Wojciech Wiatr Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam, nie wiem czy to dobre miejsce ale umieszczę to tu. Ostatnio znalazłem w sieci projekt 3D AN-2 i bez namysłu w ramach odpoczynku od Jantar wydrukowałem model. Po wydrukowaniu trzeba to jeszcze posklejać. Silnik i reszta Pozostało usunąć te dziwne zaokrąglenia na skrzydłach i gotowe. Malowany nie będzie bo jakoś tak mi się bardzo podoba. Dołączy do Ekstry, SR 71 i F 35 na półce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 fajny. Drukuj drugiego i maluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Na razie jest kolejka i drukarka zajęta, klocki LEGO są priorytetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Ładnie wygląda, ile czasu potrzeba na wydrukowanie tego modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Witam, nie wiem ile czasu potrzeba na model oryginalnej wielkości bo ten który drukowałem jest powiększony o 20% i druk zajął ok 8 godzin przy warstwie 0.25, dysza 0.4 i prędkości 50 mm/s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Gratulacje! Mamy nową erę modeli plastikowych - drukujesz model jaki chcesz i w skali jakiej chcesz Kiedyś wydrukowałem model Concorde: https://www.thingiverse.com/thing:1176931 W sklepie dostępny jest zestaw Revela w skali 1:144 i 1:72. Mój miał ponad 50cm długości (czyli skala 1:120 czy jakoś tak) Ale miałem też fazę na Gwiezdne Wojny: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Mnie ciągnie do szybowców i pasowało by opanować w wystarczający sposób jakiś program 3D do rysowania np Blender i tworzyć własne projekty. Jest tylko jeden problem skąd mieć na to czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Chyba łatwiej ogarnąć sketchupa. Do blendera robiłem parę podejść i za Chiny nie mogę się przełamać. W sketchupie np popełniłem EM10 bielik - do druku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 No ja do blendera podchodzę już któryś raz z kolei i jakoś bez sukcesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Podałbyś linka do tych planów? Zadałbym robotę drukarce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Proszę bardzo https://www.thingiverse.com/thing:2780157 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Ja się bawię DSM którego mogę szczerze polecić. Męczę w wersji 1.0 bo ma fajną użyteczną funkcję. Wydruki Pora chyba go kończyć, prawda Przemku? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Oj tak. Nie mogę się doczekać aby zobaczyć go w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Dziś drukarka wypluła model F 16, wydruk jest pomniejszony do 50 % oryginału z projektu. Jak będzie czas to wydrukuję w normalnej wielkości. i dołączył do kolekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Czy taki model da się obrobić ręcznie, żeby go pozbawić śladów wydruku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Nie wiem jak z innymi materiałami ale PLA kiepsko się obrabia. Pewnie można by to było szpachlować jakimiś modelarskimi specjałami ale to by trzeba pytać speców od modelarstwa redukcyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Tak - są różne metody zależnie od użytego materiału. PLA - właściwie to tylko szpachlowanie. PLA mięknie już przy 60st C i bardzo źle obrabia się go skrawając. Przy mocniejszym dociśnięciu papierem ściernym zaczyna się rolować... ABS - można potraktować Acetonem. Poza tym ABS dobrze się szlifuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 1 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Czy taki model da się obrobić ręcznie, żeby go pozbawić śladów wydruku? Można wygładzić w oparach acetonu. Przemek ubiegł mój wpis. https://mikroprint.pl/produkt/aceton-do-druku-3d/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi