zabrałem się za pokrywę nad zbiornikiem paliwa. Planowana maska silnika będzie go całkowicie maskować (z wyjątkiem tłumika). W ten sposób pokrywa ta będzie robić za wylot powietrza z silnika. z wyważeniem sprawa się wyklarowała i cięcie mordki okazało się na szczęście zbyteczne. Teraz fotka z obecnym wyglądem:

album_pic.php?pic_id=376

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.