Motylasty Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Pierwszy?. Od jakiegoś czasu po łysej mej pale pałata się myśl pierwszego akrobata w życiu. Każden jeden z nas modelarzy zawsze dochodzi do tego etapu, gdy coś jest właśnie pierwsze. Pierwsze oddanie moczu na stojąco, pierwszy pocałunek w kiblu szkolnym, pierwsze otwarte złamanie kości podudzia etc. Tym to sposobem dochodzimy do momentu gdy chcemy zbudować swojego pierwszego akrobata. Zakładam iż droga nasza jest tradycyjna, mamy już za sobą pierwszego szybowca, pierwszego trenerka i chcemy pójść dalej. Popełniłem jakiś czas temu ToTa – 4. Model budowany był praktycznie z głowy, bez planów , a jedynie na podstawie Speeda-400 i nie powiem ( co też napawa mnie jakowąś dumą ) spotkał się miłym przyjęciem i całą masa zapytań o dokumentacje. Przeto też zaświtała mi myśl, by zaprojektować coś, co można będzie uznać za pierwszy model akrobacyjny. Czym powinien się cechować, z czego powinien być wystrugany, jakie wyposażenie. Cała masa pytań, jak widać. Mamy na „rynku” kila pierwszych modeli, głównie trenerków ( RWD-by Skazoo, Zefir etc ), ale nie znalazłem równie popularnej konstrukcji akro. Zapraszam do dyskusji, a może wnioski z niej wypływające będą zaczątkiem owegoż plemnika, z którego narodzi się ów pierwszy akrobat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Uzunołem treść by nie śmiecić.Myślałem że pokazujemy tu swoje modele. przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Zapraszam do dyskusji, Bardzo proszę: na pewno powinien to być średniopłat. Powinieneś się zastanowić, czy ma to być model do typowej akrobacji, czy 3D, bo każdy z nich ma nieco inne wymagania. A może zrobisz wspólny kadłub i różne skrzydła? Stateczniki pozostawiłbym takie same w obu wersjach, rekomentując jedynie różne wychylenia sterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Multiplex Parkmaster? ;P Albo coś o tych kształtach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 25 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Narazie szukam kształtu, materiału i całej reszty Myślę jednak że model z racji tego iż nie będzie "pierwszym w ogóle" budowanym modelem, a kolejnym krokiem w tej dziedzinie, więc wszelkiej maści "deski" odpadają. Stopień skomplikowania budowy też może być wyższy. Depron, czy raczej balsa ? Za tym by zrobić coś depronowego przemawia w moim przypadku fakt iż tego "zielonego paskudzta" wala mi się jeszcze cała masa po modelarni, z drugiej zaś strony już powoli odbija mi sie depronem, a obok leży całkiem spory zapas balsy. . A może coś uniwersalnego do wystrugania zarówno z "drzewna" jak i "pianki" ? Ot takowe moje dywagacje początkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Ja poszedlem taka droga: KLIK i nie zaluje. Do agresywnego latania nie wiem czy depron bedzie najodpowiedniejszy... Proponuje zatem wersje z balsy badz pol na pol z przewaga balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 na pierwszego akrobata to raczej jakis wolnolatający fun fly typu hot stuff zeby manewrójąc sc moznaby polatac spokojnie i nie nerwowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Ja na swojego pierwszego akrobata wybrałem : MADMAN EVO W budowie jest prosty, a balsa leżała od roku i prosiła się aby zrobić z niej użytek. Kałub zrobiony w 90%, skrzydło w 90% i zostało jeszze oklejenie. Przeskalowałem do rozpiętości 115cm Ciągle zastanawiam się nad rodzajem serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej412 Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Witaj Daniel jakim programem przeskalowujesz plany?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Dobrze by było jak by model można by zrobić i z pianki i z drewna. Osobiście na razie bardziej podchodzą mi modele z depronu bo jeszcze się uczę(boleśnie ) Co wymyślisz to i tak zbuduje bo na Twoich modelach nauczyłem się pilotażu :mrgreen: PS. Jak masz za dużo depronu to przyjmę balsę z resztą też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Na początku ze względu na koszty zakładam projekt depronowy jedynie tradycyjnie z elementami wzmacniającymi z balsy i sklejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Tomku wystaw najpierw te zielone na slonce zeby sie chociaz biale zrobilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.